-
Witam,
poczytalam troche watkow na tym forum i wynika z nich, ze pasozytom zazwyczaj towarzyszy candida. A czy jest mozliwe wystepowanie pasozytow bez candidy?
Mam problem z moim 9,5 mies, synkiem. Nie moge dojsc, dlaczego od dobrych 3 miesiecy dziecko trze sie po czole, skroniach, szarpie uszy (glownie w nocy, ale nie tylko). Skora na buzi jest ladna, troche przesuszona, ale to pewnie efekt zimy (a raczej byla ladna, teraz jest podrazniona od tarcia i podrapana). Rozumialabym, gdyby mi...
-
witam, w związku z problemami z brzuszkiem córci, bardzo brzydkimi, zgniłozielonymi kupkami i wysypka na brodzie, zaczęłam szukać przyczyny. sytuacja nasiliła się po antybiotyku w październiku, ale tak naprawde wciąż mieliśmy wysypki małe, nie przeszkadzające córci, tyle że na policzku lub brodzie, nie mogłam dojść, gdzie tkwi przyczyna tym bardziej że z powodu nietolerancji laktozy miała odstawiony nabiał jedyne co dostawała to mm bebilon.
wysłałam kał do Feliksa - wyszła candida + i od świ...
-
ostatni taki temat znalazłam z 2008 chyba roku, dzieci leczone gorzknikiem kanadyjskim...
z drugiej strony naczytałam sie że to walka z wiatrakami...że candida często nawraca
znalazłam też artykuł ze candida jest niezbędna dla organizmu i tak naprawdę trzeba zadbać o właściwy stosunek spożywanych tłuszczów i cukru...bo to tłuszcze powodują zatrzymanie cukrów we krwi a te z kolei namnażanie candidy?
tylko czy 2 letnie dziecko odżywiane w miare racjonalnie możę mieć nadmiar tłuszczu?
jak ...
-
Nie chcą wyjść inne robale. Byłam u Ozimka kilka razy, powiedział, że dziecko ma owsiki i lamblie. Wychodzi tylko candida ++. Leczyłam miesiąc nystatyną, teraz, po trzech miesiącach od leczenia, znów jest candida ++.
Leczyć w ciemno lamblie? Nie mam pojęcia, co robić.
Objawy: budzenie się w nocy z płaczem bardzo częste, brak apetytu, chudość, rzadkie, śmierdzące stolce, sucha skóra + wysypki, zgrzytanie zębami.
Dodam, że dałam w ciemno pyrantelum i nic w kupie nie odnalazłam :(
-
Witajcie! Zwracam się z pytaniem głównie do mam którym udało się wyleczyć
maleństwa.Może się powtarzam, ale chciałabym skorzystać z Waszego
doświadczenia. Jesteśmy z synkiem (2 latka) od 2 dni na diecie
przeciwgrzybiczej I etap, zamierzamy na niej być 3 tygodnie. Zakupiłam bardzo
dobrej jakości witaminy, ale teraz niestety patrzę,że zestaw dla dorosłych ma
drożdże a dziecięcy fruktozę, sacharozę itpdrożdży nie. Są to drożdże
"nutritional yeast" czyli
podobne do piwowarskiech, zwykle Sa...
-
chyba się trochę zakręciłam.....ogólnie grzyb sobie w nas żyje i o ile nie dojdzie do jego przerostu to jest ok, ale jak wykryć, czy się zbytnio rozmnożył? ja oddałam kał córki do felixa, 3 próbki zebrane na przestrzeni tygodnia, badanie miało być głównie pod kątem robali. wynik otrzymałam następnego dnia, owsiki oraz candida ++. i teraz się zastanawiam, na ile wynik badania grzyba jest miarodajny. grzyba powinno się posiać na jakieś specjalne podłoże, wynik otrzymuje się dopiero po 7-10 dnia...
-
Alergolog przepisala synkowi (9 m-cy) Nystatyne przez 10 dni na candide (w testach wyszlo uczulenie na candide), robie tez badania w Felixie, zobaczymy, czy wyjdzie, ale ona i tak przepisala profilaktycznie. Co o tym sadzicie? Gdzies czytalam, ze lubi uczulac :( Martwie sie, bo maly ma taka alergie, ze kazda nowosc moze uczulac, a my mamy teraz zalecenia podawania kilku nowosci naraz: wprowadzac nowe mleko, podawac Biotyk, wit. D3 i Nystatyne. Boje sie troche, ze sie nie polapie, co go uczuli...
-
Witam.Piszę pierwszy raz na tym forum.Przepraszam od razu,jeśli nie poszukałam dokładnie,ale w sumie każdy przypadek jest trochę inny i trudno trafić na identyczny problem.Synkowi (2 latka) w Felixie wyszła candida ++.Dziś dostałam wyniki na maila.Zaczęłam coś podejrzewać,ponieważ rano miał brzydki zapach z buzi.Podałam mu dicoflor 30 i pomogło na ten zapach,ale na wszelki wypadek oddałam próbki do badania.Generalnie synek jakichś wielkich problemów nie ma,ale co mnie niepokoi:ostatnio słabsz...
-
Witam moze któras z was miała podobny problem u dziecka robiłam badania w Feliksie wyszł candida sp ++ pasozytów zdanych nie ma, mały ma ciagla wysypke z która nie umiem sobie poradzic, niby nie od diety bo nie jadł nic nowego, alergolog stwierdziła ze moze roztocza ale mi sie to nie bardzo zgadza:(moze miałbyscie podobne przypadki leczy trzeba taka candide czy to normalny stan u dziecka,robic posiew doodatkowo pediatra twierdzi ze to nie candia albicanis wiec nie ma sie co martwic, a mały ni...
-
Wynik z Felixa, pasozyty nie wyszly. Wczesniej badania wiinstytucie Mykologii (Kraków) nie wykazaly candidy. Ale wierze temu wynikowi i zastanawiam sie co dalej. Mam recepty na Vermox, zastanawialam sie nad profilaktycznym odrobaczeniem calej rodziny. Mala ma 3 lata i jej glowna zmora jest nawracajacy katar i wysypka na twarzy. Leczymy sie wylacznie homeopatycznie i od 3 dni jest na diecie przeciwgrzybicznej. Czy podanie tego Vermoxu bedzie duzym bledem? Poradzcie.
-
OK, teraz ja uprzejmie proszę Was o pomoc :)
Od 8 lat miałam nawracające infekcje dróg rodnych, ostatnio przebadałam całą rodzinę (kał). Lamblie nie wyszły, ale jesteśmy wszyscy zagrzybieni po uszy.
Wyszła nam najpierw średnio liczna. Zlikwidowałam cukier, brałam flukonazol 200 przez 10 dni i poszłam powtórzyć badanie.
Jakie było moje zaskoczenie, kiedy okazało się, że w badaniu kontrolnym franca wyszła liczna....
No i nie wiem, co dalej. Dużo piszecie o etapach leczenia, jakoś się nie do...
-
Po wielu latach cierpienia, chodzenia po lekarzach, którzy rozkładali ręce zaczęłam sama szukać przyczyn mojego złego samopoczucia. Wtedy po raz pierwszy przeczytałam o Candida albicans i myślałam, że to jest strzał w dziesiątkę co objawy się pokrywały. Zaczęłam ściśle stosować dietę antygrzybiczą i suplementację wg dr Janusa i nie tylko, brałam również drogie leki Sanum. Po roku nie było absolutnie żadnej poprawy. Całkiem niedawno trafiłam na informację, że Candida jest towarzyszem innych pa...
-
Witajcie,
od kilku dni podczytuję forum i gubię się już wśród tych wszystkich
nazw, metod diagnozy i leczenia, którymi Wy tak sprawnie się
posłujecie. Więc wybaczcie "głupie" pytania, jeśli takie w ogóle są.
Własnie dostałam wyniki z Felix`a i wyszła nam tylko (aż?) Candida
++ a podejrzewałam jakieś robale
Czy możliwe, że nasze objawy są spowodowane tylko nią?
Córka (opisuję sytuację obecną, ale coś ją trapi od 3.t.ż.):
- alergia na wiele pokarmów (wyeliminowany m.in. g...
