Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      co to jest

co to jest

(18 wyników)
    • O tym, że muszę bezwzględnie wiedzieć co to są małe białe pigułki, takie czerwone podłużne tabletki, takie gorzkie tabletki do picia, które przepisał mi doktor, to wiem. Ale powiedzciemi, proszę, co to jest gula, która raz wchodzi a raz wychodzi i to do tego raz w okolicach klatki piersiowej a raz na brzuchu???????????????????? Pracuję prawie 19 lat, widziałam niejedno, takiej "guli" jednak nie, chociał pacjent z uporem maniaka mi ja wmawiał. P.S. Ten post jest o tym czego pacjen...
    • Witam. Jestem tłumaczem przysięgłym, mam pytanie. W tekście (niemedycznym) mowa o tym, że ktoś był w szpitalu (w Europie) i wygląda to tak: "I have been hospitalized in XY Hospital in the service run by Dr. John YS Brown". Co może oznaczać ten skrót "YS"? Na stronie internetowej tego szpitala figuruje ten lekarz, ale jako "Dr. John Brown", bez YS. Oddział, na którym pracuje, nie jest oddziałem terapii dla młodzieży (bo YS kojarzy mi się z "youth service").
    • bo na forum zdrowie za bardzo nie wiedzieli.
    • Czy należy postepować wg aktualnych standardów medycznych? Oglądałem ostatnio kilka programów TVN MED - co dzięń nowy godzinny wykład na jakiś temat powtarzany przez kilka nastepnych dni o godzinę później. Gdyby było 10 takich kanalów i hipotetyczny lekarz oglądał wszystie programy to i tak nie nadążałby z przyswajaniem współczesnej wiedzy medycznej. Regularnie w pewnych sytuacjach postepowałby nie tak jakie są aktualne wytyczne...
    • Temat powracający w wielu wątkach. Ciekawa jestem Waszych opinii. 1/ czy zawsze wręczenie komuś czegoś jest łapówką 2/ co sprawia że jest to czyn karalny (jakie prawo?) 3/ za co lekarz nie może wziąć pieniędzy bo byłoby to sprzeczne z prawem? 4/ czy jeśli ktoś daje coś, bo wierzy, że jak nie da, to nie dostanie to jest wymuszenie? 5/ dlaczego ludzie wierzą że darmowe usługi są niebezpieczne dla zdrowia?
    • I czym to sie różni od normalnego etatu w szpitalu?
    • Spotkałam wielokrotnie, wśród lekarzy kolegów, tutaj na forum, że np. badania gentyczne to eksperyment medyczny, który nic nie daje. Inne przykłady: "kierownanie pacjentów na badania, bedące eksperymentem medycznym". Mam takie pytanie, co uważacie za ekperyment medyczny, a co za dobra praktykę? Czy to, ze badanie jest niedostepne w Polsce oznacza, że jest eksperymentem medycznym? Dlaczego lekarze, pogardliwie wypowiadaja się o badaniach naukowych, naukowcach? Zapominając, że to jedy...
    • Wiecie coś na ten temat? Napiszcie coś więcej. z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Nie jestem pewna, czy jest to wlasciwe miejsce na postawienie tego rodzaju pytania, ale chcialabym zwrocic uwage na tragiczne skutki dodawania do zywnosci skladnikow, ulepszajacych smak zywnosci. Jest to glownie MSG czyli Monosodium Glutamate. Wlasnie przeczytalam ksiazke "Excitotoxins, The taste that kills", napisana przez Russesell Blaylock, opublikowana w USA w 1994 roku. MSG jest dodawane do zywnosci pod roznymi postaciami, dlatego trudno sie zorientowac osobie, ktora o tym n...
    • jak najbardziej zwiazane ze sluzba zdrowia no i to przyszle rozszerzenie Unii-chyba lepiej zawczasu wiedziec
    • Widze ze dalej dyskutujecie bez sensu proponuję ustalić co dla lekarza znaczy kultura pacjenta a co dla pacjenta znaczy kulturalny lekarz.
    • Proszę jeśli znacie dobrego dermatologa a może dermatologa-alergologa dziecięcego w Warszawie dajcie mi namiary. Sprawa pilna, dziecko ma bardzo dokuczliwy łupież różowy (?). Dziękuję z góry. G.
    • nie wiem czy to normalne, bo jakos wczesniej tego nie wyczuwalem chyba,czy to moze byc guz mozgu??? jak to rozpoznac co to jest?
    • i jeden i drugi pomysł jest ostro krytykowany - jak zatem zreformowac słuzbę zdrowia aby nie było krytyki ze strony opozycji i związków zawodowych?
    • Cześć, Historyjka będzie ponura i ku przestrodze wszystkich, którzy korzystają z państwowej (i prywatnej też) służby zdrowia. Obywatel, nazwijmy go Gerwazy, wraca z wakacji na wsi z przykrą wysypką. Swędzi okropnie, nasila się wieczorami. Dermatolog panstwowy, do którego udaje mu się dostać już (!) po tygodniu, stwierdza, że nie jest to nic dermatologicznego i w ogóle ma omamy, bo wysypka jakaś niewyraźna, nieważne, że swędzi jak diabli. Wysyła do alergologa. Żeby dostać się ...
    • czy gdzieś w przepisach jest podana konkretna definicja co to jest pomoc doraźna i kto/gdzie jej udziela? pytam, ponieważ recepta wystawiona w ramach pomocy doraźnej jest ważna tylko 7 dni, a pojawiają się nieporozumienia. stacja pogotwoia to zapewne pomoc doraźna, a czy nocna pomoc lekarska też? a ambulatorium itd itp- przykłady można mnożyć. gdzie szukać konkretnej, precyzyjnej odpowiedzi- jaka ustawa, rozporządzenie?
    • Jedni nie rozumieją drugich. Lekarz gada na pielęgniarke pielęgniarka na lekarza. Pacjent gada i na lekarza, i na pielęgniarke. Pacjent nie rozumie oczywiście pracy pielęgniarki i lekarza, lekarz nie rozumie pracy pielęgniarki a pielęgniarka nie rozumie pracy lekarza. Żaden człowiek nie myśli o tym że kiedyś będzie stary i schorowany. Zwraca na to uwagę dopiero wtedy gdy go zmiażdzy choroba i będzie za niego oddychała maszyna. Ogólnie wszyscy mają wszystko i wszystkich w dupie. Ch...
    • www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080204/REGION/595485109 - szok .... radca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się