Dodaj do ulubionych

felgi stalowe

27.11.06, 17:54
no właśnie, muszę sobie to mojej Astry zimówki kupić i zamierzam umieścić je
na felgach stalowych. Wiem, ze ważny jest rozstaw śrub (u mnie 4 x 100),
średnica i... co jeszcze?

"Problem" polega na tym, że... ojciec postanowił nie zakładać nowych zimówek
do Thalii w tym roku, bo mu wulkanizator powiedział: "Eee na tych starych to
pan ta zimę powinien jeszcze przejechać, co pan będzie zakładać te nowe". Dla
mnie zastanawiające jest to: "powinien". Poza tym opony mają już swoje lata,
więc guma straciła już swoje właściwości, poza tym jedna opona łatana, drugiej
wbił się w bieżnik siakiś gwóźdź, na szczęście o tyle fortunie, że nie przebił
opony. Ale sam bieżnik popsuł w tym miejscu. Poza tym, nieco na zewnątrz opony
nieco zciachany bieżnik. Fakt, faktem, ja bym zmienił. Ale to ojca decyzja i
wtrącać się nie będę, bo już tym samochodem jeździć nie będę.

Ale czemu nie wykorzystać faktu, że oponki sobie leża nieużywane? Rozmiar ich
to: 175/65 R14. I zastanawiam się, czy kupiłbym felgi, pod te oponki, pasujące
rozmiarem do Astry. ale obawiam się, że nie. Przeglądam na www.opony.com felgi
stalowe, i przy średnicy 14" są tylko na opony 175/70 R14. A tak swoją drogą
co ma moc samochodu do felgi, bo takiego wyboru trzeba dokonać na powyższej
stronie?

Pozdrawiam
Wobi
Obserwuj wątek
    • fanfan1 Re: felgi stalowe 27.11.06, 19:00
      wo_bi napisał:

> no właśnie, muszę sobie to mojej Astry zimówki kupić i zamierzam umieścić je
      > na felgach stalowych. Wiem, ze ważny jest rozstaw śrub (u mnie 4 x 100),
      > średnica i... co jeszcze?
      >
      Ważne jest też ET felgi i w niektórych przypadkach (złego doboru) łańcuchy,
      które czasami trzeba zimą założyć mogą ocierać o elementy zawieszenia np. o
      amortyzator.
      • wo_bi Re: felgi stalowe 27.11.06, 19:35
        fanfan1 napisał:

> wo_bi napisał:
        >
        > > no właśnie, muszę sobie to mojej Astry zimówki kupić i zamierzam umieścić
        > je
        > > na felgach stalowych. Wiem, ze ważny jest rozstaw śrub (u mnie 4 x 100),
        > > średnica i... co jeszcze?
        > >
        > Ważne jest też ET felgi i w niektórych przypadkach (złego doboru) łańcuchy,
        > które czasami trzeba zimą założyć mogą ocierać o elementy zawieszenia np. o
        > amortyzator.

A co to jest to ET, pytam powaznie, bo na prawde nie wiem.

Pozdr.
        Wobi
        • sherlock_holmes Re: felgi stalowe 27.11.06, 19:40
          Parametr ET oznacza o ile mm od osi przesunieta jest powierzchnia styku felgi z bębnem/tarcza hamulcową. ET 0 oznacza, ze powierzchnia styku felgi z bębnem/tarczą jest dokładnie w środku felgi. Wartość minusowa oznacza, że felga jest wysunięta na zewnątrz samochodu.

Np tu jest wyjasnione obrazowo:
          www.mazdaspeed.pl/obsluga/inne/felgi.jpg
          Poza tym - niezmiernie ważna jest średnica otoworu centalnego - tu nie ma tolerancji, za duży otwór prędzej czy później spowoduje ścięcie śrub mocujących!
          • typson Re: felgi stalowe 27.11.06, 22:36
            no i prawie na pewno takie kolo jest zamocowane niecentralnie. I mozna sobie
            wtedy opony do urzygu wywazac
          • andrzejmat Re: felgi stalowe 28.11.06, 18:00
            sherlock_holmes napisał:

> Parametr ET oznacza o ile mm od osi przesunieta jest powierzchnia styku felgi
            z
            > bębnem/tarcza hamulcową. ET 0 oznacza, ze powierzchnia styku felgi z
            bębnem/ta
            > rczą jest dokładnie w środku felgi. Wartość minusowa oznacza, że felga jest
            wys
            > unięta na zewnątrz samochodu.
            >
            ,> Poza tym - niezmiernie ważna jest średnica otoworu centalnego - tu nie ma
            toler
            > ancji, za duży otwór prędzej czy później spowoduje ścięcie śrub mocujących!
            >

Naprawdę wierzysz, że przenoszenie sił z koła na piastę/ zawieszenie odbywa się
            na styku "kantu" blachy felgi z piastą?! A 4 - 5 potężnych śrub mocujących to
            tylko fastryga?

Ten otwór centralny jest istotny na wyważarce,no i istotne jest rozmieszczenie
            otworów w feldze waględem niego. A koło po dokręceniu śrub "trzyma się"
            całkowicie na śrubach, centrowane jest też w rzeczywistości na śrubach po ich
            poprawnym dokręceniu. Powszechną praktyką na rajdach niegdyś (ostatnio nie
            praktykuję, nie wiem) było rozpiłowywanie tych otworów w felgach o 0.5 - 1 mm,
            aby nie tracić cennego czsu przy zmianie kół, jeśli felga zapiekła się albo nie
            chciała wejść na zapieczone na piaście osady. No i oczywiście otwór jest jakimś
            tam drugorzędnym rozpaczliwym czasowym "zabezpieczeniem" w krańcowym przypadku
            niedokręcenia śrub mocujących koło...

Pozdrowienia
            A.
            • typson i tak i nie 28.11.06, 19:03
              oczywiście, ze kolo trzyma sie dzieki sile tarcia wytworzonej poprzez docisk
              felgi srubami do piasty. Kazda sruba dociska (strzelam) z silna dobrych kilkuset
              kg, wiec nie bardzo moze byc mowy o urwaniu kola bez wzgledu na sile
              potencjalnego uderzenia. Predzej pognie sie zawieszenie, polamie felga,
              pourywaja drazki czy wahacze - co zreszta widac przy wypadkach. Poza tym jest
              wiele aut z flgami bez otworów, zarowno nowych aut jak i starych. i jest OK.

Natomiast bylbym ostrozny w niedocenianiu roli otworu centralnego. Owszem, sruby
              maja skosne powierzchnie styku, lub okrągłe i w teorii powinny wycentrować koło
              na piascie (oczywiscie jest i p206 ktory ma sruby z plaska podkladka i centruje
              tylko piasta). W praktyce, wystarczy, ze pierwsza sruba jest dokrecona z pewna
              siłą i dokrecanie pozostalych powodujace wystepowanie "sily centrujacej" nie zda
              egzaminu. Pojdzie odrobile opilkow z gniazd na leb sruby, jesli felga jest
              stalowa to odrobinke sie odksztalci i po ptakach. Doskonalym przykladem jest
              sytuacja z kolami w bmw serii 5 - roznica w otworze centralnym pomiedzy e34 a
              e39 wynosi kilka milimetrow. Od jednego modelu kolo mozna wrzucic do drugiego
              ale odwrotnie juz sie nie da. Niestety w pierwszym przypadku kolo na "luznej
              piascie" czyli bez pierscienia centrujacego niby powinno sie centrowac srubami
              ale w praktyce bywa i tak, ze powyzej 80 km/h czasem ciezko jest utrzymac
              drgajaca i szarpiaca kierownice w rekach i wierz mi, wywazanie kol wcale nie pomaga.
              • andrzejmat Re: i tak i nie 28.11.06, 19:20
                Pełna zgoda, pisałem jednak o POPRAWNYM dokreceniu śrub. Generalnie, oczywiście
                ten otwór zabezpiecza przed bardzo złym wycentrowaniem z tego czy innego
                powodu. Ale aby utrzymać wyważenie w przyzwoitych granicach, luż między otworem
                a piastą nie może przekraczać -gdzieś 0.07 mm. A to rzadko jest spełnione. Ale
                głównie to mi chodziło o to ścinanie śrub!
                A.
                • typson Re: i tak i nie 28.11.06, 19:59
                  mi kiedys w maluszku sciely sie sruby mocujace przegub przez flansze do poloski.
                  Cztery sruby od prywaciarza, przegob rowniez. Ach, to byly czasy :)))
      • sherlock_holmes Re: felgi stalowe 27.11.06, 19:37
        Akurat Opel ma duże ET (felgi mocno "schowane" i raczej felgi bardziej wytające na zewnątrz będą OK.
        Do Wobiego: Moc silnika jest knieczna, bo różne wersje silnikowe mają różne koła, a czasem przy większej mocy wieksze hamulce i np. nie zmieści się felga 14" zamaist 15".
        Felgi powinny pasowac nawet od Lanosa (w końcu to auto oparte na bazie Opla), a sa sporo tańsze :)
        Opony od Thalii teoretycznie podejdą, ale lepeij na zime opony o wyższym profilu, tym bardziej, że przy mniejszej średnicy bedzie niższy prześwit (niby niedużo, ale jednak), a licznik bedzie zawyżał prędkość.
        • wo_bi Re: felgi stalowe 27.11.06, 19:39
          sherlock_holmes napisał:

> Do Wobiego: Moc silnika jest knieczna, bo różne wersje silnikowe mają różne koł
          > a, a czasem przy większej mocy wieksze hamulce i np. nie zmieści się felga 14"
          > zamaist 15".
          > Felgi powinny pasowac nawet od Lanosa (w końcu to auto oparte na bazie Opla), a
          > sa sporo tańsze :)
          > Opony od Thalii teoretycznie podejdą, ale lepeij na zime opony o wyższym profil
          > u, tym bardziej, że przy mniejszej średnicy bedzie niższy prześwit (niby nieduż
          > o, ale jednak), a licznik bedzie zawyżał prędkość.
          >

Dzieki za informacje. A co do ET, juz sie dowiedzialem, co to jest:
          www.felgi-opony.com/felgi_parametry.php :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka