Dodaj do ulubionych

Autobiografia Marka Twaina

19.10.10, 12:39
podobno ma się ukazać w USA połowie listopada. Czy ktoś wie kiedy w Polsce?
Już nie mogę się doczekać.

www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/after-keeping-us-waiting-for-a-century-mark-twain-will-finally-reveal-all-1980695.html
Obserwuj wątek
    • abranova Re: Autobiografia Marka Twaina 19.10.10, 22:13
      Nic nie słyszałam wcześniej nawet o tym amerykańskim wydaniu ale też się nie mogę doczekać :) Dawno temu czytałam książkę wydaną jako autobiografia Marka T., to musiały być te dopuszczone do druku części. Już prawie nie pamiętam szczegółów i mam nadzieję, że szybko doczekamy się polskiego tłumaczenia całości.

"When people ask me 'did Mark Twain really mean it to take 100 years for this to come out', I say 'he was certainly a man who knew how to make people want to buy a book'," Dr Hirst said."
      Dobre :D
      • furry Re: Autobiografia Marka Twaina 21.10.10, 14:25
        to?
        www.amazon.com/Autobiography-Mark-Twain-Vol-1/dp/0520267192
        • bez_portek Re: Autobiografia Marka Twaina 22.10.10, 14:32
          to chyba nie to, autorem będzie Mark Twain, a to jakaś praca zbiorowa
          poczekamy zobaczymy
          • bez_portek Re: Autobiografia Marka Twaina 22.10.10, 14:37
            albo może to jest właśnie to
            nie wiem, nie odzywam się :)
          • drzewko214 Re: Autobiografia Marka Twaina 24.10.10, 00:37
            bez_portek napisała:

> to chyba nie to, autorem będzie Mark Twain, a to jakaś praca zbiorowa
            >
            To jednak to.
            Autorem jest M.Twain, a 3 kolejne tomy beda pod redakcja kilkunastu osob.
        • drzewko214 Re: Autobiografia Marka Twaina 24.10.10, 00:35
          Tak, to wlasnie to :)

" Mark Twain is his own greatest character in this brilliant self-portrait, the first of three volumes collected by the Mark Twain Project on the centenary of the author's death."
    • abranova Re: Autobiografia Marka Twaina 01.11.10, 16:44
      Od czasu pojawienia się tego wątku w kilka razy w wolnych chwilach przeglądałam swoje stare szkolne brudnopisy pamiętając, że kiedyś zapisywałam fajne cytaty z Marka Twaina. Dziś w końcu odnalazłam jedną kartkę, niestety bez podania źródła tytułu i wydawnictwa, (bo kto się w liceum takimi drobiazgami przejmował ;) ). W każdym razie to były jakieś fragmenty z jego odczytów czy wywiadów, np.:

"Zdumiewające jest to, że świat n i e jest pełen książek wyszydzających naszą nędzną Ziemię, na nic nie zdatny wszechświat i zbrodniczy, nikczemny rodzaj ludzki - książek wyśmiewających i ośmieszających całą tę idiotyczną strukturę. Dziwne, bo miliony umierają co roku z takim właśnie przekonaniem w sercu. A dlaczego ja nie piszę podobnych książek? Bo mam rodzinę. Nie ma innego powodu." (1895 r.)

Po stu latach sądy S. Clemensa pozostają nieraz przeraźliwie aktualne. Czekam na teksty, których nie odważył się opublikować... ;)
      • mimbla.londyn Re: Autobiografia Marka Twaina 01.11.10, 22:43
        To jeden z moich ulubionych cytatow z Twaina :

"Po wielu latach przyznaję, że byłem w błędzie, jeśli chodzi o Ewę. Lepiej jest bowiem żyć poza rajem z nią niż w raju bez niej."

Mark Twain "Pamiętniki Adama i Ewy"

abranova napisała:
        > Czekam
        > na teksty, których nie odważył się opublikować... ;)

Ja rowniez :)

• Gość: MG Re: Autobiografia Marka Twaina IP: 87.99.9.* 19.11.10, 09:58
          a wiecie może kiedy ta autobiografia pojawi się w polsce w sprzedazy? (w wersji polskiej)
          • bez_portek Re: Autobiografia Marka Twaina 07.12.10, 10:08
            nie wiecie :) ale czekacie :)

w Stanach już jest
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka