Forum Specjalne Publicystyka
ZMIEŃ
      emerytury

emerytury

(318 wyników)
    • Tysiące Polaków pracujących w NRD /obecnie Niemcy/ - stracili składki, nie mają prawa do niemieckiej emerytury. Unijne państwo *Niemcy* nie przejęło zobowiązań wobec tych emerytów. Decyzje ZUS-u: "Zgodnie z właściwością" tym frajerom nie należy się NIC! Czy istnieje już SOZN - *Stowarzyszenie Ofiar Zjednoczenia Niemiec*? [i]Untermensch Rn 825 343.[/i]
    • Pytanie brzmi kto kurcze z nas dożyje wieku emerytalnego (67,5) to jakiś absurd, szczególnie dla osoby pracującej fizycznie.Myślę że jeżeli w służbach mundurowych będzie kryterium emerytalne na poziomie co najmniej 25 lat pracy i wiek 55lat, to dla nas np.40lat pracy i wiek 60lat.Taka opcja byłaby, myślę w miarę ok.
    • a teraz proszę zsumować kwotę wpłaconych składek i porównać z tym co szanowna Pani przez 20 lat otrzyma,
    • Ale z tym zdaniem to ja się nie zgadzam: "[i]Jeżeli tak ma wyglądać nasza debata o wydłużaniu wieku emerytalnego, to zafundujemy naszych dzieciom i wnukom bardzo ciężki los.[/i]" Nasze dzieci JUŻ płacą za system jaki mamy. Drogie przedszkola i żłobki to pokłosie tego że system się nie domyka, bo ktoś nie potrafi liczyć. Wkurza mnie, że za luzik w wydatkach POPRZEDNIEGO pokolenia mam odpowiadać ja i moje dzieci! Proszę [b]sobie[/b] obniżyć emeryturę panie Tusk, a nie mnie wydłużyć okres ...
    • Ze zdjęcia wynika że masz 60 % szansy że dożyjesz swojego wieku emerytalnego. O szansach na wypłatę lepiej nie wspominać .... Jeżeli nie będzie prywatnych oszczędności to po ptokach ...
    • .....System emerytalny wprowadzony w 1999 roku działa według zasady, że emerytura zależy od tego, ile sobie na nią uzbieramy.... Biedne niewolnice pióra, weźcie się za coś co mieści się w potencjale waszego intelektu. Pokażcie że feminizm to nie tylko wrzask o wasze prawa ale intelektualnie udowodnione żądanie równouprawnienia. Bo argument że wprowadziliśmy jakiś system w 1999 roku i w ramach tego systemu nic reformatorskiergo nie da się zrobić jest tylko częścią prawdy. Jeżeli system d...
    • Jednak Wy w Gazecie jesteście sku...syny. Efektem ubocznym Waszej akcji jest zatwierdzenie tego chorego systemu. Odwracacie uwagę Polaków, żeby dyskutowali 'jak', zamiast 'czy'. A sama akcja zda się psu na budę. I co? Wyliczycie 200 zł więcej dziś, płatne za 20 lat? To tak jakby w 1991 roku wyliczyć, że "w 2011 roku dostaniecie 200.000,- PLZ emerytury więcej" (200.000,- PLZ to obecnie 20 zł). Straszne z Was są dranie.
    • Pani Fedak powinna już iść na emeryturę. Takiego bałaganu z emeryturami nigdy nie było. Znajoma emerytka nieustannie koresponduje z ZUS-em, bo przysyłają jej informacje różnej treści, a to ma wybrać między pracą a emeryturą, a to "zmieniła się interpretacja przepisów" i już nie musi wybierać, a to dostaje dwa różne obliczenia emerytury, a to jej rośnie staż pracy o kolejny kwartał i parę złotych, a to przestaje rosnąć. Rzeczywiście: pod rządami pani Fedak żadnego zaufania co do stabilności sy...
    • PIS już nam kiedyś obiecywał 3 mln. mieszkań, potem wczasy w Egipcie, a teraz kolejne bajeczki. Może ktoś się na to nabierze. Wszak ciemny lud to może kupi.
    • Przychodzi Michnik do Lisa, niech mówi o tym że DZIAŁACZ PO Z CZĘSTOCHOWY RYSZARD C. ZAMORDOWAŁ PRACOWNIKA BIURA PiS-u, DRUGIEGO CIĘŻKO RANIŁ! TO Z MIŁOŚCI DO CZŁOWIEKA . RYSZARD C. PEŁEN MIŁOŚCI WRZESZCZAŁ " KOCHAM WSZYSTKICH LUDZI"! Hipokryzja działaczy AGORY czy PO jedno zadziwia. Anna Bikont pracownica AGORY i GW, czy służebnica PO, właścicielka mieszkania w Warszawie na ul. Wiejskiej 14/5 tam mieścił sztab wyborczy kandydata PO na prezydenta RP Bronisława Komorowskiego.
    • Niezły pomysł... wystarczy, że baba na wsi urodzi 12 nowych obywateli do utrzymywania przez podatników (od szkoły, poprzez opiekę zdrowotną do płacenia przez podatników za rolnicze emerytury) i prawie w ogóle nie będzie musiała pracować, żeby dostać (znowu od podatników!) swoją emeryturę!
    • Wyborcza dokonuje niesłychanej manipulaji!.Wycinają posty,które nie są po myśli "ideowej" tej gazetki... .Jeśli dochodzi do jakielkowiek sprzeczki (na forach),czy nawet obelg,np. kierowanych od strony zwolenników Palikota (w jakimkolwiek kierunku)-to przez haniebne wycinanie innych postów-postronny czytelnik ma wrażenie,jak to źli i niewychowani ludzie kojarzący się z prawicą-atakują bezpardonowo światłych i dobrze wychowanych ludzi-sympatyzujących z Ruchem Palikota naprzykład. p.s.Ale mnie ...
    • Nie rozumiem tutaj Tuska. Nie lepiej zrobic system, ktory premiuje pozniejsze przechodzenie? Np. wysokosc emerytury zalezy od momentu przejscia na nia? Plus likwidacja OFE i przelozenie tych pieniedzy do IKE zeby ludzie sami nimi zarzadzali? Tusk musi cos dac jesli cos odbiera bo inaczej zostanie mu to zle zapamietane!!!
    • Dziś jeszcze niczego nie zmieni, ale początek protestów już jest. Nai twardziej ukarano najbiedniej szych, czyli przysłowjowych studentów, podnosząc trzy krotnie koszty studiów. Jeszcze wczoraj zacierali ręce, że może Euro i UE się rozpadnie, dziś zaczniemy liczyć kiedy zjednoczoną Wielką Brytanie, długi rozbiją. A Funta spekulantów sępy, rozniosą w strzępy.
    • Bandytyzm w czystej formie... nie dosc,ze wysokosc renty uraga ludzkiej godnosci to w dodatku zakazuje sie emerytom dorobic do glodowej pensji. Polska to kraj bandytow u wladzy. najbardziej restrykcyjny kraj Europy. Blizej nam tymi zapisami do Bialorusi niz Francji.
    • "...Żyjemy coraz dłużej. I coraz dłużej będziemy musieli pracować. Także na emeryturze, bo będzie ona coraz niższa..." A dlaczego ma być niższa? Są dwa powody, które nie muszą się sprawdzić. 1. Rozwój gospodarczy 2. Polityka prorodzinna Oba ze sobą są nierozerwalnie związane. Nikt jakoś nie mówi, pisze o działaniach stymulujących rozwój gospodarczy a to jest najważniejszy problem. Projektowane wzrosty do 2017 roku w granicach 3,5 - 4,5% rocznie to czysta stagnacja. By zacząć myśleć o do...
    • Bez hurraoptymizmu mając na uwadze zbliżające się wybory,ciekawe kiedy Ci dzięki którym inni zarabiają będą mieli możliwość zajęcia stanowiska w tej sprawie ??????????
    • Drugi filar ma jedną przewagę nad pierwszym - dajemy pieniądze nie urzędnikom którzy wszytko przejedzą a firmom które mają na celu zarabianie! I tym się to różni. Bardziej ufam funduszom emerytalnym niż Państwu.
    • Znowu błazen premiera Tuska dał głos i gdyby nie wymyte zęby pozostało by to bez echa.
    • Emerytura państwowa (z ZUSu) powinna być jednakowa dla wszystkich, tak jak w Anglii. Jaki wspaniały przykład solidarności społecznej. A przy okazji prosto, tanio, i przewidywalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się