emerytury

(18 wyników)
  • Oręziak: Prywatyzacja emerytur, czyli jak wprowadzano w Polsce OFE prof. Leokadia Oręziak* Dalsze utrzymywanie OFE to katastrofa dla polskich finansów publicznych, dlaczego wprowadzono tak niebezpieczny system? Komu najbardziej na tym zależało? Prof. Leokadia Oręziak z SGH o książce Prywatyzacja emerytur Mitchella A. Orensteina z John Hopkins University. Otwarte fundusze emerytalne (OFE) funkcjonują w Polsce od 1999 roku. Konieczność refundacji Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych cor...
  • Kinga Dunin Pożytecznych idiotów, gotowych powtarzać w mediach: rząd ukradł mi moje pieniądze, te, które sobie w OFE uskładałem, wciąż łatwo jest znaleźć. I to wśród elity. Należę do roczników, które mogły wybierać, czy chcą przystąpić do OFE, czy pozostać w tym okropnym ZUS-ie. Mało kto wiedział, o co w tym naprawdę chodzi, i bardzo dbano o to, żeby nikt się nie dowiedział. Niewiele z tego wszystkiego rozumiałam, wybrałam jednak ZUS. Co o tym zadecydowało? Lenistwo i beztroska? Ni...
  • czyli pan Gadomski: Podskoki senatora Biereckiego Witold Gadomski Przemyślenia pisowskiego ekonomisty amatora Gerald Ford był amerykańskim prezydentem - jedynym, który na swoje stanowisko nie został wybrany, lecz mianowany. Nie miał nic wspólnego z biznesmenem Henrym Fordem, założycielem Ford Motor Company, który chciał sprzedawać samochody swoim robotnikom. Henry'ego z Geraldem pomylił Grzegorz Bierecki, prezes SKOK i senator z listy PiS, z którym bracia Karnowscy przeprowadzili ...
  • Szefowa Ministerstwa Pracy Jolanta Fedak w styczniu 2009 r. pozwoliła pobierać emeryturę, a jednocześnie zarabiać w dotychczasowym miejscu pracy. Był to element programu 50+. Cel: zwiększenie aktywności zawodowej osób po pięćdziesiątce. W tej grupie wiekowej pracuje zaledwie co trzeci rodak. W Europie gorzej jest tylko na Malcie. W ubiegłym roku Fedak zmieniła zdanie. Emeryci, którzy nie zwolnili się ze swojego zakładu, muszą do końca września odejść z pracy. Jeśli nie, to od 1 paździer...
  • www.krytykapolityczna.pl/Opinie/KubisaOstrowskiOzwiazkachzawodowych-nachlodno/menuid-197.html
  • Zgodnie z przekonaniami p. premiera OFE składka z obecnych ponad 7% zostanie zmniejszona do nieco ponad 2%. Na dwa lata. Po czym zostanie zabrane także i te 2%, bo pieniądze są potrzebne teraz, a nie potem. Skąd wziąć pieniądze na emerytury za 10 czy 20 lat nie będzie się martwił ani ten rząd, ani nasz ukochany płemieł.
  • Śmielej, Donald, śmielej! Michał Sutowski „Wolę przegrać wybory…”, „warto zapłacić każdą cenę” – a przecież zapowiadał premier na początku konferencji, że nie będzie patosu. Patos był, była też poza na męża stanu, co to się krytyki nie boi, były (delikatne) złośliwości wobec chóru niezadowolonych ze zmian w systemie emerytalnym. Czyżby na platformie bez zmian? Niezupełnie – brakowało swady i pewności siebie. Za to sensu...
  • czyli ciekawy tekst pana Bieleckiego. wyborcza.pl/1,97863,9021982,Bielecki__Madry_Polak_po_reformie.html Miłej lektury i kłaniam się nisko. Fragment: ****** Po moim rozstaniu z polityką przez ponad dziesięć lat obserwowałem sprawy publiczne w Anglii, kolebce demokracji parlamentarnej. Chodziłem na posiedzenia Izby Gmin, przysłuchiwałem się transmisjom z posiedzeń komisji parlamentarnych. Widziałem, jak bardzo debata publiczna koncentrowała się wokół realnych wyzwań i jak była dro...
  • ale cyrk medialny (palikotowy) musi trwac. ;-) Jak zaslona dymna? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8189709,_Polska_The_Times___Burza_w_Platformie_po_wypowiedzi.html
  • Bronisław Komorowski, prezydent, podpisał ustawę nowelizację ustawy o finansach publicznych. Ustawa zawiera kontrowersyjny przepis, który może sprawić, że 60 tys. pracujących emerytów będzie musiało się zwolnić lub zrezygnować z emerytury. Bronisław Komorowski, prezydent, zamierza wystąpić z inicjatywą ustawodawczą, której celem jest zniesienie konieczności rezygnacji z pobierania emerytur i równoczesnej pracy zawodowej wprowadzonej ustawą, którą Bronisław Komorowski, prezydent, dopiero c...
  • [quote]Rzecz jest prosta - albo przyjmiemy nasz projekt, albo w kieszeniach ludzi będziemy musieli znaleźć kilkadziesiąt miliardów złotych. My proponujemy (...) głęboką korektę sytemu emerytalnego. (...) Liczyliśmy to na wszystkie możliwe sposoby. Minister Boni w tej sprawie nie był entuzjastą mojego punktu widzenia, tylko niezwykle krytycznym recenzentem na każdym etapie tworzenia tej ustawy, a także współtwórcą tej ustawy. I on jest ostatnim człowiekiem, którego znam, który zgodziłby się na...
  • Minister Fedak to najlepsza minister w rządzie Tuska. W roku 2009 wiedziała jak walcząc z kryzysem.[quote]Ustawa o łagodzeniu skutków kryzysu ekonomicznego dla pracowników i przedsiębiorców może być dobrym instrumentem zapobiegającym jesiennemu wzrostowi bezrobocia, a w ciągu dwóch lat może przyczynić się do obniżenia bezrobocia o 1,2%.[/quote]W opinii Fedak ustawa o łagodzeniu skutków kryzysu jest głównym elementem rządowego pakietu antykryzysowego. Przypomniała, że ustawa ma charakter "epi...
  • wyborcza.pl/1,75515,9339193,Jestem_z_PSL__To_nie_znaczy__ze_nie_mam_racji.html
  • Odwalcie się od Tuska! Jacek Żakowski Kto sięga po "Gazetę" i "Politykę", wie, co sądzę o pomysłach premiera na służbę zdrowia, system wyborczy czy media. Ale kozy, które próbują stadnie wskoczyć premierowi na plecy, są tak zapalczywe i niemądre, że nie mogę powstrzymać okrzyku Czekamy na Wasze listy. Napisz: listydogazety@gazeta.pl Premier jest sobie winien. Bo błędy poprzedników naprawiał "po angielsku" - nie mówiąc, po kim musi poprawiać. Nie kłopotał Jerzego Hausnera i Leszk...
  • ... no właśnie równa się, kiedyś byśmy napisali WM (wielka miłość), ale chyba lepiej = ZI (zbierżność ideologiczna). Mnie to nie dziwi, może w końcu zrozumieją to "polscy mieszczanie" tacy jak czcigodny Oby.watel. Miłej lektury i kłaniam się nisko. ****** Mało dzieci, bo kobietom się nie chce Adam Leszczyński Dlaczego Polki nie chcą mieć dzieci? Bo są zdemoralizowanymi hedonistkami i państwo coś powinno z tym zrobić. Ten osobliwy pogląd zdradza "Naszemu Dziennikowi" ek...
  • Co się nie przebiło? Jacek Żakowski Dopiero po dwóch latach sporu o OFE, podczas debaty w Belwederze, najpierw ogólnie prezydent Komorowski, a potem dobitniej minister Irena Wóycicka postawili zasadnicze dla systemu emerytalnego pytanie: ile pieniędzy dostaniemy na emeryturze? A właśnie ono powinno najbardziej niepokoić nie tylko twórców reformy, polityków i ekonomistów, ale zwłaszcza każdego z nas prywatnie. Jeśli nic się istotnie nie zmieni i stopa zastąpienia z ponad 50 procent obn...
  • Kogoż to martwi los emeryta Marcin Bojanowski "Politycy dobierają się do Twojej przyszłej emerytury" - alarmuje Izba Gospodarcza Towarzystw Emerytalnych w spotach telewizyjnych, ogłoszeniach prasowych i na billboardach. I apeluje do nas, przyszłych emerytów: "Brońcie swoich pieniędzy!". Zagrażać ma nam planowana przez rząd obniżka składek przekazywanych do otwartych funduszy emerytalnych. Według Izby zmniejszy to nasze przyszłe świadczenia nawet o 574 zł. Tymczasem premier zapewnia, ż...
  • Zbędny cień na debacie o ofe Jacek Żakowski Zamiast o agentach, układach, krzesełkach itp., coraz więcej dyskutujemy teraz o gospodarce, ekonomii, demografii, funkcjonowaniu rynków i doświadczeniu dotychczasowych reform. W polskich warunkach to istotna wartość. Czy będzie to wartość pozytywna, czy negatywna, zależy jednak od przekonań i obyczajów, które się dzięki niej upowszechnią. Dlatego dziwię się, że Leszek Balcerowicz - który przyzwyczaił nas, że dba o świadomość społeczną - uży...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się