-
dzis mam wynki kalu moj synek ma candida ++,pasozytow nie
wykryto,almii tez nie.Badania robilismy w falixie.Ktos tu pisal ze
jak jest candida to przy okazji pewnie jakichs innych pasozytow,poza
tym czy candida ma zwizaek z azs?nie orientuje sie w tych sparawach
a przeszykalam troszke forum i gdy mowa o candida to przy okazji
azs,nic z tego nie kumam.Moj syn ma 16 mies,od dawno robi raczej
luzne kupy,zle sapi,czesto sie wybudza,poza tym, w ciagu dnia jest
ok,apetyt ma,ma na klatc...
-
Moja 10 miesieczna corka ma zmiany skorne (glownie na nogach),
drapie sie (glowa, szyja, uszy),gazy, niespokojnie spi. Robilam
badania wyszla candida ++. Robaki - negatywne (za wyjatkiem owsikow
bo tych nie robilam).
Mamy walczace z tym problemem doradzcie czy dobrze mysle:
chce oddac kal jeszcze raz do badania do innego laboratorium zeby
potwierdzic diagnoze. Planuje rowniez zrobic badania na owsiki zeby
miec komplet.
Co do diety: mala je moje mleko, a inne rzeczy ograniczylam...
-
Tak jak w temacie? Napiszcie tez co robiliscie zeby z nia wygrac i jakie
metody stosowaliscie? Napiszcie tez czy wogole z tego da sie calkowicie
wyleczyc i jakie mieliscie objawy. Zakladam ten post, poniewaz ja juz nie mam
sily na walke z grzybem a tym bardziej pieniedzy, do tego wszyscy moi bliscy
mowia mi ze to nie grzyb tylko nerwica i mam zero wsparcia wsrod rodziny :( Z
gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i sugestie... Pozdrawiam!!
-
Do specjalistek:
badalam kupy u Akmirskiej i zawsze wychodzila candida na ++. Po elczeniu
lambli przez 3 tyg wozilam kupy, w sumie bylo ich 16sztuk i raz wyszlo na ++,
potem na zero plusów, potem znow ++.
Moja pani dr pediatra homeo, wspomaga sie wahadelkiem ciagle uważa ze candida
malej jest w granicach fizjlologicznej normy. Ale naciskalam i dala nam
albicansan w kropelkach, sanum.
Pojechalam do dr K w VM, ta sparwdzila pod mikroskopem krople krwi i tez
okreslila candide w nor...
-
mając kilka lat często miałam owsiki. leżałam w szpitalu, też wyszły jakieś robale.
-W ciąży miałam grzybicę pochwy.
-Po porodzie też kilka razy się to zdarzyło.
Do tamtego czasu raz na jakiś czas mam skurcze brzucha,
-w tym xczasie czuję zwiększą perystaltykę jelit, biegam do ubigacji.
-czuję się słabo.
-mam czarne plamki przed oczami.
- czuję burczenie, przelewanie w brzuchu, w zołądku
- jestem bardzo nerwowa
- mam nieprzyjemnhy zapach z ust
- jezyk obłożony
- kiedyś w buzi ...
-
Mam 9 miesięczną córkę u której wyszła candida++ w Felixie.
Powiedźcie mi czy grzyb mógł wyhodować się na słoiczkowych obiadkach? Córcia wcina beblion, obiadki ze słoiczków, kaszę jaglaną z owocami, pije wodę ew, herbatkę ziołową dla niemowląt. A może już w ciąży "zaraziła" się ode mnie?
Nadmieniam,że nie zaobserwowałam żadnych zmian alergicznych,( poza, co trochę pojawiającą się ciemieniuchą) stolce są uformowane. Córka też nigdy nie brała antybiotyków.
Badania robiłam przy okazji badań u...
-
Witam!
I.
Jak interpretować badanie ilosciowe kału w kierunku candida?
1.Kolonia Candida albicans 2x10*7
2.Kolonia Candida albicans 4x10*3
(to sa wyniki dwóch osób!)
Czy te wyniki są w normie,a jeżeli nie, to czy to jest mało,
średnio, dużo czy bardzo dużo? Na wynikach nie ma norm. Badanie
robiłam w MIMMiT w Gdyni.
II.
Pasozytów nie stwierdzono. Czy jeżeli wyhodowano candidę, to drążyć
dalej problem pasożytów? Np. wyslać próbki do Felixa?
III.
Dietę + olej z dyni wprowa...