Dodaj do ulubionych

Brownie - ciastka mocno czekoladowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:29
najlepsze czekoladowe ciasto na świecie!! zawsze się uda! pycha ciepłe i z
mlekiem (choć to nie zdrowe;-))
Obserwuj wątek
    • Gość: grenouille Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.ipt.aol.com 07.05.05, 10:33
      Pycha!
      Najlepsze sa "zatopione" w jogurcie naturalnym. I zdrowsze to niz z mlekiem.
      • Gość: leokadia@cegetel.n Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 84.5.221.* 05.11.05, 15:36
        Brownie bardzo dobre z kawa ale za szybko sie je zjada.
    • Gość: Anka Rozpuścić na parze - jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:28
      przepraszam, ale oświećcie mnie, co to znaczy " rozpuścić na parze" - przyznam
      się, że nie wiem, jak się do tego zabrać.
      • nobullshit Re: Rozpuścić na parze - jak? 07.05.05, 12:52
        W garnek z gotującą się wodą wstaw drugi, mniejszy garnek
        (tak, żeby się zaczepił uszami i wisiał). I rozpuść czekoladę w mniejszym
        garnku.
    • Gość: Magda Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 19:05
      Nie umiem piec a Browne zawsze sie uda a w dodatku jest wspanialy, na sama mysl
      o rozplywajacym sie w ustach i aromatycznym ciachu slinka mi kapie. Polecam do
      kawy.
      • Gość: elle Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:50
        mnie też się prawie nic nie udaje ...
      • Gość: Monita Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.subscribers.sferia.net 10.09.07, 17:06
        ciasto rewela,moj patent zatopilam w nim biala czekolade jeszcze.. i zrobilam polewe czekoladowo-rumowa-cos niesamowitego,latwe smaczne i kaloryczne:P
      • Gość: jul Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.xdsl.is 31.10.08, 09:58

        jak patrze na wasze komentarze to i ja mam ochote poszalec w kuchni, czekam
        tylko az skonczy mi sie dieta i zabieram sie za gotowanie smazenie pieczenie i
        co nietylko heeh :)
    • ulaka4 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 16.06.05, 17:52
      a sprobujcie jeszcze na gorace polozyc kulke lodow np. waniliowych!! To dopiero
      jest pycha!
      • Gość: justa Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 08:51
        naprawdę bardzo ok!!!
    • aagnes Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 22.06.05, 11:45
      Ja piekę góra 15 minut, wtedy sa takie cudownie lejne w środku, po 20 minutach
      jest za bardzo wysuszone.
      • titta Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 18.05.07, 16:57
        Ale wtedy to nie jest juz brownie a kladdkaka ;)
    • aleksandrynka help! 23.06.05, 14:49
      Słuchajcie, może ja jestem jakaś głupia i liczyć nie umiem, ale tak mi
      wychodzi,ze 10 dag mąki to trochę ponad pół szklanki. Czy z takiej ilości mąki,
      sześciu jaj i reszty składników wyjdzie ciasto? Czy tej mąki nie za mało? A
      moze jakaś mniej rozgarnięta dzisiaj jestem po protu... Poratujcie, bo chciałam
      to upiec, a teraz nie wiem...
      • mantha Re: help! 23.06.05, 15:50
        Wlasnie na tym to polega, nie dajesz wiecej mąki, zeby bylo wilgotne, lejące w
        środku. dokladnie tak ma być. Robie czesto z tego przepisu i jest przepyszne.
        • aleksandrynka uff! :) 23.06.05, 16:38
          No to dobrze, biorę się dziś do roboty :)
          dzięki wielkie!
          Pozdrawiam
          • Gość: asia Re: uff! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 19:32
            To jaszcze pytanie takie: jesli tak mało mąki i innych składników a blacha wg
            przepisu ma 35x60 cm, to jak grube jest to ciasto?
            • toska.a Re: uff! :) 23.06.05, 20:09
              To wychodzi bardzo niskie ciasto. I o to chodzi! Jest przepyszne!
              Napewno ci wyjdzie bo zawsze wychodzi
              pozdro
          • aleksandrynka Re: uff! :) 23.06.05, 22:18
            No i upiekłam. Słodkie to cholernie, a że nie dodałam orzechów pewnie jeszcze
            słodsze :( Ktoś pisał, że w środku wilgotne, tak to zrozumiałam. Mam nadzieję,
            że tak powinno być, bo na zakalec za mało zbite, ale jakieś dziwne i tak...
            Ech, do pieczenia to ja się chyba nie nadaję...
            • Gość: Aga Re: uff! :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 18:06
              sluchaj to sie kroi na male kawalki i piecze w duzej blaszce bo to sa
              ciasteczka
              to ma byc leiste i dlatego zgadzam sie ze najlepszy czas to 15 minut pieczenia
              w 200st.
              i polecam Wam dodawac nie 300 gram cukru a 250 jest dalej slodkie ale nie
              potwornie slodkie ale to juz zalezy od tego jakie kto lubi
              Ten przepis to stary amerykanski przepis, w stanach na to sie mowi ciasteczka
              i dlatego musi byc na duzej blaszce bo po pokrojeniu na kawaleczki sa to
              ciasteczka. Amerykanie dodaja kawalki czekolady zamiast orzechow i wtedy daja
              tylko 200gram cukru. ten przepis mozna zmieniac ja mam ich tysiace nawet z
              biala czekolada. poczytajcie na tej stronie poswieconej
              browniewww.donogh.com/cooking/brownies.shtml
              pozdrawiam serdecznie
              aga
      • Gość: kejsz Re: help! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:33
        Spróbujcie dodać - oprócz wymienionych składników - ok. 3 łyżek kakao
        (prawdziwego) i 1 pełną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wychodzi piękne, nie za
        słodkie i puszyste. Ja na górę daję zawsze roztopioną gorzką czekoladę z kakao
        i mlekiem; kiedy ciut zgęstnieje - nakładam na ciasto, posypuję albo
        pokruszonymi orzechami włoskimi albo migdałami (zależy co mam w środku ciasta) -
        REWELACJA. Aha, zamiast orzechów sprawdzają się też płatki migdałowe, choć
        pokruszone migdały byłyby lepsze.
    • Gość: sara Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 82.153.198.* 14.11.05, 03:36
      a czekolade mozna tez rozpuscic w mikrofalowce, albo zamiast w garow, uzyc
      szklanej miseczki nad wrzaca woda, miseczja z czekolada nie moze dotykac wody...
    • Gość: myszka Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.acn.waw.pl 16.11.05, 11:09
      Hej, czy zamiast pergaminu do wyłożenia blachy można użyć papieru do pieczenia?
      Mam ogromną ochtoę na te ciacha, ale brak pergaminu...
      • anka_p24 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 17.11.05, 17:12
        Oczywiście, że tak.
    • Gość: biski jaka ma byc ta blacha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 17:23
      ostatnio w "Poradniku domowym" znalazlem przepis na brownie ale roznil sie od
      tego wiec postanowilem zrobic wedlug Kulinarnego Atlasu Świata, ale mysle ze w
      tamtym dobrym pomyslem jest zmieszanie ciasta przed pieczeniem z posiekana biala
      i mleczna czekolada
      jadnak co do tego przepisu mam pewne pytanie co do tej blachy. czy te wymiary
      maja byc na pewno 35x60 - to strasznie duze wymiary!
      chcialem sie jeszcze upewnic: na kwadraty mam pokroic po upieczeniu? cisto przy
      wlewaniu ma byc tepe czy rzadkie?
    • atorod_sorf Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 05.08.06, 16:08
      pyszne, zrobilam i wprost zniknęło z blachy... Najlepsze jeszcze ciepłe, bo puszyste:)
    • Gość: monisia Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 14:05
      mam w wszystko w dup.... i dobrze jest h..a mocn ssam i jest gooood
    • Gość: agata Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 20:38
      ppppyyyyyyyycchhha chyba ze niechcesz wazyc zaduzo ale tak to
      sssssuuuuuupppppppppeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrr
    • Gość: ja Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 83.238.7.* 20.09.06, 13:15
      wczoraj zrobilam to ciacho, ale mam watpliwosci (bo w tym piekarniku jeszcze
      nic mi nie wyszlo) - ciasto wyszlo z zewnatrz przypieczone a w srosku jest taka
      zbita masa - pyszna ale nie wiem czy to nie zakalec i nie powinno normalnie
      urosnac jak kazde ciasto?
      • ar11 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 26.09.06, 13:19
        No właśnie, też swojego czasu mi tak wyszło. Czy to był zakalec? I czym
        spowodowany?
    • Gość: jest dobre Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.c246.petrotel.pl 03.10.06, 15:16
    • Gość: ania Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.daminet.pl 20.10.06, 16:25
      Z tego co piszecie, ciasto przy wyciąganiu z piekarnika ma być rzadkie i leiste
      tak? a po wystygnięciu gęstnieje i jakby wysycha? jakieś to dziwne:) ja właśnie
      upiekłam ale źle zrobiłam bo miałam 30 min w piekarniku i na wierzchu zrobiła
      się skorupka. I zrobiłam w mniejszej blasze 35x20cm. Takie chyba lepsze niż
      takie cienkie:)
      • Gość: Mi Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:26
        Po 1 to jest za slodkie bo powinna byc bardzo gorzka czekolada... najlepiej
        70%... wtedy cukier jest uzasadniony....
      • Gość: gosc Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.chello.pl 15.11.06, 00:10
        nie wysycha i nie gestnieje po wyjeciu : / ona jest bardziej upieczone na
        zewnatrz, dlatego taka skorupka, a w srodeczku mieciusie i takie troszke
        niedopieczone wlasnie :)

        ktos tam wczesniej pisal- nie rosnie na litosc boska bo nie ma po czym
        urosnac :)


        cienkie ma byc, cienkie i mieciutkie i czeeekooolaaadoowe :)
    • Gość: malgos Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.aster.pl 17.12.06, 18:48
      tak tak moj maz uwiielbia zaraz je zrobi
      • Gość: piotrus Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.aster.pl 17.12.06, 19:26
        Kochanie pomóz z tym ciastem:)
        • Gość: Ula Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 19:52
          Gdzie jest na to ciasto przepis?
    • Gość: Lena Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.chello.pl 03.01.07, 09:35
      Pyszne są podawane na ciepło (tzn albo prosto z pieca, albo odgrzane na patelni
      na maśle) z lodami waniliowymi. Rozkosz dla podniebienia ;)
    • Gość: Joanna Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 217.153.6.* 19.01.07, 22:17
      Sluchajcie! kupilam przez pomysle 2 mleczne czekolady, a nie gorzkie. jak
      myslicie, czy moge je zuzyc? jesli tak, to moze powinnam zmniejszyc ilosc cukru?
    • Gość: xXx Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.aster.pl 20.01.07, 22:03
      mi zazwyczaj wychodzi dłuższy czas pieczenia, ale poza tym dobre
    • oryginal Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 18.05.07, 13:17
      Ja lubię piec ok. 23 minut bo lubię takie bardziej wypieczone.
      I dodaję jeszcze migdały.
      • aina40 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 19.05.07, 23:42
        POMOCY - jakiej mąki mam użyć.
        Mam to z rana upiec - doradżcie jaka mąka ( mam :wrocławska, tortowa i
        ziemniaczana)- doradż, co robimy.
        pozdr. aina.
        • Gość: teekane Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 14:31
          Wrocławska albo tortowa będą dobre. Byle nie ziemniaczana.
    • aina40 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 18.05.07, 17:53
      Jako poczatkujący kuchmistrz mam pytanie;
      Jaką mąkę trzeba mieć do tych ciasteczek?
      W sklepie widziałem co najmniej 6 nazw - a może to obojętne.
    • Gość: asiulek Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 212.122.223.* 11.06.07, 21:25
      a wiec po przeczytaniu wszystkich postow pojutrze robie to ciacho dla mojego
      mezczyzny, tylko jedno pytanko, ktos napisal ze dodaje proszku do pieczenia by
      bylo bardziej pulchne, co sadzicie na ten temat??
    • Gość: Doti Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 11:48
      To wcale nie jest nie zdrowe! Czy kiedyś coś Ci było po ciepłym brownie z
      zimnym mlekiem? Mnie jeszcze nigdy!
    • Gość: magda Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.icpnet.pl 05.07.07, 18:08
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka