Forum Na emigracji Kobieca Polonia
ZMIEŃ
      emigranci

emigranci

(3 wyniki)
    • Post napisany na sąsiednim forum. Ciekawa jestem czy macie jakieś własne komentarze do tego.. Chodzi oto jak się czujemy w nowych krajach ,jak je odebraliśmy i czy jesteśmy zadowolwni z opuszczenia Polski :-))) P i e r w s z e w r a ż e n i e. 1983 rok. Szaro - bura Polska i marzenia o tym żeby wyjechać. Z mojej strony to była trauma po stanie wojennym i codzienna paranoja. Jak to zgrabnie ujął TEY : "Co innego widzę ,co innego słyszę." Więc jak wreszcie dostałam paszport ...
    • ---------- > Za zgodą Autorki kopiuję Jej wpis z Forum Polonia , bo uważam go za bardzo ciekawy. Kran Mieszkam w Australii, dalej od Polski jest tylko Nowa Zelandia, wiec widujemy sie z rodzina mniej wiecej raz na dwa lata. Moim dzieciom rozszerzona rodzine zastepuja moi przyjaciele i ich dzieci; z rodzina w Polsce maja kontakt telefoniczny i listowny. Wiekszosc Polakow mieszkajacych na stale za granica (szczegolnie w krajach polozonych daleko od Polski) i majacych dziec...
    • Właśnie przeczytałam artykuł w Wyborczej i aż mnie zatrzęsło... Napisałam taki tekst, który pewnie przerobie na artykuł, ale ciekawa jestem również Waszych opinii na ten temat. Uwaga, będzie trochę długie. Będzie więc notka bardzo polityczna. Zainspirowana artykułem na temat wypowiedzi przewodniczącego Brytyjskiego Stowarzyszenia Medycznego o anglosaskiej praktyce przejmowania lekarzy i wysoko wykwalifikowanego personelu medycznego z najbiedniejszych krajów świata. Wyjaśniam na ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się