GoĹÄ: ewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:29 najlepsze czekoladowe ciasto na świecie!! zawsze się uda! pycha ciepłe i z mlekiem (choć to nie zdrowe;-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: grenouille Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.ipt.aol.com 07.05.05, 10:33 Pycha! Najlepsze sa "zatopione" w jogurcie naturalnym. I zdrowsze to niz z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: leokadia@cegetel.n Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 84.5.221.* 05.11.05, 15:36 Brownie bardzo dobre z kawa ale za szybko sie je zjada. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Rozpuścić na parze - jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:28 przepraszam, ale oświećcie mnie, co to znaczy " rozpuścić na parze" - przyznam się, że nie wiem, jak się do tego zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Rozpuścić na parze - jak? 07.05.05, 12:52 W garnek z gotującą się wodą wstaw drugi, mniejszy garnek (tak, żeby się zaczepił uszami i wisiał). I rozpuść czekoladę w mniejszym garnku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Magda Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 19:05 Nie umiem piec a Browne zawsze sie uda a w dodatku jest wspanialy, na sama mysl o rozplywajacym sie w ustach i aromatycznym ciachu slinka mi kapie. Polecam do kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elle Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:50 mnie też się prawie nic nie udaje ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monita Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.subscribers.sferia.net 10.09.07, 17:06 ciasto rewela,moj patent zatopilam w nim biala czekolade jeszcze.. i zrobilam polewe czekoladowo-rumowa-cos niesamowitego,latwe smaczne i kaloryczne:P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jul Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.xdsl.is 31.10.08, 09:58 jak patrze na wasze komentarze to i ja mam ochote poszalec w kuchni, czekam tylko az skonczy mi sie dieta i zabieram sie za gotowanie smazenie pieczenie i co nietylko heeh :) Odpowiedz Link Zgłoś
ulaka4 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 16.06.05, 17:52 a sprobujcie jeszcze na gorace polozyc kulke lodow np. waniliowych!! To dopiero jest pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: justa Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 08:51 naprawdę bardzo ok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 22.06.05, 11:45 Ja piekę góra 15 minut, wtedy sa takie cudownie lejne w środku, po 20 minutach jest za bardzo wysuszone. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 18.05.07, 16:57 Ale wtedy to nie jest juz brownie a kladdkaka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka help! 23.06.05, 14:49 Słuchajcie, może ja jestem jakaś głupia i liczyć nie umiem, ale tak mi wychodzi,ze 10 dag mąki to trochę ponad pół szklanki. Czy z takiej ilości mąki, sześciu jaj i reszty składników wyjdzie ciasto? Czy tej mąki nie za mało? A moze jakaś mniej rozgarnięta dzisiaj jestem po protu... Poratujcie, bo chciałam to upiec, a teraz nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: help! 23.06.05, 15:50 Wlasnie na tym to polega, nie dajesz wiecej mąki, zeby bylo wilgotne, lejące w środku. dokladnie tak ma być. Robie czesto z tego przepisu i jest przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka uff! :) 23.06.05, 16:38 No to dobrze, biorę się dziś do roboty :) dzięki wielkie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asia Re: uff! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 19:32 To jaszcze pytanie takie: jesli tak mało mąki i innych składników a blacha wg przepisu ma 35x60 cm, to jak grube jest to ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a Re: uff! :) 23.06.05, 20:09 To wychodzi bardzo niskie ciasto. I o to chodzi! Jest przepyszne! Napewno ci wyjdzie bo zawsze wychodzi pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: uff! :) 23.06.05, 22:18 No i upiekłam. Słodkie to cholernie, a że nie dodałam orzechów pewnie jeszcze słodsze :( Ktoś pisał, że w środku wilgotne, tak to zrozumiałam. Mam nadzieję, że tak powinno być, bo na zakalec za mało zbite, ale jakieś dziwne i tak... Ech, do pieczenia to ja się chyba nie nadaję... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aga Re: uff! :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 18:06 sluchaj to sie kroi na male kawalki i piecze w duzej blaszce bo to sa ciasteczka to ma byc leiste i dlatego zgadzam sie ze najlepszy czas to 15 minut pieczenia w 200st. i polecam Wam dodawac nie 300 gram cukru a 250 jest dalej slodkie ale nie potwornie slodkie ale to juz zalezy od tego jakie kto lubi Ten przepis to stary amerykanski przepis, w stanach na to sie mowi ciasteczka i dlatego musi byc na duzej blaszce bo po pokrojeniu na kawaleczki sa to ciasteczka. Amerykanie dodaja kawalki czekolady zamiast orzechow i wtedy daja tylko 200gram cukru. ten przepis mozna zmieniac ja mam ich tysiace nawet z biala czekolada. poczytajcie na tej stronie poswieconej browniewww.donogh.com/cooking/brownies.shtml pozdrawiam serdecznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kejsz Re: help! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:33 Spróbujcie dodać - oprócz wymienionych składników - ok. 3 łyżek kakao (prawdziwego) i 1 pełną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wychodzi piękne, nie za słodkie i puszyste. Ja na górę daję zawsze roztopioną gorzką czekoladę z kakao i mlekiem; kiedy ciut zgęstnieje - nakładam na ciasto, posypuję albo pokruszonymi orzechami włoskimi albo migdałami (zależy co mam w środku ciasta) - REWELACJA. Aha, zamiast orzechów sprawdzają się też płatki migdałowe, choć pokruszone migdały byłyby lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sara Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 82.153.198.* 14.11.05, 03:36 a czekolade mozna tez rozpuscic w mikrofalowce, albo zamiast w garow, uzyc szklanej miseczki nad wrzaca woda, miseczja z czekolada nie moze dotykac wody... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: myszka Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.acn.waw.pl 16.11.05, 11:09 Hej, czy zamiast pergaminu do wyłożenia blachy można użyć papieru do pieczenia? Mam ogromną ochtoę na te ciacha, ale brak pergaminu... Odpowiedz Link Zgłoś
anka_p24 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 17.11.05, 17:12 Oczywiście, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: biski jaka ma byc ta blacha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 17:23 ostatnio w "Poradniku domowym" znalazlem przepis na brownie ale roznil sie od tego wiec postanowilem zrobic wedlug Kulinarnego Atlasu Świata, ale mysle ze w tamtym dobrym pomyslem jest zmieszanie ciasta przed pieczeniem z posiekana biala i mleczna czekolada jadnak co do tego przepisu mam pewne pytanie co do tej blachy. czy te wymiary maja byc na pewno 35x60 - to strasznie duze wymiary! chcialem sie jeszcze upewnic: na kwadraty mam pokroic po upieczeniu? cisto przy wlewaniu ma byc tepe czy rzadkie? Odpowiedz Link Zgłoś
atorod_sorf Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 05.08.06, 16:08 pyszne, zrobilam i wprost zniknęło z blachy... Najlepsze jeszcze ciepłe, bo puszyste:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monisia Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 14:05 mam w wszystko w dup.... i dobrze jest h..a mocn ssam i jest gooood Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agata Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 20:38 ppppyyyyyyyycchhha chyba ze niechcesz wazyc zaduzo ale tak to sssssuuuuuupppppppppeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 83.238.7.* 20.09.06, 13:15 wczoraj zrobilam to ciacho, ale mam watpliwosci (bo w tym piekarniku jeszcze nic mi nie wyszlo) - ciasto wyszlo z zewnatrz przypieczone a w srosku jest taka zbita masa - pyszna ale nie wiem czy to nie zakalec i nie powinno normalnie urosnac jak kazde ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś
ar11 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 26.09.06, 13:19 No właśnie, też swojego czasu mi tak wyszło. Czy to był zakalec? I czym spowodowany? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jest dobre Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.c246.petrotel.pl 03.10.06, 15:16 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.daminet.pl 20.10.06, 16:25 Z tego co piszecie, ciasto przy wyciąganiu z piekarnika ma być rzadkie i leiste tak? a po wystygnięciu gęstnieje i jakby wysycha? jakieś to dziwne:) ja właśnie upiekłam ale źle zrobiłam bo miałam 30 min w piekarniku i na wierzchu zrobiła się skorupka. I zrobiłam w mniejszej blasze 35x20cm. Takie chyba lepsze niż takie cienkie:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mi Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:26 Po 1 to jest za slodkie bo powinna byc bardzo gorzka czekolada... najlepiej 70%... wtedy cukier jest uzasadniony.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.chello.pl 15.11.06, 00:10 nie wysycha i nie gestnieje po wyjeciu : / ona jest bardziej upieczone na zewnatrz, dlatego taka skorupka, a w srodeczku mieciusie i takie troszke niedopieczone wlasnie :) ktos tam wczesniej pisal- nie rosnie na litosc boska bo nie ma po czym urosnac :) cienkie ma byc, cienkie i mieciutkie i czeeekooolaaadoowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: malgos Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.aster.pl 17.12.06, 18:48 tak tak moj maz uwiielbia zaraz je zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piotrus Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.aster.pl 17.12.06, 19:26 Kochanie pomóz z tym ciastem:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ula Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 19:52 Gdzie jest na to ciasto przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lena Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.chello.pl 03.01.07, 09:35 Pyszne są podawane na ciepło (tzn albo prosto z pieca, albo odgrzane na patelni na maśle) z lodami waniliowymi. Rozkosz dla podniebienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Joanna Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 217.153.6.* 19.01.07, 22:17 Sluchajcie! kupilam przez pomysle 2 mleczne czekolady, a nie gorzkie. jak myslicie, czy moge je zuzyc? jesli tak, to moze powinnam zmniejszyc ilosc cukru? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xXx Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.aster.pl 20.01.07, 22:03 mi zazwyczaj wychodzi dłuższy czas pieczenia, ale poza tym dobre Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 18.05.07, 13:17 Ja lubię piec ok. 23 minut bo lubię takie bardziej wypieczone. I dodaję jeszcze migdały. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 19.05.07, 23:42 POMOCY - jakiej mąki mam użyć. Mam to z rana upiec - doradżcie jaka mąka ( mam :wrocławska, tortowa i ziemniaczana)- doradż, co robimy. pozdr. aina. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: teekane Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 14:31 Wrocławska albo tortowa będą dobre. Byle nie ziemniaczana. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe 18.05.07, 17:53 Jako poczatkujący kuchmistrz mam pytanie; Jaką mąkę trzeba mieć do tych ciasteczek? W sklepie widziałem co najmniej 6 nazw - a może to obojętne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asiulek Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: 212.122.223.* 11.06.07, 21:25 a wiec po przeczytaniu wszystkich postow pojutrze robie to ciacho dla mojego mezczyzny, tylko jedno pytanko, ktos napisal ze dodaje proszku do pieczenia by bylo bardziej pulchne, co sadzicie na ten temat?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Doti Re: Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 11:48 To wcale nie jest nie zdrowe! Czy kiedyś coś Ci było po ciepłym brownie z zimnym mlekiem? Mnie jeszcze nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Brownie - ciastka mocno czekoladowe IP: *.icpnet.pl 05.07.07, 18:08 Odpowiedz Link Zgłoś