Gość: ciekawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:36 Czytal ktos? warto kupic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marquis Re: Autobiografia Salvadore Dali 01.03.06, 23:38 O kótrej autobiografii mówisz? Szczerze polecam "Dziennik geniusza". Tyle, że po takiej dawce emocji (szczególnie po traktacie o puszczaniu bąków) inna jego książka - "Moje sekretne życie" już mnie zmęczyła w połowie. Ale Dziennik koniecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: Autobiografia Salvadore Dali 02.03.06, 08:41 Nie czytałam Dziennika, Moje sekretne życie - owszem. Nie dotarłam nawet do połowy, chociaz uwielbiam 'plastyczne' dzieła Dalego. Nie polecam - chyba, ze lubisz rozdmuchane i wydziwaczone piesni pochwalne na cześć własnych (czasem nieprawdopodobnych, częściej małoistotnych) osiagnięć w młodym wieku (nie wiem, jak było później, bo nie doczytałam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska Re: Autobiografia Salvadore Dali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:04 Dzięki bardzo!!Chodziło mi o "Moje sekretne zycie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi_joa Re: Autobiografia Salvadore Dali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 01:35 co do Mojego sekretnego życia to nie wiem, ale czytałam, a raczej męczyłam się w Dziennikiem Geniusza...tragedia - naprawdę najgorsze lektury w liceum były ciekawsze...ugrzęzłam mniej więcej w połowie...ani nie śmieszne, ani nie mądre, napuszony artysta się wymądrza i udowadnia swoją genialność...ciagle mówi o swoich straaasznie przemyslanych obrazach, całość nuudna okropnie, niezrozumiała, pisana pseudonaukowym językiem, tak na siłę mądra...po prostu brak słów ...książkę kupiłam, bo uważałam Dalego za ciekawą postać, ale zmieniłam zdanie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Autobiografia Salvadore Dali 03.03.06, 14:15 Ależ ta jego megalomania jest urocza! Lektura Dziennika znacząco wpłynęła na wzrost mojej sympatii dla Dalego :) Może z powodu licznych podobieństw ;) Odpowiedz Link Zgłoś
freedomwarrior Re: Autobiografia Salvadore Dali 04.03.06, 01:17 Po prostu, super książka. Jedna z genialniejszych, jakie w ogóle są na świecie, jakie kiedykolwiek były napisane. Zapewne aniołowie mu ją dyktowali. Tylko trzeba ją czytać bardzo wolno, smakując każdą linijkę. Jego obrazy bledną w porównaniu z jego geniuszem literackim. Odpowiedz Link Zgłoś
torsten1 Re: Autobiografia Salvadore Dali 04.03.06, 08:12 czytalem to w 2001 - podobalo mi sie, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś