badanie moczu

(52 wyniki)
  • my musimy robic ogolne + posiew co 2 tygodnie. Podaje malemu w tej chwili 1/4 tabletki furaginu na noc. A jak jest u Was???
  • Córcia dostała gorączki a od roku leczymy refluks II st. obustronny, no i musze szybko zrobić badanie moczu, najlepiej jeszcze dziś, więc gdzie można zrobić ( nawet za opłatą). Bardzo prosze o radę.
  • Witam Mam pytanie dotyczace badania moczu po infekcji ukladu moczowego u coreczki 4,5 letniej. Corka miala najpierw Escherichie Coli w wymazie z pochwy. Potem w posiewie moczu wyszla w ilosci 10do 5/ml moczu ESBL.Leukocyty w moczu 40-50 wpw. Leczenie polegalo na podaniu baktrimu przez 10 dni i analizie moczu po 3 dniach przerwy (wszystko dobrze). Po tych 3 dniach przerwy Furagina 4/5 tabletki na noc z witamina C. Tak 3 tygodnie. Jestem na etapie podawania tej Furaginy i mam ter...
  • Moja 2,3 latka miała robione badanie ogólne moczu. Wyszło wszystko ok za wyjątkiem krwinek białych (10 - 15 wpw + liczne pojedyńcze skupiska), obfity śluz Ponieważ nie umyłam jej przed pobraniem moczu kazano mi badanie powtórzyć. Wyszło 5-8 krwinek białych wpw + liczne pojedyńcze skupiska. Oraz śluz. Pediatra stwierdził, że dziecko jest zdrowe. Inny pediatra, że jest zapalenie układu moczowego (o czym świadczą te skupiska w polu widzenia) i zalecił furaginum + wit. C i badanie kont...
  • Jakiś czas temu pojawiłam się na tym forum przerażona bo w siódmym miesiacu ciązy wykryto u mojego dziecka poszerzony UKM. Cztery dni po porodzie USG i badanie moczu było w porządku. Po miesiącu muszę jednak dla pewności badania powtórzyć i mam pytanie jak technicznie takiemu niemowlaczkowi pobrać mocz do badania?
  • Dziewczyny doradżcie czy w takim badaniu moczu coś się dzieje, bo w posiewie coś rośnie. Przejrzystość-przejrzysty, barwa-jasnożółta, glukoza-nieobecna, bilirubina- nieobecna, aceton-nieobecny,ciężar właściwy-1.015,odczyn-6.0, białko- nieobecne, urobilinogen-0,2 E.U./dl,związki nitrowe-nieobecne Osad moczu: śluz-skąpy, nabłonki wielokątne-pojedyńcze, bakterie-skąpa flora, leukocyty-0-1 w polu widzenia. DZIĘKUJE.
  • Witam! Czy jeśli dziecko ma refluks są potrzebne badania kontrolne moczu. Dodam, że refluks wykryto przypadkowo, nie było bakterii w moczu. Czy zdarza się, że nie ma żadnych objawów wskazujących na stan zapalny a mimo to są bakterie w moczu?
  • Kochani! Czy ktos wie jak zdobyc paski testowe do badania moczu na obecnosc leukocytow?Ja pytalam w kilku aptekach w Poznaniu i nie ma szans kupic. Szukam na interenecie ale bez skutku. Prosze o rade! Dzieki! Magda
  • Po konsultacji telefonicznej z prowadzacym nefrologiem (dzieki Panie Doktorze) dzis sie dowiedzialam, ze o zakazeniu swiadczy kombinacja DWOCH czynnikow: - posiew wykazujacy co najmniej 10^4 bakterii (10^5) - leukocyty w badaniu ogolnym w ilosci co najmniej 5-6 w polu widzenia. Gdy wystepuje wylacnzie jeden z tych czynnikow nie mozna mowic o zakazeniu drog moczowych.
  • kol.żółty cięż.właś.1.005 ph.8,0 erytrocyty 10/ul nabłonki płaski-pojedyncze leukocyty 1-2 erytrocyty świeże i wyługowane:0-1 ...
  • Proszę o ocenę wyniku. Wiem, że nie jest dobry. Mam wrażenie, że lekarka wszystkiego mi nie powiedziała, żeby nie straszyć. Wiem tylko tyle, że leczymy bakterie w moczu. W poniedziałek mamy zrobić powtórne badanie i posiew. Na razie mały dostje augmentin. Do poniedziałku jeszcze trochę czasu a ja się zamartwiam. barwa - słomkowa odczyn - zasadowy ciężar właściwy - 1005 białko - ślad krwinki białe - bardzo liczne w polu widzenia krwinki czerwone - św. poj. w prep. składniki mineralne ...
  • BARWA MOCZU----ŻÓŁTA ODCZYN MOCZU---KWAŚNY CIĘŻAR WŁAŚCIWY MOCZU---1005-1030 BIAŁKO W MOCZU--- NIEOBECNY CUKIER W MOCZU--- NIEOBECNY UROBILINOGEN W MOCZU---- W NORMIE CIAŁA KETONOWE W MOCZ...
  • Witam i proszę o radę. Moja córeczka ma w tej chwili 4 miesiące w 6 tygodniu życia zrobiłam jej badanie moczu i wyszły nieszczęsne leukocyty 15-20 no i nabłonki okrągłe 10-12-16. Dostała Keflex i furagin i tak już jedzie na tym furaginie przez ten cały cza bo wyniki są raz lepsze raz gorsze. Teraz bierze 3 razy dziennie po 0,75 tabletki i po tygodniu wyniki się polepszyły a już po drugim się pogorszyły. Posiew wyszedł jałowy w badaniu USG wyszła nieznacznie powiększona miedniczka nerkow...
  • Mój synek 6 miesiecy bierze od miesiaca furagin. robilam teraz badanie moczu. ogolne jest ok a w posiewie znowu bakteria. czy to jest zakazenie ukladu moczowego czy bakterie moga byc spod napletka? nie moge mu w ogole zsunac skorki zeby tam wymyc. czy u tak malego dziecka jest mozliwe otrzymanie jalowego posiewu poprzez pobieranie moczu do pojemnika? na 3 marca mialam termin na cystografie i musze odwolac bo posiew nie jest jalowy.synek ogolnie czuje sie dobrze nie goraczkuje je normalnie. d...
  • diagnostyka.bayer.com.pl/index.php?p=p&s=3&c=32 może się komuś przyda.
  • To dosc wazne, bo an przyklad my musimy przyniesc na cystografie posiew i badanie ogolne, wiec teraz musimy wszystko zgrac ze swietami.... Oddajemy wiec mocz juz w piatek, ale normalnie oddalibysmy w poniedzialek...
  • Witam mam takie pytanie do mam które być może miały z podobną sprawą do czynienia otóż moja 7 letnia obecnie córa była leczona z II stopnia refluksu ale to było wyleczone i od 5 prawie lat spokój- znaczy wszystko w porządeczku ostatni mocz z przed 2 miesięcy w porządeczku itp ale od paru dni mała chodzi do łazienki co godzinę a dzisiaj zmoczyła się już 2 razy no i nie wiem czy któraś z was miewa podobne przygody ze swoimi pociechami, bo dla mnie to zaskoczenie i nie wiem czy trakt...
  • Jestem mamą 6 miesięcznej Weroniki. Pomiedzy 2 a 3 miesiacem zaczęły sie problemy z jedzeniem (mała nie chciała ssać piersi).Od tego czsu karmię przez sen.Pojawiły sie też bóle brzucha(pediatra się dziwiła ze uwazam że małą boli brzuch cytuję:"przeciez dziecko nie umie mówić to skąd pani wie że to bóle brzucha") bo przystawiona do piersi possała chwilę i wyginała sie zaraz z płaczem.Po jakimś czsie córa zachorowała na ZUM dostawała Zinacef i pózniej wizyta u Nefrologa.Po leczeniu antybi...
  • Czy od przeziębienia (katarek i lekko zaczerwienione gardełko u 4,5 miesięcznej córci a tak w ogóle refluks III st.) mogą być leukocyty w moczu a nie tylko we krwi. Pytam bo dziś odebrałam wyniko BO moczu i leukocytów jest 10-20 wpw. Jak zwykle z zagryzionym palcami czekam na wynik posiewu. Już nie raz tak było że leukocyty były a bakterii nie. Pobieram do woreczka więc może zanieczyszczona próbka. Jednak poprzednim raze tych leukocytów było jednak do 10 wpw a tym razem 10-20 wpw....
  • co teraz? skonczyismy wszystkie lekarstwa antybiotyki itp.. utro smigamy na kontrol przypomne ze zaczelo sie ZUM`(i ropomocz) a konczylo zapaleniem luc i furagin po 2 dniach zostal calkowicie odstawiony i wychodzi ze bral go tylko 2 dni wiec jutro jesli lekarka by nie zalecila dawania furaginu to cos wspomniec?? powinien brac?? i kiedy mocz i posiew?? mam skierowania ale nie wiem kiedy ich uzyc:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się