Dodaj do ulubionych

Amerykańska klasyfikacja ciast

01.08.05, 16:00
może ktoś rozjaśni mi mroki mojej niewiedzy w tej materii.

Tyle wiem, ale prosze o korektę, jeśli się mylę:
- shortcake i shortbrad to ciasto kruche tylko z mąki, cukru i tłuszczu z
dodatkami smakowymi
-cheescake to sernik, może być pieczony i niepieczony
-marble cake to taka nasza "zebra",ciasto dwu (czasem więcej) kolorowe
- pie to spód z kruchego ciasta z wypełnieniem kremowym/owocowym- pieczonym
lub nie
- german cake to ciasto czekoladowe z kokosowym kremem, a black forest to
tort ze Szwardzwaldu


moje pytania:
- sponge cake to biszkopt lub tzw. ucierane z większą ilością tłuszczu, czym
różni się, więc taki tłustszy sponge od loaf?
- funge to masa, której się nie piecze i jeśli występuje w nazwie ciasta np.
www.hersheys.com/recipes/recipes/detail.asp?id=4240&page=1&per=10&keyword=fudge%20cake
to leje się ją na wierzch upieczonego już ciasta i nie zapieka?
- czym różni się brownie od bars?
- mud pie to ciasto z kremem ze śmietany, który się zapieka?
- co to jest swirl cake?

jeśli coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę

Dzięki za wszelkie wyjaśnienia w tej materii.
Obserwuj wątek
    • Gość: kk odpowiedz czesciowa IP: *.jci.com 01.08.05, 20:15
      1) marble cake i swirl cake

      nazwa dotyczy wygladu a nie konkretnego ciasta, "marble" jest marmurkowe,
      a "swirl" jest, hmm... z zawijasami.

      z tym ze okreslenia te sa traktowane luzno. Popularne kontekst: marble
      cheesecake, czyli sernik z czyms (czekoladowe ciasto, albo truskawkowe, albo
      dzem jakis) wmieszanym delikatnie, tak aby NIE powstala jednolita masa

      "Swirl" sie czesto widzi przy lodach, np. waniliowe ze 'swirlem" :))) toffi

      2) brownie to ciezkie, niewyrosniete ciasto mocno czekoladowe, wlasciwie
      zakalec (ale zamierzony).
      'bar' w tym kontekscie to kawalek ciasta z blachy, nie klin lecz kwadrat lub
      prostokat. "Bar" moze tez znaczyc "baton" (snickers/milky way/mars czy inny
      candy bar)

      czesto sie widzi brownies robione z dodatkiem orzechow wloskich, masla
      orzechowego z fistaszkow, karmelu, a nawet kawy. I wtedy taki kawalek moze byc
      pod haslem "Toffee walnut bar" choc baza jest brownie.

      3) german cake to, w dobrym wydaniu, szalenie niebezpieczne i uzalezniajace
      ciasto. czekoladowe, wilgotne, z czekoladowym kremem z duza iloscia kokosu
      (duuze, wilgotne wiory, nie suche wioreczki).

      4) fudge - chyba to mialas na mysli piszac 'funge' - no, to moze byc kilka
      rzeczy. w specjalistycznych sklepach z fudge maja na plaskich blachach cos co
      wyglada jak krowka(smaki rozne) i to by sie zgadzalo z definicja fudge jako
      slodyczy z mleka gotowanego z cukrem. kupuje sie kawalek takiej krowki z blachy.

      natomiast na ciescie (na przyklad na gorze brownie) to jest najczesciej ciezka,
      czekoladowa, ciagnaca sie masa/polewa

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka