Dodaj do ulubionych

Emigranci już nie wrócą

12.06.13, 13:40
Gazeta i inne osoby mające za złe wyjeżdżającym mogą otwierać szampana.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:05

big_grin okropni,brzydcy emigranci,smia zostawac w obcych krajach i pluc na ich jedyna,prawdziwa ojczyznebig_grin

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
      Autorem powyzszego zdania jest M.
    • marzeka1 Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:05
      Znam kilka osób, które wróciły, pobyły i wróciły z powrotem, zapowiadając że chętnie, ale na wakacje lub emeryturę.
      I ponieważ jest to jednak duża wyrwa w społeczeństwie (ale jeszcze niezauważalna) , to jakoś to jest- ale tych ludzi za jakiś czas będzie bardzo brakować- mam dane w 2 szkół podstawowych- z systemu w jednej zniknęło 35, w drugiej- 70 dzieci- są z rodzicami poza krajem.
      • konwalka Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:09
        gazeciarz jeszcze bie dopisal re, bo wlasnie zbiera sie po orgazmie wielokrotnym

banda nieudacznikow nie zachwasci ziemi
        tej ziemi
    • maggorlo Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:19
      Wcale się im nie dziwię. Sama mam chęć stąd zniknąć.
    • lajente Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:21
      Ty olena chyba trochę lubisz te zadymy o emigrantach, co? big_grin
      • joa66 Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:26
        wink

Poza tym...nie przypominam sobie wątków o tym, że ktoś ma za złe komukolwiek to że wyjechał wink
      • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:26
        Tekst wydał mi nawiązywać - zwłaszcza ostatnie akapity. Tak, do przemyśleń zapodaję, dyskutować tu nie bardzo jest z czym.
        Zresztą zaraz będziecie dymić bez mojego udziału, bo zaraz, za 36 godzin pakuje manele i jadę precz na wakacje! Truskawki! Szynka! Chleb żytni! Normalne księgarnie! Chmury! Cień! Zielone wszystko! Rzeki! Góry! Kajaki! Jagody! Ogórki kwaszone!
        Więc zamiast się awanturować mam zamiar się nurzać. Z rozkoszą.
        • sanciasancia Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:52
          Śledzie.
          • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:59
            Śledzie mogą się iść utopić. Albo uschnąć. Ale rzodkiewki! Pryszczate ogórki! Rurki z kremem! Razowiec! Twaróg, którego NIE MUSZĘ ROBIĆ! Ooooooooooooo, polędwica! Oscypek! Maliny! Kurki! Młode ziemniaczki!
            • gazeta_mi_placi Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 19:14
              Kurki dopiero na jesieni.
              • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 19:41
                A skąd, w lipcu będzie jak psów - jak popada. Jak dobrze pójdzie to i w czerwcu są.
                • gazeta_mi_placi Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 19:53
                  Zjadłabym. Zeszłego roku dostałam pełno kurek, nie chciałam mrozić i przez tydzień zużyłam.
                  Rano jajecznica na kurkach lub kurki smażone do chleba z serem żółtym. Na obiad zupa kurkowa albo jakiś przepis z mięsem i kurkami, mniam smile I tak przez tydzień aż się skończyły.
            • agni71 Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 20:08
              olena.s napisała:

> Śledzie mogą się iść utopić. Albo uschnąć. Ale rzodkiewki! Pryszczate ogórki! R
              > urki z kremem! Razowiec! Twaróg, którego NIE MUSZĘ ROBIĆ! Ooooooooooooo, polędw
              > ica! Oscypek! Maliny! Kurki! Młode ziemniaczki!

olena, nie chcę cie martwić, ale malin i kurek jeszcze nie ma wink

Teraz polecam botwinkę, dzisiaj robiłam, pycha smile
              • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 20:20
                Ale ja na całe wakacje jadę... doczekam się i malin, i kurek, tylko węgierek nie doczekam. I od lat nie udało mi się wstrzelić w maślaki, o rety, jakbym zjadła...
                Ale na początek bezwzględnie szyneczka z musztardką, mniam, mniam, truskawki i zupka z młodej włoszczyzny.
                Włoszczyzna jest?
                • agni71 Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 21:20
                  olena.s napisała:

> Ale ja na całe wakacje jadę

Aaa, to rzeczywiście...

Włoszczyzna jest, chociaż jeszcze mała...
              • premeda Re: Emigranci już nie wrócą 13.06.13, 11:38
                Nieprawda kurki już są, przynajmniej się zaczynają. Na jajecznicę wystarczy smile
                • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 13.06.13, 12:06
                  A smardze już wręcz się skończyły chyba.
            • podkocem Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:27
              O właśnie - czy ktoś wie dlaczego w jukeju nie ma pokrzywionych karłowatych i pryszczatych ogórków?
              • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:41
                No właśnie. Sama jestem ciekawa.
              • rosapulchra-0 Re: Emigranci już nie wrócą 13.06.13, 00:07
                Są. W polskich sklepach lub u Hindusów, sprowadzane z Polski big_grin
    • jamesonwhiskey Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:24
      jak ktos sie wyrwal z pomrocznej to juz nie che wracac a jak chce
      to jest
      idiota
      nieudacznikiem ktory sie odbil i nie zalapal na normalen zycie na zachodzie
      teskniacym za rodzina i byciem u siebie (ale to juz jakies psychiczne problemy wchodza w gre)
      • araceli Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:27
        jamesonwhiskey napisał:
        > jak ktos sie wyrwal z pomrocznej to juz nie che wracac a jak chce
        > to jest
        > idiota
        > nieudacznikiem ktory sie odbil i nie zalapal na normalen zycie na zachodzie
        > teskniacym za rodzina i byciem u siebie (ale to juz jakies psychiczne problemy
        > wchodza w gre)

Jak ktoś da radę przeczytać ten bełkot to nie będzie miał wątpliwości kto jest idiotą wink
      • wtopek Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:28
        "pomroczna" to jakaś republika za Uralem, pimpek?
        • jamesonwhiskey Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:34
          ujadajcie pieski , smiesznie patrzec na to kasanie po kostkach
          a zdrugiej strony nic wiecej wam nie pozostalo
          • wtopek Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:41
            a co tobie zostało człowieku "sukcesu"? internet i tania linia dwa razy w roku plus nadbagaż za przewożone słoiki?
            • jamesonwhiskey Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:45
              moze a moze virginem na caraiby
              jestes za cienki w uszach zeby wiedziec co to jest normalny poziom zycia to i tylko pks i sloki ci przychodza do glowy
              • wtopek Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:47
                caraiby...może być i caraiby big_grin
      • ma_dre Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:55
        Ch0lera, w tym polskim bagienku tak wlasnie sie czuje. Ale ja tez chyba pobede i wyjade. Gdziekolwiek, gdzie zyje sie lepiej. takich krajow na szczescie nie brakuje.
        • gazeta_mi_placi Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 19:18
          Co Cię tu trzyma?
    • araceli Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 14:30
      Tak w ogóle - nie wiem dlaczego obecną emigrację uważa się za jakieś wielkie zjawisko. Polacy w dużej ilości migrowali zawsze - moja mama tworzy drzewo genealogiczne rodziny i wędrówki tam i z powrotem (lub nie) np. w XIX wieku były standardem. Za komuny może ciężko było legalnie wyjechać ale to raczej wyjątek w naszej historii a nie reguła.
      • croyance Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 15:01
        Dokladnie o tym tu pisalam niedawno. Polacy maja jedna z najwiekszych diaspor na swiecie (w tej chwili 20 milionow) i jestesmy od wiekow narodem emigrantow. 2 miliony to zadne dziwo - bywaly juz migracje o podobnej skali, na przyklad Kaszubow do Kanady etc. Polacy emigrowali podczas zaborow, po wojnie, wlasciwie w kazdym kraju jest polska spolecznosc.
        Dyskurs emigracji jest w Polsce negatywny - na ten temat tez jest wiele badan (chociazby M. Garapicha), jest tego wiele przyczyn. Natomiast faktycznie nihil novi sub sole ...
        • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 15:04
          Tych 20 milionów to chyba od XIX wieku liczone, przesada. Myslę, że liczenie góóóóóóra od 1945 (ale tylko pierwsza generacja chyba?) to maksimum.
          • croyance Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 15:09
            Takie liczby podaja wszystkie badania i statystyki migracyjne, ale faktycznie liczy sie osoby o 'polskim pochodzeniu', ktore same okreslaja sie jako Polacy i maja np. polskie obywatelstwo. Pierwsza generacja to oczywiscie inne liczby (to znaczy osoby urodzone w Polsce). Ale i tak jest to duzo, wystarczy zajrzec do spisow powszechnych.

en.wikipedia.org/wiki/Polish_diaspora
      • iwoniaw A to jest słuszne spostrzeżenie 12.06.13, 15:03
        jak tak myślę o swojej rodzinie, to faktycznie, kto żył w PRL, to siedział na miejscu, no bo nie bardzo miał alternatywę, ale wcześniej - ci ludzie wyjeżdżali, a już w XIX w. to z mnóstwa powodów. To raczej te ostatnie kilkadziesiąt lat jest - względnie - bezemigracyjnym ewenementem niż współczesne wyjazdy (i ew. powroty).
        • olena.s Re: A to jest słuszne spostrzeżenie 12.06.13, 15:06
          No, spora fala poszła tuż po wojnie, w 56, po 68, nieco wyciekło za Gierka i chyba dobrze ponad milion wyjechał między 80 a 89.
    • thorgalla Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 15:06
      he he he wczoraj moi znajomi orzekli,że absolutnie nie wracają do kraju.A jeszcze niedawno planowali powrót.
      Ja też nie planuję,chyba,że na emeryturę (jak w tytule) smile
      • najma78 Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:39
        thorgalla napisała:

> he he he wczoraj moi znajomi orzekli,że absolutnie nie wracają do kraju.A jeszc
        > ze niedawno planowali powrót.
        > Ja też nie planuję,chyba,że na emeryturę (jak w tytule) smile

Polska dla emerytow to chyba tez nie bardzo crying a poza tym mnie by przerazala polska zima, dluga i mrozna,o nie .
          • gazeta_mi_placi Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:48
            Jeszcze Cię tam zgwałcą.
        • gazeta_mi_placi Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:50
          W Polsce nie ma długich i mroźnych zim, na ogół wygląda to tak, że do połowy grudnia są plusowe temperatury, potem na kilka dni chwyta mróz, w okolicach Świąt każdorazowo odwilż, a potem do marca przeplatają się minusowe temperatury i dni z plusowymi.
          Pamiętam nie tak dawno zimę gdzie dopiero w połowie stycznia wyciągnęłam kozaki.
          • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:57
            Długie, ciemne i zimne.
            Brrr.
            • gazeta_mi_placi Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 23:36
              Zaraz się ogrzeje.
    • kerri31 Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 19:09
      No i bardzo dobrze, więcej miejsc pracy w kraju...
      • gazeta_mi_placi Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 19:17
        big_grin big_grin big_grin

Choć jak pomyślę, że taki kwiat polskiej inteligencji i kultury jak nasza Rosa już nie wróci tylko na zawsze zostanie za granicą łezka się w oku kręci.
    • riki_i Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 19:28
      Wrócą nie na emeryturę, ale PO EMERYTURĘ. Przecież większość tych mądrali płaci zaledwie grosiki na State Pension, jak przestaną nadawać się do pracy, to zdechną tam z głodu. Zlecą się za 20-30 lat jak muchy do góvvna i będą nas pouczać w stylu jak na e-matce, że mamy im ufundować minimalną emeryturę, leki, darmową służbę zdrowia i przytułki dla zasłużonego emigranta.
      • croyance Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 19:33
        Chyba zartujesz. W zyciu nie zamierzam wracac po emeryture, po jaka cholere?
      • gazeta_mi_placi Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 19:51
        Tak też może być, z drugiej strony jakaś aktorka ze starszego pokolenia od lat mieszkająca w Stanach gdy przyszła ciężka choroba (rak) przypomniała sobie o Polsce i wróciła, tam też umarła w hospicjum. Widać jak nie masz wypasionego najdroższego ubezpieczenia możesz zdychać w Stanach pod płotem.
      • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 20:01
        Nie. W takiej sytacji należy zamienić emeryturę na mieszkanie w Best Exotic Marigold Hotel (nawiasem mówiąc polecam ten film).
      • konwalka Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:23
        wroca koorva PO CO?
        na 15 lat pracy w Pl okresu skladkowego mam- tadam! poltora roku
        reszta byla zalatwiana "no to prosze umowe o dzielo podpiszemy"
        i podpisywalismy, jak wychowywalismy w miescinie samotnie dziecko, nie?
        bo co bylo robic?
      • podkocem Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:33
        > Wrócą nie na emeryturę, ale PO EMERYTURĘ.

https://www.sherv.net/cm/emo/laughing/rolling-on-the-floor-laughing-smiley-emoticon.gif

Niecodziennik Matki Polki z Dzieciem Hiszpana na Wyspach Brytyjskich
    • kropkacom Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 20:28
      Kogoś to obchodzi czy wrócą, czy nie? Bo niby:

"Co taka decyzja kilkuset tysięcy Polaków oznacza dla Polski? - Nie ma się z czego cieszyć, gdy setki tysięcy młodych ludzi wykształconych za pieniądze polskiego podatników pomnaża zyski obcego kraju, a nie ojczyzny - odpowiada ekonomista prof. Witold Orłowski. W jego ocenie, gdyby potwierdziły się wyniki sondaży przeprowadzonych przez portal Moja Wyspa, Polska na dłuższą metę może mieć problem z rozwojem gospodarki oraz demograficzny. - Polskie społeczeństwo, jedno z najmłodszych w Europie, szybko by się "postarzało". Nie będzie miał kto pracować na emerytury dla obecnych 50-60-latków. To niczego dobrego nie wróży - dodaje Orłowski."

Tak naprawdę emigranci słyszą tylko jeden komunikat - nie wracajcie, mamy was gdzieś. No chyba, ze jesteście tak zwana starą emigracją, to sobie przy wódeczce stare czasy poprzypominamy...
      • olena.s Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 20:44
        Bogiem a prawdą, to się będzie zmieniać intensywnie, w zależności o masy czynników. Za emigrantami zapewne rodacy zatęsknią, jak wyż powojenny poleci na emeryturę i nagle zrobią się braki kadrowe. Albo jak nauczyciele zdadzą sobie sprawę, że gdyby nie te wywiezione dzieci, by nie było takich zwolnień, jakie są obecnie zapowiadane. Albo jak ktos podliczy, ile emigranci zarobili, i jakim zastrzykiem finansowym dla gospodarki byłby ich powrót. No i oczywiście podatki i ZUS - więcej ludzi w odpowiednim wieku, większy zysk dla budżetu.
        Z drugiej strony dla mnie jest oczywiste, że ktoś, kto wyjechał, założył rodzinę, ma pracę i przyzwoicie funkcjonuje, to nie będzie się rwał do powrotu. Chyba że drastycznie pogorszą się warunki, np. dotyczące pracy, stosunku do obcokrajowców etc., czego przecież także wykluczyć nie można.
        • kropkacom Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 20:49
          Osobiście nic nie chcę. Tylko mnie takei jak zacytowana wypowiedz drażnią.
          > Bogiem a prawdą, to się będzie zmieniać intensywnie, w zależności o masy czynni
          > ków. Za emigrantami zapewne rodacy zatęsknią,
        • croyance Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 20:54
          Ale emigracja europejska to nie jest juz krwawe 'porzucenie ojczyzny i wyjazd na obczyzne': migracje europejskie sa trannsnacjonalne, ludzie zyja w dwoch miejscach naraz, albo w jednym pracuja, w drugim mieszkaja, czy w jednym zarabiaja, w drugim wydaja ... to nie jest takie clear-cut, ze ktos wyjezdza i koniec.
        • riki_i Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 21:14
          olena.s napisała:

> Z drugiej strony dla mnie jest oczywiste, że ktoś, kto wyjechał, założył rodzin
          > ę, ma pracę i przyzwoicie funkcjonuje, to nie będzie się rwał do powrotu. Chyba
          > że drastycznie pogorszą się warunki, np. dotyczące pracy, stosunku do obcokraj
          > owców etc., czego przecież także wykluczyć nie można.

