Dodaj do ulubionych

Brownie pudding-polecam!

IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 27.01.04, 17:25
Corka szukala wczoraj na internecie oslow do sprzedazy/nie pytajcie, prosze,
dlaczego...../i natknela sie przy jednej z farm na ich domowe przepisy.
Niektore brzmialy dosc interesujaco, a szczegolnie ten na brownie pudding.
Upieklam go wczoraj wieczorem i wyszlo ciasto a pod spodem cos w rodzaju
budyniu. Zreszta sami sprobujcie, ja w kazdym razie nigdy sie z czyms takim
nie spotkalam. Jest przepyszne! Zjedlismy 3/4 brytfanki jak bylo jeszcze
cieple i zadnych boli brzucha z tego powodu nie odnotowalam. Ale zimne tez
jest dobre. Dla wszystkich kochajacych czekolade!

Nagrzac piekarnik do 190C. Wysmarowac tluszczem brytfanke/taka 20x20cm/.
W misce wymieszac- 1 szklanke maki, 3/4 szklanki cukru, 2 lyzki stolowe
kakao, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 1/2 lyzeczki soli. Do tego wlac 1/2
szklanki mleka, 2 lyzki stolowe roztopionego tluszczu, 1 lyzeczke wanilii.
Wymieszac, dodac szklanke posiekanych orzechow i jeszcze raz wymieszac.
Wylac mase do brytfanki. W garnuszku wymieszac 1/4 szklanki kakao z 3/4
szklanki ciemnego cukru. Posypac po wierzchu ta mase czekoladowa w
brytfance. W miedzyczasie podgrzac wode w czajniku aby byla goraca.
Odmierzyc 1 i 3/4 szklanki wody i zalac cala ta czekoladowa mase w
brytfance/nie ma pomylki, tak ma byc!/. Od razu wsadzic do piekarnika i piec
40-45 minut.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 22:50
      Czy aby naprawdę mówisz o brownies czy też o pudding? To są chyba jednak różne
      rzeczy. Jeśli brownies cię ineresują, zajrzyj tutaj jak i gdzie indziej pod tym
      hasłem:
      www.recipesource.com/desserts/brownies
      • Gość: P. Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 23:00
        Czy możesz mi podać ten link? Zafrapowałaś mnie czymś tak "nienormalnym".

W tym samym źródle przepisy na PUDDING:
        www.recipesource.com/side-dishes/puddings/index1.html
        • Gość: Camille Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 31.01.04, 04:48
          Podaje link-

www.miniaturedonkeys.com/Pages/recipes1.htm
          ja wiem,ze ten przepis brzmi nienormalnie ale jednak wychodzi cos fajnego-
          ciastko/brownie/ u gory, czekoladowy pudding na dnie.Jednak lepszy jest
          jeszcze cieply.
          • Gość: P. Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.proxy.aol.com 31.01.04, 05:16
            No tak, ale co dalej? Co jeszcze by tu dodać lub zmienić? Trzeba pomyśleć.
            Przyda ci się może link do przeliczeń wszelkich miar, także kuchennych z
            amerykańskich na metryczne:
            www.onlineconversion.com
    • Gość: Mniam Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.range217-42.btcentralplus.com 01.02.04, 13:09
      W sobotni wieczor sprobowalam i zdecydowanie polecam! W dwie osoby
      skonsumowalysmy calosc, wiec na duza rodzine radze podwoic skladniki... Jedyne
      efekty uboczne jakie zaobserwowalysmy to dlugotrwale poczucie blogosci na zoladku i
      podniebieniu, troszke przytlumione lekko bolacym z wypchania brzuchem, ale co tam...
      Bardzo mnie zastanawia jak to zadzialalo, ze sie zrobily te dwie warstwy... I ta woda!
      Jeszcze nie widzialam tak dziwnego przepisu... Zdegustujcie koniecznie i smacznego!
    • chris.b Ja też spróowałam! 01.02.04, 14:00
      Pycha. Bardzo, bardzo polecam.
    • Gość: hania Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.ska01.telsat.wroc.pl 01.02.04, 22:38
      Jedno pytanie: czy do tej posypki koniecznie musi być ciemny cukier?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • Gość: Camille Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 01.02.04, 22:47
        Nie wiem, mowia o ciemnym. Ale wyprobuj z normalnym i napisz jak wyszlo.
        Sorry, ale bedziesz nasza "swinka doswiadczalna".
        • Gość: patkag Re: Brownie pudding-polecam! IP: 81.15.189.* 01.02.04, 22:49
          raczej kroliczkiem:))

• chris.b do Camille 01.02.04, 23:33
          a jaka ci wyszla konsystencja? Mozna bylo kroic, czy trzeba bylo nakladac lyzka?
    • Gość: Pichciarz Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.proxy.aol.com 02.02.04, 00:35
      Camille: czy ten "ciemny cukier" to brown suggar? Jak wynika z postów w Posce
      jest z tym pewien problem.
      Zrobiem eksperymet dla wymyślenia substytutu. Wziąłem normalny cukier i bardzo
      dokładnie wymieszałem z odrobiną miodu i szczyptą cynamonu. Kolor ten sam,
      smak - zależy od miodu. No bo miód może być ciemniejszy lub jaśniejszy,
      bardziej lub mniej płynny, ostrzejszy w smaku lub bardziej łagodny. Cukier też
      może być grubszy lub bardziej miałki. Ale podobieństwo jest i z odrobiną
      eksperymentowania można dojść do całkiem znośnych rezultatów. Nie wiem jeszcze
      tylko czy uda mi się uczynić tę masę sypką, bo w tej chwili jest to właśnie
      masa. Może po przeschnięciu i ochłodzeniu w lodówce uda się to rozdrobnić na
      suche granulki.
      • Gość: Camille Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 02.02.04, 01:47
        Ok, konsystencja u mnie byla- twardy wierzch, "ciastkowaty" srodek i
        budyniowaty spod. Kroilam taka ostrzejsza lopatka do tortow.

P.-tak, chodzi o normalny brown sugar, ja zazwyczaj kupuje ten jasniejszy, ten
        tez uzylam w przepisie. Daj znac jak wyszla ta masa z miodem! Nigdy bym na to
        nie wpadla! Smak prawdopodobnie bedzie Ok, tylko czy uda Ci sie uzyskac ta
        sypkosc. Zreszta postanowilam przy najblizszym wyjezdzie do Polski przeleciec
        sie po kilku supermarketach i zaznajomic z sytuacja co tak na pewno jest a
        czego nie ma.....
        • Gość: Pichciarz Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.proxy.aol.com 02.02.04, 01:55
          Supermarkety czy też bardziej specjalistyczne sklepy? Choż te bywają chyba
          tylko w dużych ośrodkach. A może ktoś ma link do katalogu takowych?
          • Gość: Camille Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 02.02.04, 17:19
            Przelece sie po normalnych supermarketach, do ktorych ma dostep wiekszosc
            ludzi w calej Polsce. To znaczy ja mam jako takie rozeznanie, bo chodze na
            zakupy regularnie jak tam jestem, ale niestety na wszystko nie zwrocilam
            uwagi, jak np. na ten ciemny cukier.
            Gratuluje sukcesu z masa miodowa!
        • Gość: Pichciarz Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.proxy.aol.com 02.02.04, 04:43
          Camille:
          Otóż tak - coś wyszło. Po kilku godzinach w lodówce masa stwardniała i choć
          wciąż była nieco plastyczna, przełożyłem ją do minichopera i rozdrobniłem.
          Wyszedł cukier o różnej grubości. W smaku? Hm, nie wiem. Muszę kupić trochę
          cukru brązowego dla porównania. Ale coś w tym jest. Nawet jeśli nie
          odpowiednik, to może coś nowego. Wydaje się być słodszy niż sam cukier choć
          miodu było bardzo mało. Warto poeksperymentować gdy chodzi o rodzaj miodu jak i
          proporcje składników. Po przesianiu można otrzyma zarówno puder, jak i cukier
          granulowany. Może się to okazać ciekawym dodatkiem do słodyczy i napojów
          słodzonych; może i do potraw.
    • curieuse Re: Brownie pudding-polecam! 02.02.04, 21:30
      Hmmm... bardzo dziwny przepis. Szczególnie, że ja tzw. Chocolate Brownies robię
      od lat...

Ten przepis bardzo odlega od wszystkich innych przepisów na Brownies więc chyba
      go wypróbuje
      :)

Tradycjonalne Brownies nie mają konsystencją puddingu tylko niewypieczonego
      ciasta. Można też dodać kawałki ananasa i wiórki kokosowe.
      • Gość: chris Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.icpnet.pl 02.02.04, 23:29
        Chyba ta nazwa 'brownie-pudding' jest bardzo trafna, bo to z jednej strony brownies (wierzch) i pudding (spód).
        Mniam, mniam...
        • Gość: mania Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.crowley.pl 04.02.04, 10:10
          A mnie chyba coś nie wyszło. Niby ładnie się upiekło, z wierzchu było fajne i
          chrupiące, ale jak zaczęłam kroić, to okazało się, że pod spodem zamiast
          puddingu jest czekoladowa woda. Piekłam 45 minut, ale może trzeba było jeszcze
          trochę potrzymać?
      • Gość: Camille Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 03.02.04, 02:39
        Bo to nie sa brownies! To jest polaczenie brownies z puddingiem!
        • michaga Re: Brownie pudding-polecam! 03.02.04, 02:49
          Mam pytanie o wanilie- czy to ma byc esencja waniliowa?
          • Gość: Camille Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 04.02.04, 21:21
            Ja kupuje w plynie - wlasnie popatrzylam na nalepke i jest to McCormick/chyba
            dostepny w Polsce/ a sklad to zapach waniliowy na wodzie/?/, cukier i alkohol
            35%.
            • Gość: michaga Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 10:35
              dziekuje,ciekawa jestem jak mi wyjdzie to nietypowe ciasto.
              • Gość: maria Re: Brownie pudding-polecam! IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.13, 21:45
                Naprawdę warto odkurzyć ten niecodzienny przepis, robię go nieprzerwanie od powstania tego wątku. Gorąco polecam.
                • bene_gesserit Re: Brownie pudding-polecam! 27.04.13, 22:09
                  Własnie przeczytałam ten wątek i miałam napisać, ze to jeden z nielicznych sensownych starych wątków, które ktoś wyciągnął. Dzięki :)
    • serc-zer Re: Brownie pudding-polecam! 23.05.13, 15:49
      Słuchajcie a co zrobić żeby te brownies były takie lejące w środku? Mnie zawsze wychodzą takie suche w środku :( Może to piekarnik? Próbowałam z 3 różnych przepisów i zawsze to samo :(
      • bene_gesserit Re: Brownie pudding-polecam! 23.05.13, 16:35
        Piecz 10-15 minut krócej. Mała forma, nie za dużo ciasta (jeśli dużo ciasta, lepiej dwie małe formy).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka