Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      chandler

chandler

(11 wyników)
    • Mój ulubiony Chandler. Dlaczego akurat ta powieść? Jedna z mniej znanych książek Amerykanina z Philipem Marlowe w roli głównej, ubogi krewny "Żegnaj, laleczko" czy "Długiego pożegnania". Otóż to chyba najbardziej pesymistyczny utwór Chandlera, depresja wprost wisi w powietrzu, a pisarz wyraźnie odreagowuje kilkuletni pobyt w Hollywood. I kilka filmowych smaczków zjadliwie przemycił w fabule. Swoje, jak podejrzewam, robi też "mocne" tłumaczenie. I warto porównać książkę Chandlera z...
    • zapraszam do odwiedzenia mojej strony i prosze o opinie republika.pl/chandler shonsu
    • Podajcie mi proszę tytuły najlepszych książek tego autora.
    • Czy ktoś może polecić mi naprawdę dobre, inteligentne kryminały, w stylu Chandlera albo Agathy Christie? Czy jakiś jeszcze autor osiągnął w tej dziedzinie mistrzostwo? Proponuję stworzyć listę najlepszych kryminałów wszechczasów.
    • Czy jest ktoś kto zna tych twardzieli? Skończyłem czytać po raz piąty a może szusty Żegnaj Laleczko. Rewelacyjna jak zawsze. Może ma ktoś książkę i chce się jej pozbyć o tytule Morderstwo w Puddle Creck. To jak Filip Marlowe czy Lew Archer?
    • Miałam dziewięć lat i opinię mola książkowego. Pojechałam na week-end do wujka na wieś. Wujek nie miał głowy do zajmowania się mną, więc podprowadził mnie do regału i zapytał: - Lubisz kryminały? W moim głębokim przekonaniu miałam już wtedy przeczytaną większość literatury światowej, kryminałów jednak jeszcze nie czytałam, nie było okazji. Pytanie wujka zbiło mnie zatem z tropu i nieco zachwiało przeświadczeniem o własnej erudycji. - Jeśli dobre, to lubię - chytrze wybrnęła...
    • ...zacząć czytać po angielsku, może polecicie pozycję od których warto zacząć, tak aby się nie zrazić...
    • WIEDZIALEM, ZE MCDONALD JESZCZE NAS CZYMS ZASKOCZY, NAJPIERW WPROWADZIL SALATKI UROZMAICAJAC NIEZDROWE MENU, POTEM ZAPROPONOWAL OWOCOJOGURT, KTORY WYPARL SZEJKA, A TERAZ KRYMINALY... BRAWO
    • Wyrzucam dziś gazety do pojemnika na papier a tu.. nowe książki. Sięgnąłem i zabrałem jakieś dwa dość świeże powieścidła - Grishama i Le Carre. Nie jestem miłośnikiem takiej literaturki ale mogę poczytać. Tylko dlaczego ktoś to wyrzucił na makulaturę? Nie mógł komuś na zawsze pożyczyć? Nie mógł zanieść do biblioteki?
    • Czy coś takiego się jeszcze spotyka? Jakie serie zostały w ten sposób wydane?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się