Emigrant na obczyźnie jest najbardziej czułym barometrem stanu gospodarki i pierwszy dostaje w dupę, jak się zaczyna wszystko sypać. Ileż to ja znam historii z różnych krajów Europy! Faceta, któremu po kilkunastu latach podziękowali na uczelni w Niemczech, czy Polaków, którzy odkryli w latach 90.tych życiowy raj w słonecznej Grecji, no a potem....
          • kropkacom Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 21:48
            I co z tego? Nie o to tutaj chodzi.
          • gazeta_mi_placi Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:33
            Wtedy nagle okazuje się, że i trawa w tej Polsce wcale nie taka wyblakła i jedzenie wcale nie takie niedobre i pomoc od państwa nie taka znowu najgorsza.
            • kropkacom Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 22:37
              Źle ludziom życzysz.
    • rosapulchra-0 Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 21:10
      Wcale, ale to wcale mnie nie dziwi ta sytuacja. Ja nawet na emeryturę nie mam zamiaru wracać. Moje najstarsze dziecko widzi swoją przyszłość we Francji lub USA, takżętego..
      • sarah_black38 Re: Emigranci już nie wrócą 12.06.13, 21:25
        A moim zdaniem przynajmniej część wróci , jak nowe ojczyzny ukrócą lub zlikwidują socjal emigrantom. Znam przypadek pewnej rodziny, co uciekła na wyspy bo komornik był u drzwi. Tam dalej z piątką dzieci żyją na garnuszku państwa ... szkoda, że tylko tacy będą wracać.
        • rosapulchra-0 Re: Emigranci już nie wrócą 13.06.13, 00:02
          sarah_black38 napisała:

> A moim zdaniem przynajmniej część wróci , jak nowe ojczyzny ukrócą lub zlikwidu
          > ją socjal emigrantom. Znam przypadek pewnej rodziny, co uciekła na wyspy bo k
          > omornik był u drzwi. Tam dalej z piątką dzieci żyją na garnuszku państwa ... sz
          > koda, że tylko tacy będą wracać.

Tacy wyjechali, to tacy wrócą albo przeniosą się jeszcze gdzie indziej. Cwaniactwa się w ten sposób nie pozbędziesz, zawsze będzie kiełkować, gdy tylko złapie żyzny grunt.
    • antoska2013 ale co? płakać nad strasznym losem? 12.06.13, 23:07
      Szczerze mówiąc ja w ogóle nie rozumiem tematu. Żyjemy w pięknym świecie, gdzie każdy może pojechać i wrócić. I przylatywać w odwiedziny tanimi liniami. To jest emigracja? Chyba bycie obywatelem świata?
      Straszna emigracja to była za komuny, w 80. Wiadomo było, że w jedną stronę, że w nieznane, że się już nigdy w życiu nie zobaczy bliskich, rodziców, siostry... Wyobrażacie sobie, jaka to była tęsknota? I się jechało z prawdziwej biedy, a nie z obecnej Polski pełnej wszystkiego. Ciekawe, że tamci emigranci nie mieli pretensji do Polski, że ojaja jaki zły kraj. Możecie mieszkać gdzie chcecie, podróżować. Gadać przez skypa. Przylatywać za grosz. Wrócić lub się przenieść jeszcze gdzie indziej (taki dziś świat, może warto zauważyć?) Ale gen polskiego narzekactwa i to widzenie szklanki w połowie pustej leci z Wami... To jest dla mnie straszne. Pogadajcie z ludźmi z Greenpointu. Wy nie jesteście na emigracji, tylko godzinę- trzy drogi o domu, w innym województwiewink
      • kropkacom Re: ale co? płakać nad strasznym losem? 12.06.13, 23:10
        Kto tu narzeka? Przeczytałaś/eś artykuł?
        • antoska2013 Re: ale co? płakać nad strasznym losem? 12.06.13, 23:22
          Przeczytałaś odpowiedzi?
          ps. Antośka to imię, które trudno zinterpretować płciowo?
          • kropkacom Re: ale co? płakać nad strasznym losem? 13.06.13, 06:33
            Umknął mi twój nick. Bywa.
      • olena.s Re: ale co? płakać nad strasznym losem? 13.06.13, 08:55
        Na poziomie indywidualnym masz oczywiście rację.
        Na poziomie globalnym to jest jednak bardzo ważna kwestia: ZUS, szkoły, szpitale, domy starców, czy ułatwiać robienie specjalnosci geriatrycznej czy pediatrycznej itp. - masa rzeczy jest uzależniona od tego, jak układa się demografia i czy potrafimy trafnie przewidzieć przypływ/odpływ w kolejnych latach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka