Forum Auto-Moto Automobil
ZMIEŃ
      felgi

felgi

(42 wyniki)
    • za rozsądne pieniądze albo jeszcze taniej. Felgi stalowe a kapcie letnie kleber po kilku tys km... kapcie mógłbym zachować dla siebie.... Pozdro
    • przeżyję do poniedziałku? Wiosną kupiłem auto na alufelgach plus zimówki na stalowych felgach. Dziś byłem to zmienić i wyważyć. Znalazłem warsztat bez kolejek, praktykanci mają na oko jakieś 13lat. Ale przecież to tylko zmiana kół, wyważarkę mają. Przy czwartym kole zorientowałem się, że nakrętki z alufelg są stożkowe, a poprzedni właściciel dał mi chyba nakrętki do zimówek. Jak groźna jest moja sytuacja? Przejeżdżę jeszcze 50km, czy mam to pod blokiem zmienić? I jeszcze jedno, muszę ...
    • Mam pytanie: w meśku mam z przodu 7" i są tam opony 205/55 r 16, z tyłu 8" i są 225/50 r 60. Mam komplet z aluminiowymi felgami od bmw ale niestety jest to 5x120 a nie 5x112, a takie pasują więc nie mogę ich założyć. Mam jednak pomysł by założyć zimówki na felgi które są fabrycznie czyli te o których napisałem na początku. Rozmiar zimówek to 205/55r16, z przodem nie ma problemu... a co z tyłem nie będzie problemu? Pozdrawiam
    • Dzisiaj z rana zostaly zalozone swiezo nabyte opony zimowe wraz z przynaleznymi nowonabytymi (bo stare opony i felgi poszly wraz z poprzednim samochodem) alufelgami. Alufelgi, bo byly cenowo praktycznie na poziomie stalowych, a do stalowych musialbym jeszcze dekle dokupic, bo stalowych nie ma w innym kolorze, niz czarny matowy. Wpadlem na pomysl i wzialem ze soba wage z lazienki, coby przed zalozeniem zwazyc te tanie alusy. No i zwazylem 17,1 kg (205/55, 16 cali, Continental WinterCo...
    • felgi(12)

nie ma letko probuje dzisiaj znalezc w internecie felgi na zime. teraz jezdze na oponach 215/50/17w. na zime chce 205/55/16v. no i co za tym idzie chce zmienic felgi. problem w tym, ze wiekszosc serwisow internetowych ogranicza sie do wyboru rozmiaru zewnetrznego obreczy czyli np 6.5x16 oraz rozmiaru srob (ja mam 5x110). ale kurna, zaden serwis nie podaje odsadzenia felgi. ja mam et41 a wiem, ze niektore z proponowanych maja np et35. znacie sklep internetowy gdzie moge wybrac...
    • no właśnie, muszę sobie to mojej Astry zimówki kupić i zamierzam umieścić je na felgach stalowych. Wiem, ze ważny jest rozstaw śrub (u mnie 4 x 100), średnica i... co jeszcze? "Problem" polega na tym, że... ojciec postanowił nie zakładać nowych zimówek do Thalii w tym roku, bo mu wulkanizator powiedział: "Eee na tych starych to pan ta zimę powinien jeszcze przejechać, co pan będzie zakładać te nowe". Dla mnie zastanawiające jest to: "powinien". Poza tym opony mają już swoje lata, wię...
    • Maine brader znalazł u swojego kolegi w warsztacie felgi z Golfa IV. Cnea jest dosyc okazyjna (500 zł po targach za komplet). Jestem żywo zainteresowany bo i ładniej i praktyczniej (samemu mozna koła przerzucić na zimę i lato). Pytanie pierwsze jest takie: - na co zwrócić uwagę, żeby odpicowanego szrotu nie kupić? - czy do mojego auta (POLO IV) /który ma rozmiar felg 6Jx 14 rozstaw śrub, w felach które mogą byc nałożone 5x98 do 5x100, wielkość otworu centralnego od 57 do 58,5/ mog...
    • Witam, hmm, zal mi sie z nimi rozstawac, ale stan polskich drog mnie do tego zmusza. Jezeli bede na nich jezdzil, szybko mi poleci zawieszeni. Wiec z dwojga: wyrywac laski na fajne felgi w Astrze lub mniej wydac na zawieszenie, ...wybieram to drugie. ;) Kurde, jakis niezyciowy jestem, hehe... OK, moze do rzeczy. OPONY - rozmiar opon: 205 x 50 R16 - 2 x BRIDGESTONE TURANZA - prod. 2605 - przebieg: 11000km (potwierdzony, posiaam fakture zakupu ze stanem licznika samochodu) - 2...
    • No i w koncu z braku czasu (spowodowanego wczesniejszym brakiem kasy) a przede wszystkim z braku opcji pełnej renowacji tak jak sobie tego zyczylem oddalem kółka do wyprostowania. Okazalo sie ze trzy wymagaja interwencji z czego dwie większej. Oczywiscie felgi zdeformowane są na tyle mało, ze widac to dopiero po załozeniu na wywazarke. Trafilem na bardzo przyzwoitego fachowca, chlopak duzo opawiadal, tlumaczyl, pokazywal inne rozne ciekawe przypadki - tak jak lubie. O takich ludzi ciezk...
    • czyli jak to jest. Profil to jedna sprawa. Im wyzsza opona tym bardziej oszczedza sie zawieszenie lecz trzymanie na zakretach sie pogarsza. Szerokosc. Im szersza tym lepiej na zakretach ale gozej na mokrym i w koleinach (wypluwa). No i dochodza opory toczenia. 10 lat temu auta z segmentu C mialy gumy 165/175. W opcji dopuszczone byly 185. Teraz cale nadkola sa wieksze, mozna wiec dac wieksze felgi i tarcze. Auta z silnikami 1.6 pomykaja standardowo na 195. No i jeszcze felg...
    • Dostałem felgi stalowe po mondeo v6 (poprzedni model) - mają ET 49,5. Focus powinien mieć stalówkę 52,5. To ich jedyna różnica - śruby mają ten sam rozstaw, koła 15 calowe pod opony 195/60. Pytanko - zakładać czy nie (zmiana na zimę z alufelg)? Czy te 3 mm zrobią różnicę i będzie coś tarło? Wiktor
    • ...i bardzo miło mnie zaskoczyli - każda felga po odlaniu jest prześwietlana w poszukiwaniu wad odlewniczych. Ale tak to jest jak sie robi felgi m.in. dla Mercedesa (widziałem ładne 19-calowe, chyba 11 cali szerkości) i VW (Touareg itd). Mialem w rękach obręcz ktora jeszcze była ciepła po odlaniu :) Zrobiłem parę "szpiegowskich" zdjęć :) Tzn. miałem nieoficjalną zgodę, ale tylko na felgi, żadnych maszyn tam nie ma. Jesli ktoś chce, prześlę na priv. Cholera, tak to jest - koło mnie 4000 alug...
    • ......no właśnie, jakie są Wasze preferencje?? ja osobiście uważam, że nie ma to znaczenia i tylko od zasobności portfela zależy jakie felgi są na zimę. Jak dla mnie, biorąc pod uwagę koszt ewentualnej naprawy lepiej jest naprawiać stalówki. moto.wp.pl/kat,121,title,Felgi-na-zime-aluminiowe-czy-stalowe,wid,14017416,wiadomosc.html
    • Zapis z jednego z czatów (podaję za JoeMonster): <LuTeK> A wlasnie.. nie kupujcie alufelg na allegro! <LuTeK> Wygralem licytacje, i koles mi napisal, ze musze poczekac tydzien, bo musi zlokalizowac samochod z takimi alusami w w-wie.
    • W Toyotce niedawno zamontowalem "wyscigowe" klocki TRD... Do tej pory w zyciu nie mialem problemu z alusami i choc czasem byly brudne to na pewno nie od pylu hamulcowego. Teraz po tygodniu robia sie czarne, a to przeciez van rodzinny i choc hamulce chwytaja dwutonowca wyraznie lepiej niz fabryczne to w sumie sie dziwie, ze jest tak ogromna roznica szczegolnie, ze to sa czesci ceramiczne z dodatkiem kevlaru... Podobno to normalka z tym typem, ale skad sie ten pyl bierze i czy to znac...
    • z cyklu "dylematy" zamowilem przez internet felgi aluminiowe i opony na zime nie chcialem, zeby przychodzily na adres domowy - poszly wprost do warsztatu warsztat zalozyl gumy na felgi, wywazyl. przyjechalem ja i zalozyli je na kola. i wtedy zadalem glupie pytanie: "a jaka jest data produkcji opon?". no i padla odpowiedz, ktora mi sie nie spodobala - 38 tydzien 2005 (koniec wrzesnia). czyli opony maja 2 lata i poltora miesiaca. zrobilem awanture. w koncu to opony po ponad ...
    • Postanowilem sam wymienic sobie kola na zimowki. I tak si? zastanawiam - ile Nm nalezy dokrecic kola? Mam porzadny klucz dynamometryczny - czasem w warsztatach czyms smaruja punkt styku felgi z piasta. Co to jest? Warto to robic przy niemal nowych alufelgach?
    • Tylko, ze nie chodzi mi o paste do pucowania karoserii ale o paste do aluminium. Widzialem gdzies w TV, jak przy pomocy takiej pasty, wiertarki i miękkiego kółka ktos odnowił sobie starą, aluminiową przyczepe (taką mieszkalną, nie na warzywa). Przyczepa lsnila sie jak psu cojones na wiosne. No, i wlasnie takiej pasty szukam, gdyz mam zamiar odnowic sobie alufelgi. Wlasciwie chodzi tylko o rant, ktory jest w kilku miejscach utleniony, gdyz warstwa bezbarwnego raczyła sie oddalic. No...
    • Co ciekawe Policja dostała je z opóźnieniem bo [i]Jak potwierdziliśmy w kilku źródłach, podstawowy problem dotyczy radaru, w który wyposażony jest radiowóz. Zawyża on prędkość kontrolowanych samochodów, jeśli policjanci włączą nawiew w radiowozie.[/i] :D
    • Hej, mam pytanie. Czy po zamianie opon na zimowe (zrobilem to osobiscie, wymiana calych kół, mialem drugi komplet) trzeba jechac je wywazyc? Czym grozi nie wywazanie? Ile moze to kosztowac? Dziekuje za odpowiedzi Tommy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się