Dodaj do ulubionych

Autobiografia Salvadore Dali

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:36
Czytal ktos? warto kupic?
Obserwuj wątek
    • marquis Re: Autobiografia Salvadore Dali 01.03.06, 23:38
      O kótrej autobiografii mówisz? Szczerze polecam "Dziennik geniusza". Tyle, że po
      takiej dawce emocji (szczególnie po traktacie o puszczaniu bąków) inna jego
      książka - "Moje sekretne życie" już mnie zmęczyła w połowie. Ale Dziennik
      koniecznie :)
      • formaprzetrwalnikowa Re: Autobiografia Salvadore Dali 02.03.06, 08:41
        Nie czytałam Dziennika, Moje sekretne życie - owszem. Nie dotarłam nawet do
        połowy, chociaz uwielbiam 'plastyczne' dzieła Dalego. Nie polecam - chyba, ze
        lubisz rozdmuchane i wydziwaczone piesni pochwalne na cześć własnych (czasem
        nieprawdopodobnych, częściej małoistotnych) osiagnięć w młodym wieku (nie wiem,
        jak było później, bo nie doczytałam).
        • Gość: ciekawska Re: Autobiografia Salvadore Dali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:04
          Dzięki bardzo!!Chodziło mi o "Moje sekretne zycie".
    • Gość: archi_joa Re: Autobiografia Salvadore Dali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 01:35
      co do Mojego sekretnego życia to nie wiem, ale czytałam, a raczej męczyłam się w
      Dziennikiem Geniusza...tragedia - naprawdę najgorsze lektury w liceum były
      ciekawsze...ugrzęzłam mniej więcej w połowie...ani nie śmieszne, ani nie mądre,
      napuszony artysta się wymądrza i udowadnia swoją genialność...ciagle mówi o
      swoich straaasznie przemyslanych obrazach, całość nuudna okropnie,
      niezrozumiała, pisana pseudonaukowym językiem, tak na siłę mądra...po prostu
      brak słów ...książkę kupiłam, bo uważałam Dalego za ciekawą postać, ale
      zmieniłam zdanie :/
      • marquis Re: Autobiografia Salvadore Dali 03.03.06, 14:15
        Ależ ta jego megalomania jest urocza! Lektura Dziennika znacząco wpłynęła na
        wzrost mojej sympatii dla Dalego :) Może z powodu licznych podobieństw ;)
    • freedomwarrior Re: Autobiografia Salvadore Dali 04.03.06, 01:17
      Po prostu, super książka. Jedna z genialniejszych, jakie w ogóle są na świecie,
      jakie kiedykolwiek były napisane. Zapewne aniołowie mu ją dyktowali. Tylko
      trzeba ją czytać bardzo wolno, smakując każdą linijkę. Jego obrazy bledną w
      porównaniu z jego geniuszem literackim.
      • torsten1 Re: Autobiografia Salvadore Dali 04.03.06, 08:12
        czytalem to w 2001 - podobalo mi sie, polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka