-
Wiem, że temat był już nieraz wałkowany, ale ja chyba pierwszy raz zaczęłam się zastanawiać na poważnie, że to byłaby dobra decyzja. Jeśli ktoś mieszka na emigracji od lat i ma obce obywatelstwo, nie wiąże z Polską żadnej przyszłości to dlaczego ma decydować o MOJEJ przyszłości? Ostatnio był wątek jak żenujące wyobrażenie o życiu Polaków ma stara emigracja, czytałam u kogoś na profilu na FB, że właśnie taki stary emigrant z USA zapytał zupełnie serio, czy mamy kartki na cukier. Dla nich PiS t...
-
Gazeta i inne osoby mające za złe .
-
Tak w związku z wątkiem o emigrantach, taka ciekawostka, która jednak świadczy o tym, że nie jest aż tak źle.
Moja pięciolatka chodzi do przedszkola... - katolickiego, przy kościele (nie, nie jest katoliczką!).
Przedszkole jest po prostu fajne i dobre.
W jej grupie jest 12 dzieci - z tego połowa, to obcokrajowcy.
Wszyscy uczestniczą w lekcjach religii prowadzonych przez Siostrę, pomimo tego, że tylko dwoje dzieci z tej grupy jest ochrzczonych w tej wierze.
Jak widać religia nie je...
-
czyli dlaczego Polacy się wściekają.
W Warszawie była straszna ulewa. Straszna. Ostatnią taką pamiętam chyba dwa lata temu, ale chyba nawet wtedy nie było nawet tak. Zalane samochody PO DACH. Trzeba było ludzi ewakuować z samochodów. Widziałam tę ulewę przez okno - parking przed blokiem po prostu płynął, w ciągu chwili zrobiło się na nim jezioro. Czegoś takiego nigdy tutaj nie widziałam, a mieszkam w moim bloku od 7 lat.
Włączam TVN24, żeby zobaczyć, co się dzieje. A tam wypowiedź jakiegoś ...
-
Dlaczego tak często pada stwierdzenie, że emigranci to nieudacznicy?
-
Jakiś rok temu było dużo na gazecie artykułów o emigracji (nadal jest wiele) a pod nimi komentarze typu: wyjeżdżają tylko nieudacznicy, po co tu wchodzicie skoro z Polski uciekliście itd.
Po postach emilka.wroclaw z wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=80301989&a=80332295
zastanawiam się właściwie o takim ludziom chodzi.
-
wiadomosci.onet.pl/1879596,28350,wiadomosceu.html
To bzdura. Onet klamie.
Wiekszosc moich znajomych leci/jedzie na swieta, z prezentami, nie
ma dla nich znaczenia po ile stoi funt. I to nie jedni znajomi ale
naprawde wiele osob,z kazdego zakatka Anglii.
Tak samo nieprawda jest to ze bilety sa drogie.
Na dzien dzisiejszy bilet z Luton do Gdanska, w dwie strony w
okresie swiatecznym to £170-200. Te £170-200 to jest jedna
tygodniowa pensja jak sie zarabia najnizsza kra...