Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      dolina

dolina

(7 wyników)
    • Czy ktos czytal te ksiazke ? jakie macie wrazenia ? Pozdr.
    • Kiedyś oglądałem film, a teraz czytałem książkę. Książka zadziwiajaco przyziemna, prawie reportażowa, po tym onirycznym filmie, ciężkim do oglądania. Litwa ok. roku 1918, drobna podupadła szlachta polska, litewscy robotnicy rolni, parcelacje dużych majątków i rozdzielanie ziemi między chłopów, dużo polowań, jakieś lokalne diabły, strzygi. Czyli Kresy w latach powiedzmy 1900-1939. To jest dobra szczegółowa relacja faktograficzna, a raczej wspomnienia podparte researchem: Antoni...
    • prosze o odpowiedz osoby juz dojrzale ;] ja jestem filifionka .... ta swiadomosc jest dosyc bolesna ale co tam, trza niesc tego krzyza
    • Czasem wracam do książek z dzieciństwa. Z reguły przeżywam wtedy wielkie rozczarowanie. Wyjątek stanowią opowiastki Tove Jansson. Mądre aż do bólu, czym człowiek starszy, tym wyraźniej to widzi. Pozdrawiam raymond.new
    • Kilkakrotnie spotkałam się z tą piosenką w powieściach("Nad Niemnem" m.in.):"Ty pójdziesz górą, ty pójdziesz górą, a ja doliną, ty zakwitniesz różą, ty zakwitniesz róża, a ja kaliną..." Czy zna ktoś cały tekst tej starej piosenki. Z góry dziekuję za pomoc:)
    • były takie trzy ksiazki, konwencja późnego westernu, Alaska Amerykanin napisał Łowcy Wilków i Łowcy Złota, potem umarł a potem Polak napisał Łowcy Przygód, kontynuację uznana przez spadkobierców autora no i AMNEZJA ! nie pamietam nazwisk i nie jestem pewna tytułow, Polak to chyba??? Marczak PILNE ! może ktoś pamięta, prooooszę ...
    • Tak mnie coś naszło przy lekturze czyichś wspomnień, m.in. o kuchni litewskiej, o słynnych ogórkach z miodem... W książkach beletrystycznych z akcją przed II WŚ i wczesniej właściwie nie znalazłem negatywnego opisu tamtych ziem, ludzi itp. (o jedynym wyjątku później). Oczywiście piszę nie o państwie w sensie administracyjnym ale o litewskich ziemiach w I, zaborowej i II Rzeczypospolitej. Już w XVII w. pan Zagłoba wprawdzie negatywnie się wyrażał o wojsku litewskim in corpore, ale poj...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się