-
Witam wszystkich serdecznie,
Jestem czytelnikiem tego forum od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz odważyłem się coś napisać.
Otóż mam dość poważny (wg mnie) dylemat. Z zawodu jestem ekonomistą i politologiem -studia ukończyłem w tamtym roku. Od jakiegoś czasu mieszkam w Wielkiej Brytanii, gdyż zostałem do tego zmuszony przez moją drugą połówkę, która tutaj pracuje. Niestety pracuję poniżej swoich kwalifikacji - przyczyną jest po części język (słaba znajomość fachowego języka) oraz po cz...
-
Więc.. W następnym roku wybieram się na budownictwo. Nie mam jeszcze pojęcia w które miasto uderzać. Pod uwagę biorę jednak jedynie Kraków (PK, AGH), Wrocław (PWr) i Warszawę (PW). Największy mankament w tym, że o ile w Warszawie i Wrocławiu fizyka brana jest pod uwagę w rekrutacji, to w Krakowie potrzebuję tylko matematykę i angielski. Mój dylemat polega na tym, że gdybym teraz już zdecydowała się na Kraków, zrezygnowałabym jednocześnie ze zdawania fizyki, co na pewno polepszy moje wyniki w ...
-
Witam wszystkich!
Mam taki problem. Chciałbym spróbować dostać się na
stacjonarne studia doktoranckie w mieście A gdzie mieszkam i
pracuję. Jednocześnie uczestniczę w seminarium doktoranckim w
mieście B u konkretnego profesora. Nie jest to sformalizowane, ale
na zasadzie „wolnego strzelca”. Problem jest z tym, że między jednym
a drugim miastem jest kilkaset kilometrów odległości i nie jestem w
stanie być na bieżąco na wszystkich spotkaniach i uczestniczyć w tym
c...
-
Dobry wieczór,
podczytuję sobie to forum od dłuższego czasu, niekiedy też coś tu skrobnę, ale tym razem zakładam wątek autotematyczny ;) w nadziei na dobre rady starszych koleżanek i kolegów.
Dlaczego pytam na tym właśnie forum - widzę, że jest tu wiele osób pracujących naukowo, które piszą o działaniu wedle, nazwijmy to, międzynarodowych standardów: zdobywaniu funduszy na badania, publikowaniu w dobrych pismach, itd.
Jestem na ostatnim roku studiów humanistycznych i wszystko wskazuje n...
-
Witam wszystkich serdecznie :)
Jestem tutaj nowy. Nazywam się Michał.
Zacznę od początku, mam 21lat i od zawsze marzyłem o karierze naukowej. Jednak moje życie trochę się pokomplikowało. Studiowałem w Polsce na dość dobrej uczelni, jednak musiałem wyjechać z Polski do Wielkiej Brytanii. Przeniosłem się na studia eksternistyczne w Polsce, bo było mi szkoda 1,5 roku studiów licencjackich. Jednak je skończę i nie wiem co dalej.
Czy radzicie zrobić mgr w UK a później tutaj doktorat? Może od...