adaadaada23 30.03.10, 20:16 bazylia, majeranek i oregano ; ) Jak to hodować? Kupiłam dzisiaj, zasiałam niestety bez żwirku ;( Dałam samą ziemię. Jak ma się tym zajmować ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wypasiona_foczka Re: Bazylia i inne 31.03.10, 21:44 Zioła nie są specjalnie skomplikowane, wysiej do ładnych doniczek (albo do jednej wielkiej), podlej od czasu do czasu i już. Same rosną. Żwirek nie jest niezbędny. Siejąc bazylię pamiętaj by nie przykrywać nasionek warstwą ziemi. Te, które wymieniłaś dobrze rosną na słońcu. Ja swoje przez całą wiosnę aż do późnej jesieni trzymam na balkonie. Rozsadzanie nie jest konieczne jeśli nasiona wysiewasz w ilości umiarkowanej, czasem trzeba za to wyrwać słabe i nie rokujące roślinki żeby zrobić miejsce silniejszym. Niektóre zioła (rozmaryn) możesz kupć już rozwiniete, w doniczce, po prostu je przesadzić i odpowiednio pielęgnować - mogą rosnąć i służyć przez kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nikoru Re: Bazylia i inne 02.04.10, 09:02 Dołączę moje pytanie, żeby nie zaczynać nowego wątku: Czy zioła w doniczce odrosną? Kupiłam kiedyś bazylię i pietruszkę. Stopniowo je wycięłam, zjadłam i doniczkę wyrzuciłam. Kiedy jednak czytam, że niektórym zioła rosną u niektórych miesiącami, to zastanawiam się, czy mają aż tak duże doniczki, prawie ich nie używają, czy też jednak odrastają? Teraz na święta znowu kupiłam zioła i chciałabym się nimi cieszyć jak najdłużej. Jak więc je pielęgnować? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f sa rosliny jednoroczne i wieloroczne...:-) 02.04.10, 09:17 bazylia - krótkotrwala jest. Rozmaryn - zamieni sie w drzewko po jakims czasie, jak nie zjesz calego:-) Pietruszka - chyba... dwuletnia, wiec bedzie odrastac na bieżąco... itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: sa rosliny jednoroczne i wieloroczne...:-) 02.04.10, 09:28 Bazylia chyba bywa krótkotrwała, ostatnio(jesienią, po przymrozku) padła mi na balkonie bazylia, która rosła mi i rozrastała się przez trzy lata. Owszem, część łodyżek była zdrewniała, ale krzaczor był z niej nielichy. No i oczywiście co jakiś czas przesadzałam. To była najzwyklejsza bazylia z supermarketu, tyle, że ta sztuczka udała mi się raz. Na ogól po paru/nastu, najdalej, dniach marketowe zioła padają. Odpowiedz Link Zgłoś
nikoru Re: sa rosliny jednoroczne i wieloroczne...:-) 02.04.10, 09:40 Rozumiem. Czyli jednak nie wyrzucać od razu doniczki a poczekać, może coś się wykluje :-) Szczególnie z pietruszki. Mama ma w ogródku od kilku lat miętę, oregano i tymianek, i rosną tak sobie od kilku lat. Pietruszkę też mają, ale nie wiem, czy to ta sama, co w doniczkach. Zresztą zimą nie rośnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: sa rosliny jednoroczne i wieloroczne...:-) 02.04.10, 09:47 Trzeba dobrze nawozić - bazylia i mięta wymagają bardzo żyznej i stale wilgotnej ziemi, oregano, tymianek i rozmaryn wolą mniej wody i bardziej piaszczyste podłoże. Nawet marketowe zielsko da radę, jeśli się odpowiednio przygotuje ziemię do przesadzenia. Trzeba tylko uważać, bo często marketowe zioła są zawirusowane lub zaatakowane przez przędziory. Jeśli listki robią się poskręcane, mają plamy lub brązowieją im końce, to raczej nie będą się nadawały do hodowli. Odpowiedz Link Zgłoś
nikoru Re: sa rosliny jednoroczne i wieloroczne...:-) 02.04.10, 10:31 Dzięki, wezmę to pod uwagę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wypasiona_foczka Re: sa rosliny jednoroczne i wieloroczne...:-) 03.04.10, 17:13 Na pietruszkę jest inny trik. To roślina dwuletnia, siać jej nie ma sensu. Z doświadczenia wiem, że z całej paczki nasion do momentu konsumpcji dorasta może 2-3sztuki, reszta w ogóle nie kiełkuje lub pada w trakcie wegetacji (mówimy o uprawie w doniczkach). Żeby mieć świeżą natkę kup kilka dorodnych korzeni pietruszki, odetnij tak 3/4 długości zostawiając oczywiście ten grubszy koniec ;), wysadź je do żyznej ziemi (albo płaskiego naczynia z wodą) i sporo podlewaj, po 2 tygodniach masz natkę. Odcinana, regularnie odrasta jak szalona. Odpowiedz Link Zgłoś