emerytury

(24 wyniki)
  • DLACZEGO W POLSCE NIE ZROBIA SYSTEMU EMERYTALNEGO TAKIEGO JAK W CANADZIE ? DLACZEGO ? BO JEST IM LEPIEJ OKRADAC STARUSZKOW PRAWDA RODACY !!! W KANADZIE JEST PROSTE I JASNE ...... PRZYJMUJESZ SIE DO PRACY I USTALASZ Z BOSEM ILE CHCESZ ZEBY CI ZAKLAD PRACY SCIAGAL NA EMERYTURE I ILE NA UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE . PROSTE CHCEZ ZEBY CI WJECEJ SCIAGALI DOSTAJESZ WJEKSZA EMERYTURA CHCESZ ZEBY CI MNIEJ SCIAGALI DOST...
  • www.google.pl/url?q=http://www.se.pl/wydarzenia/kronika-kryminalna/afera-solna-niejadalna-sol-drogowa-w-miesie-od-13-lat-5-osob-z-zarzutami_229863.html&sa=U&ei=FejUUMHwD8SQhQepz4H4BQ&ved=0CBoQFjAC&usg=AFQjCNG_nVudMYiCSwALdir9eGDr3AO7eQ www.google.pl/url?q=http://www.se.pl/wydarzenia/kronika-kryminalna/afera-solna-niejadalna-sol-drogowa-w-miesie-od-13-lat-5-osob-z-zarzutami_229863.html&sa=U&ei=FejUUMHwD8SQhQepz4H4BQ&ved=0CBoQFjAC&usg=AFQjCNG_nVudMYiCSwALdir9eGDr3AO7eQ o take polske walcz...
  • Mόwi się że Polacy nie potrafią się cieszyć z cudzego sukcesu, cały czas tylko narzekają, a ich największym marzeniem jest to aby sąsiadowi zdechła krowa. Gόrnicy wywalczyli sobie specjalne przywileje emerytalne. Proszę mi teraz wytlumaczyć dlaczego mam się cieszyć z ich sukcesu. Ja nie potrafię, jestem wściekly i życze im jak najgorzej, tak jak i wszystkim dookoła. Czy to mόj niezniszczalny polski charakter, czy może i inne polskie sukcesy są tej samej katygori...
  • To nie jest wymysł LPR, PIS czy innych oszołomów ale Niemieckich uczonych i polityków - www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,406227,00.html Jakoś nikt nie płacze nad zacofaniem Niemieckiego społeczeństwa, które chce pozbawić równouprawnienia, faworyzuje rodziny z dziećmi rzucając takimi pomysłami jak redukcja emerytury dla bezdzietnych lub wyższe składki emerytalne (!). Ciekawe dlaczego wyborcza nie zamieszcza takich artykułów. W sumie Spiegel to jest jeden z największych tygodników....
  • Siedze sobie w sobote przy barze w niezlej restauracji i podziwiam jak pieknie bawia sie mlodzi ludzie. Widze ze to jakies urodziny, albo imieniny czy cos w tym typie, grupa bawi sie w swym towarzystwie. W pewnym momencie jubilatka ,solenizantka (?) zamawia dla kolegi ktory sie troche spoznil ekstra drinka przy barze, luz - blues, a co tam, zagaduje,pytam co to za okazja, a piekosc mowi, ze wlasnie przeszla na emeryture. Nie tylko piekna, mysle, ale i poczucie humoru ma zajebiste, rozesmiale...
  • Uważam, że należy zastosować dla wszystkich ubezpieczenie na wzór KRUSu czyli jednakową, niewysoką składkę ubezpieczeniową dla wszystkich i jednakową niską emeryturę dla wszystkich. Kto chce mieć więcej niech sobie oszczędza.
  • Tak mi przyszło do głowy, patrząc na wydatki budżetowe i to, ile zajmują tam wydatki na spłatę zadłużenia. A gdyby ogłosić, że Polska bankrutuje? 1) Nikt nam nic nie pożycza, mam to w nosie, po prostu nie możemy robić deficytu w przyszłości. 2) Emerytury są pakowane w OFE, więc tracą wszyscy emeryci. Mam to w nosie, równie dobrze mogę płacić te emerytury drukując kasę, jak płacąc za obligacje. Wyjdzie na to samo, czy się mylę. Czy jeszcze o czymś zapomniałem?
  • od państwa odszkodowanie. Zbigniew Romaszewski uzyskał w sądzie 240 tys zł odszkodowania za dwa lata spędzone w więzieniu i inne szykany. Owa chodząca "legenda" argumentowała, że skromna sejmowa emerytura (4000 zeta) oraz emerytura jego żony (1700 zeta) nie starczą im na godne przeżycie starości i państwo powinno im wynagrodzić ich cierpienia w walce z komuną. A oto link: profesjonalny.salon24.pl/478498,kolejny-rok-polskiej-wojny-domowej-brothers-in-arms
  • Zaczyna się klarować to, o czym niektórzy na przekór większości mięli odwagę pisać. O tym, że zarówno sam pomysł, jak i jego wykonanie, jest fatalny i że zaczynają podejrzewać, iż cały system został stworzony tylko po to, aby wyciągnąć pewną określoną kasę z budżetu państwa na rzecz prywatnych funduszy emerytalnych. O tym, że w ogóle kwestią czasu jest upadek systemu państwowo-prywatnego(ZUS/OFE) i że i tak, i tak państwo będzie musiało to tego dopłacać dziesiątki mld zł. Zatem, co co w...
  • I co gorsze ma poparcie KNF: "W swoich propozycjach nadzór finansowy opowiada się za tym, żeby oprócz istniejącego dzisiaj funduszu typu A i planowanego bezpiecznego funduszu B (tuż przed naszym przejściem na emeryturę inwestowałby w bezpieczne instrumenty finansowe, by chronić zebrany kapitał) powstały też fundusze typu C - inwestujące bardziej agresywnie na rynkach finansowych. Miałyby w nich oszczędzać osoby młode, które mogą sobie pozwolić na większe ryzyko inwestycyjne. - ...
  • Komisja europejska zaleca państwom członkowskim podniesienie wieku emerytalnego do 70 roku życia. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,7946376,_FTD___KE_zaleca_podniesienie_wieku_emerytalnego.html I w związkuz tym nasuwa się kilka pytań: 1. średni wiek zycia w Polsce wynosi 75 lat - mężczyzn 71 kobiet 79. ( dane wikipedia ) pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_oczekiwanej_d%C5%82ugo%C5%9Bci_%C5%BCycia czyli tak, facet statystycznie na emer...
  • rolnicy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3914&Itemid=77
  • Pomysł zawieszenia transferu składek do OFE nie jest nowy Przewijający się w mediach temat zawieszenia transferów do OFE: Rząd rozmontowuje OFE, by łatać budżet Wstrzymanie transferów do OFE nie uzdrowi finansów publicznych Fedak: Zawieśmy składki do OFE na trzy lata Narasta burza wokół zawieszenia przekazywania składek do OFE Wielkie zamieszanie wokół OFE OFE nie będą przymusowe? nie jest niczym nowym. Można się tego było spodziewać, jest to bowiem konsekwencja łatania dziury, ...
  • Trochę panikarski artkuł n/t zadłużenia Polaków. Suma 45 mld może nie jest astronomiczna, ale może być kolejnym gwoździem do trumny. gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29577,6636608,_Dziennik___polski_system_finansowy_zagrozony_przez.html I parę ciekawych tekstów z forum: To tylko wina banków. Ostatnio próbowałem pomóc zadłużonemu po uszy emerytowi z niezłą (3 tys netto) emeryturą. Nabrał b. drogich kredytów w bankach w okresie 4 miesięcy na 167 tys pln. Biorąc dwa ostatnie wiedzia...
  • jesli wierzyc gazecie prawnej (za interia) to sytuacja finansowa zus i fus bedzie sie pogarszac. przyczyna bezposrednia ma byc rosnaca liczba emerytow przy mniejszej liczbie pracujacych a przyczyny posrednie? gazeta prawna sugeruje ze to nadmiar przywilejow branzowych i emerytalnych ktore powoduja ze polska wciaz ma najmlodszych emerytow w europie wtedy kiedy pojawia sie tego rodzaju problem mozna albo bardziej obciazyc pracujacych (podatkami i skladkami) albo opoznic wiek przecho...
  • Ostatnio zastanawiam się nad problemem zabezpieczeń socjalnych rozumianych jako zabezpieczenie osób które pracują i odprowadzają podatki ale im się dużo mniej należy niż pełnoetatowcom (mam na myśli wszelkie umowy na czas określony, działalności gospodarcze w skali miro (jednoosobowe)i wszystkich którym mino zdobycia pracy nie udało się podpisać umowy na czas nieokreślony), czy jest to polityczny temat o którym powinniśmy dyskutować? Czy np. osoba pracująca na umowę na czas określo...
  • Zbankrutował ZUS. Dotacje do tej czarnej dziury (ZUS i KRUS) wyniosą w 2008 roku 37 miliardów PLN co stanowi około 15-18% wpływu do budżetu państwa. Dzieje się tak pomimo najlepszej z możliwych sytuacji demograficznej, gdy dwa wyże (powojenny i ich dzieci) są na rynku pracy (13 milionów składkowiczów oraz 7 milionów emerytów i rencistów). Od teraz będzie już tylko gorzej a tytułowa katastrofa nadejdzie za kilka lat gdy powojenny wyż przejdzie na emeryturę. Co wówczas? Państwo po...
  • Fajny tekst - może kogoś zainteresuje. A tak bajdełej: niezawisły sąd orzekł ostatnio, że Sejm powinien zapłacić paniom pielęgniarkom za niedotrzymanie warunków przyjętej przez ten Sejm ustawy. Może tak się zebrać 'kupą' i skierować do sądów sprawy przeciw ZUS z tytułu przetrzymywanie składek (czytaj: naszych prywatnych pieniędzy) które powinny już się dawno znaleźć na kontach OFE? Może wreszcie próbować wyegzekwowac swoje od tego bandyckiego kraju, w którym nikt za nic nie odpowiada? Jeśli c...
  • Pewien fanatyczny zwolennik PO powiedział, że „platformersko elperowe becikowe jest odstępstwem Platformy Obywatelskiej od doktryny liberalnej, ale ze względu na okoliczności można taki wyskok wybaczyć". Innych można więc krytykować za rozdawnictwo społecznych pieniędzy, natomiast jeśli to robią „nasi”, to jest wszystko w porządku. „Moralność Kalego” od zawsze cechuje świat polityki i sam się sobie dziwię, że jeszcze reaguję na takie zachowania. Ale nie o tym chc...
  • Oglądaliście debatę telewizyjną na temat OFE? Jak oceniacie argumentację obu panów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się