brzuszki

(58 wyników)
  • mój synek ma teraz 7,5 miesiąca i od 5 m-cy jest rehabilitowany z uwagi na wnm. rehabilitacja przynosi dobre efekty, dziecko szykuje się pomału do raczkowania. w okolicach 5 m-ca dzieci przechodzą czas tzw. pływaka, jak to określa nasza rehabilitantka, czyli dziecko leżąc na brzuszku buja się na nim, podnosząc wyprostowane nóżki i rączki. i że taki odruch po jakichś 3 tygodniach mija. moje dziecko do dziś buja się na brzuszku, podnosi wyprężone nogi i macha rączkami jakby latał, c...
  • mam 6 mies synka z ONM, rehabilitujemy się od 6 tyg życia Vojtą i NDT. mam problem tego typu że gdy próbuje siadać to składa się jak scyzoryk wydaje mi się że to od słabych mięsni brzuszka choć ćwiczy podnosząc nożki do buzi lubi się nimi bawić (ma skarpetki grzechotki) ale chyba to za mało bardzo proszę o podpowiedź co jeszcze ćwiczyć aby je wzmocnić?
  • no własnie-nie wiem czy to przypadek,ale po ćwiczeniach mały zniechęcił się chyba do leżenia na brzuszku-wyraźnie denerwuje się i płacze.czy ktoś miał ten sam problem?mam wrażenie ,że on po ćwiczeniach po prostu nie ma siły!!!
  • Juz wyjasniam o co mi chodzi. Otoz moj synus ma poblemy z obrecza barkowa (wiotkosc), odkad skonczyl 3msc cwiczymy Vojte (jeszcze na asymetrie, ale tej juz prawie nie ma).I teraz wyglada to tak, ze na brzuszku lepek trzyma wysoko (od jakiego 1,5msc), dosyc krotko podpieral sie na przedramionach, niemal od razu zaczal na wyprostowanych rekach a teraz robi "plywanie" czy tez "samolocik".Rehabilitantka powiedziala, ze klasycznego podporu juz chyba u niego nie zobaczymy.Glowke na brzuszku...
  • Powiedzcie mi jak prawidłowo dziecko powinno przewracać się na brzuszek? Moja córcia przewraca się na bok, odchyla główkę troszkę do tyłu,rączkę wyciąga przed siebie a nóżki z pupą zarzuca tak że odwraca się na brzuszek. Nie wiem czy dobrze to robi bo czasami robi lekki mostek do tyłu-na bok-póżniej na brzuszek! Rącaki ładnie wyciąga nie zostają pod brzuszkiem! Odpowie ma ktoś? Bardzo dziękuję!
  • Witam!Jak często kładziecie swoje dzieci na brzuszku i czy one to lubią?Jak długo mogą być w tej pozycji? Mój Synek (korygowany wiek 5 m-cy) dość niechętnie leży na brzuszku a jeśli już to dość szybko się męczy, bardzo mnie to martwi bo jak mamy nauczyć się pełzać itd.? Czy zaradzić temu można przez częstsze ale krótsze kładzenie synka w tej pozycji (licząc na to że się przyzwyczai)? Nasza rehabilitantka powiedziała ,że muszę go układać w tej pozycji nawet na 10 minut ale dla mni...
  • sie na rączkach, a powinien juz wyprostować rączki i się na nich dość stabilnie podtrzymywać, czy któraś mama ma takie doświadczenia? moze jakieś konkretne ćwiczenie wam pomogło? my ćwiczymy vojtą ale te rączki takie słabe od poczatku i nic na nie nie działa
  • moj syn ma 9 miesiecy i bardzo niechetnie lezy na brzuszku, kiepsko z podporem i trzymaniem główki. cwiczymy vojta od 3 miesiaca i chyba nieefektywnie skoro dalej nie ma podporu. zastanawiam sie czy nie przejsc na bobath jak było z waszymi dziecmi? moze znacie jakies cwiczenia które dały efekty jesli chodzi o lezenie na brzuchu.
  • Z radości aż sie poplakalam :) Ale udalo sie malemu! Wprawdzie odchylal glowke do tylu, a powinien przyciagac brode do klatki, ale to i tak duzy postep mam nadzieje... Teraz sobie spi. Z nogami na koldrze oczywiscie :) Pozdrawiam.
  • Uprzejmie donoszę, że w dniu 31 grudnia 2004 roku, mój prawie 8 m-czny synek W KOŃCU
  • Mój synek ma 5 m-cy i od 2 tygodni ćwiczymy Vojtę, wyłącznie pozycję na brzuszku. Uciskam punkty koło piętki i łokcia. Wydaje mi się że jego reakcje nie są takie jak powinny, mianowicie przy ucisku na lewej rączce pięść jest przez cały czas zamknięta i w ogóle nie pracuje, natomiast przy ucisku prawej rączki dłoń jest cały czas otwarta i tylko ledwo zginają się palce (nie zaciska pięści). Przy nóżkach jest trochę lepiej, gdyż lewa pracuje tak jak powinna,jednak prawa jest prawie cały c...
  • Witam. Czy dziecko które mało leżało na brzuszku a jak się w końcu do tej pozycji przekonało ma problem z podporem rąk ( 3,5 miesiąca) ma szanse na dalszy normalny rozwój ruchowy tzn siadanie, raczkowanie, chodzenie w odpowiednim wieku? Dziecko jest rehabilitowane metodą Vojty, bardzo ciężko ją znosi ( ja też - może nawet jeszcze gorzej....).
  • Proszę Was o namiary na rehabilitanta Vojty i Bobathów w jednej osobie z Warszawy. Takie są kontrowersje wokół tych metod i przydałby się może ktoś, kto się zna na obu. Proszę też o opinie: 1) dlaczego wybraliście jedną z metod rehabilitacji? 2) jak to się dzieje, że neurolodzy dają różne werdykty co do stanu dziecka? wg jednych jest ok, wg drugich - rehabilitować? Czy mieliście takie sytuacje??? 3) czy ktoś miał asymetrię oi z tego wyszedł? Jak długo mu to zajęło??? ja mam ten probl...
  • Jeden neurolog z IMiD powiedział, że jest ok (rehabilitant z IMiD tez to potwierdził), drugi z Międzylesia , że jest asymetria i coś z napięciem i zalecił ćwiczenia. Trafiłam do ośrodka zajmującego się rehabilitacją Vojtą. Rehabilitantka zauważyła u mojej ślicznej córeczki niesymetryczne usta, spłaszczopna główkę i kazała ćwiczyć. I dziś trzy razy ćwiczyliśmy w domu. Dzieciątko 9 tygodni krzyczało przeraźliwie, wymęczone spało prawie cały dzień, nie było zrobić kiedy czwartego powtórzen...
  • moj maluszek ma stwierdzona asymetrię , leżąc na brzuszku wygina sie w literę C. Neurolog dał malemu jeszcze miesiąc, jesli w ciągu tego miesiąca to nie ustapi , zaleci rehaabilitacje. dodam że pediatra powiedziaa że bardzo wiele dzieci ma asymetrie, ktora jest pozostałościa po zyciu plodowym, a ktora samoistnie zanika do 6 mz. Chcialabym ten miesiąc, który dal nam neurolog wykorzystac do maximum. Za wszelką cene chce unkmąc włóczęgostwa po rehabilitantach- szczegolnie ze za niedługo wr...
  • Córcia skończyła 6 miesięcy- nie chce leżec na brzuszku choć kiedyś nie było z tym problemu. Nie chce sie przewracać ani na brzuszek ani na plecy. Choć na plecy idzie jej jakoś bo tak nie lubi lezenia na brzuszku ze jakoś po swojemu sie w koncu przewróci... Nie podnosi pupki do góry leżąc na brzuszku...Nie wykazuje zadnych oznak zainteresowania początkami poruszania... Najchętniej by lezała i tyle. Odkąd odkryła ze mozna lezec na boku i widziec więcej to nic do szczęscia nie jest ...
  • Witam!! Mam pytanie odnosnie ćwiczenia na boku: czy cwiczenie to pomaga zniwelowac asymetrię i powodować wyprost kregosłupa, czy tylko pomaga na to by dziecko moglo poprawnie obracać się na brzuszek. A jeśli nie pomaga to które ułożenie jest najlepsze na w/w schorzenia? Zaznaczam, że córeczka na poczatku rehabilitacji miała stymulację na pleckach,a wtym momencie ma tylko na boku i w dalszym ciągu ma problem z symetrią ułozenia i słabym podporem na pleckach i brzuszku. Z góry dzię...
  • Mam dziecko - dziewczynka, 4 lata. W przedszkolu pojawiła się pani, która badała dzieciom postawę i stwierdziła u mojej córki taką właśnie wadę: POSTAWA DZIECIĘCA. Szukałem w necie wiadomości na ten temat i nic nie znalazłem. Czy to jakaś szarlataneria?? Może ktoś wie coś na ten temat? Polecam się Marek
  • Mam troszeczke chwile zwątpiwnia. Mój synek skończył 6 miesięcy i dalej nie umie podpierać się na wyprostowanych rączkach.Jest ćwiczony od ponad 2 miesięcy z powodu wnm i asymetrii.Cały czas czekam kiedy się nauczy.Potrafi się przewracać z brzuszka na plecy i odwrotnie.Bardzo ładnie sie bawi zabawkami Lekarz rehabilitacji twierdzi, że już jest ładnie tylko jeszcze rączki.Może to dlatego, iż początkowo żle się podpierał- robił motylki.Czy ktoś z Was także miał taki kłopot ???.
  • Czy wasze dzieci z obniżonym napięciem przekręcają dziwnie rączke i zostawiają ją w tyle.Czy to jej zostanie moge tymu jakoś zapobiec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się