Forum eDziecko eRodzice Oszczędzamy
ZMIEŃ
      emerytury

emerytury

(22 wyniki)
    • Kilka słów prawdy znalezione w sieci. Do przemyślenia... ,,Obywatelu ! Czy zdajesz sobie sprawę, że w naszym ukochanym kraju, a zasranym państwie, jesteś regularnie robiony w wała? Na każdym kroku i w każdym obszarze. Lecz skoncentrujmy się dziś na jednym wąziutkim aspekcie, bo nasycenie bezczelnego chamstwa, hipokryzji i oszustwa, osiągnęło właśnie swoje apogeum. Oczywiście rozchodzi się o ustawę emerytalną. Wsiadłem jak zwykle do samochodu i aby sobie podnieść różne poziomy, w ty...
    • Emerytura(33)

Zastanawia mnie ile osób będących na forum oszczędza na emeryturę? Czy większość liczy że otrzyma coś z OFE i ZUS ?
    • W jaki sposób polecacie oszczędzać na swoja emeryturę? Mam zamiar zacząć, czytałam wątek o 3 filarze i nie podoba mi się to. A więc jak będzie najkorzystniej? Chciałabym miec możliwośc wybrania pieniędzy w każdej chwili, i musiały by być one bezpieczne. Czy pozostaje mi tylko lokata?
    • Emerytura(16)

Obejrzalam program o emeryturach i ciekawie to nie wygląda Jeśli chce sie liczyć na ZUS to przerabane...Pojawiło się też wyliczenie, że oszczędzając 200 zł miesięcznie można uzbierać sobie na emeryturę rzędu 1800 zl/miesiąc.To już brzmi lepiej Tilko tak myślę - gdzie to oszczedzić . fundusz?Lokata? Jescze coś innego? A może jakies ubezpieczenie na życie? Kompletnie jestem zielona w tym temacie. A wy jakos oszczędzacie, ubezpieczacie się? Wiem że trzeba bo jakby co to kaplica... ...
    • człowiek tak pracuje ,pracuje płaci te składki (filar 1i 2).. ale nie oszukujmy sie po 30 latach niewiele sie tego uzbiera ..na Zus nie licze Oszczedzacie na III fil? Macie polisy na życie ??
    • Zaczynam sie mocno zastanawiac nad oszczedzanim na przyszla emeryture...Mialam spotkanie z przedstawicielem ING i on mocno odradza IKE i poleca fundusz inwestycyjny Strategia Lwa - bez ubezpiecznia na zycie ( to juz mam)Jestem pelna obaw, czy oby na pewno nie wtapie tej kasy...co robic? Z zusu emerytua bedzie mizerna. Moge pozwalic sobie na odlozenie max 200 zl./miesiac....co polecacie?
    • Mój znajomy zatrudnił się w firmie ubepieczeniowej i poprosił mnie o spotkanie. Dziś z nim porozmawiałam, przedstawił mi oferty,które oferuje jego firma i mam teraz mętlik w głowie. Zawsze byłam sceptycznie nastawiona do takich rzeczy, a teraz sama już nie wiem. Co ogólnie myślicie o takich ofertach? Mi się najbardziej spodobało ubezpieczenie, które polega na tym, że jakby coś mi się stało i nie byłabym w stanie spłacać kredytu hipotecznego (a mam jeszcze przez 28 lat) to ubezpieczy...
    • Dzień dobry Powiedzcie czy odkładacie pieniądze na starsze lata ( emerytura), i w jaki sposób ? Ja kupiłam nieruchomość i spłacam co miesiąc kredyt za nią, czyli to jakby forma oszczędzania, kiedyś można ją będzie wynająć czy też spieniężyć....
    • chodzi mi o to czy wybrać III filar czy może jakeś konto inwestycyjne lub coś innego doradzcie prosze
    • Witam! Chciałabym spytać czy, i jeśli tak to w jaki sposób, oszczędzacie na dostatnią starość? Bo trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i uświadomić sobie, że złodziejski ZUS (obecne emerytury są wypłacane na bieżąco ze składek osób pracujących. Nadchodzi niż demograficzny więc coraz liczniejszą armięemerytów będzie utrzymywać coraz mniej pracujących) ani obowiązkowe (sic!) fundusze emerytalne nie zapewnią nam godnej jesieni życia.
    • Mieszkam poza Polska no i wlasciwie na tym powinnam watek zakonczyc ale dla wlasnej psychiki chcialabym zaczac oszczedzac na cos w Polsce. Mam 28 lat wiec do emerytury jeszcze 39 lat prawie, pod warunkiem ze nie podzwyzsza wieku emerytalnego w tym czasie. Na co sie zdecydowac? IKE, zwykla lokata (mam konto w millenium i tam mozna licytowac lokaty - nierzadko trafia sie oprocentowanie powyzej 7%), jakies inne pomysly? Fajnie by bylo gdyby dalo sie sie ew. zawiesic wplaty na jakis czas (pra...
    • Przepraszam, ale zjadło mi kawałek tytułu, więc wklejam jeszcze raz. Ja jestem w szoku - nagle mam 5 lat stażu mniej - prawo działa wstecz? wyborcza.biz/biznes/1,100896,9554532,Ile_emerytury_nalezy_sie_za_czas_studiow_.html
    • wyborcza.biz/finanse/1,105684,8413689,Luka_emerytalna_w_Polsce__275_mld_zl__Bieda_straszy.html
    • płace wprawdzie dopiero 4 lata ,umowa jest na 20 -ścia (axa) ale chciałabym zadac pytanie kiedy się wyrówna wpłacona kasa ..juz nie mówiąc o zarabianiu u mnie 'na papierku' na dzien dzisiejszy to jest tak ok 3/4 wpłaconej kwoty jak to wygląa u WAS? po jakim czasie był juz + ? I w jakich towarzystwach jestescie ? bede wdzieczna za odp
    • Zrobiłem bardzo zgrubne porównanie kwoty uzbieranej w OFE z kwotą jaka byłaby w banku . Wyszło mi, ze właściwie byłoby to samo. Po ca więc państwo zmusza nas do odkładania w OFE? Robił ktoś z Was taką symulację?
    • www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2008072208 Śmierć emerytom! Nowy system skaże nie na plażę, a na biedę Haruj, albo giń – oto alternatywa stawiana przyszłym emerytom przez rząd Donalda Tuska. Narzekający dziś na niskie wypłaty emeryci powinni czuć się farciarzami. Ich dzieci będą mogły liczyć co najwyżej na połowę ich świadczenia. Szumnie wprowadzana reforma emerytalna okazuje się zwykłym oszustwem, którego autorów powinno się skazać na los, jaki oni sami zgotują mil...
    • Zastanawiam się czy warto oszczędzać na emeryturę w 3 filarze. Moj mąż płaci składkę 2 tysiące rocznie już 8 lat. Dla mnie to jest bez sensu, bo ma emeryturę zagwarantowaną już za 3 lata (nie z ZUS). Może zamiast płacić taką skladkę przez X lat i później dostać nie wiadomo co (może g...o) lepiej zainwestować w mieszkanko pod wynajem, z którego dochody będą pewną emeryturą? Jak uważacie? A moze macie jakieś inne pomysły na zabezpieczenie na starość?
    • Oszczędzać na przyszła emeryturę czy szybko spłacić kredyt mieszkaniowy, a potem oszczędzać na emeryturę. Wiadomo że z oszczędności na emeryture nie będzie takich odsetek jakie płacę za kretyt mieszkaniowy. A może to i to? Jak uważacie?
    • Chciałabym dowiedzieć się co sądzicie o zmianie OFE.niedawno była u nas przedstawicielka ING i namówiła nas na zmianę, ponieważ ten fundusz ma dynamiczny wzrost.Za kilka dni do drzwi zapukał przedstawieciel funduszu w jakim obecnie jesteśmy CU i namawiał żebyśmy nie zmieniali bo stracimy na tym transferze, gdyż będziemy potraktowani jak nowiciusze i zapłacimy wysoką prowizję.A wy co o tym sądzicie?czy zmienialiście?czy warto?
    • Znam czlowieka, ktory ma juz ponad 80 lat, walczyl na wojnie, a teraz ma emeryture 600zl i nie ma z czego zyc. kupilam mu troche makaronow, puszek itp, zapakowałam w paczki i chcę wysłać. On mnie nie zna, ja poznałam jego sytuację dzięki pracy, jaką wykonuję. Jednakże wyniesienie z zakładu pracy czyjegoś adresu to nawet w takiej sytuacji przewinienie, za które zostałabym zwolniona, więc wole zachować anonimowość. I teraz siedzę nad kartką papieru i nie wiem, co temu człowiekowi napisać, zeb...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się