-
Jestem zbulwersowana tym, co widziałam wczoraj podczas przejażdżki rowerowej w kierunku Grędziny. Na odcinku drogi, przy której nie ma zabudowań, rowy pełne są śmieci - plastikowych i szklanych opakowań, części zabawek. Wystawia to naszej gminie złe świadectwo. Wygląda tak,że nasza Gmina nie ma gospodarza. Może gdyby z samochodu służbowego władza przesiadła się na rowery(polecam dla zdrowia),miałaby lepszy widok na to co się dzieje. Wstyd,wstyd i jeszcze raz wstyd. Sporo pieniędzy marnuje s...
-
Szanowny mieszkańcu miasta i gminy Jelcz-Laskowice. Jesli to czytasz, to zaintrygował Cię temat i pewnie zastanawiasz się, dlaczego uważam, że jesteś brudasem i śmieciarzem (i to nie pracownikiem zajmującym się bezpośrednio wywozem śmieci ale niehlujem)
Otórz śpieszę wyjaśnić, że nie jest to moja opinia a opinia naszego lokalnego establishmentu czt też establiszmenciku.
A skąd mam to wiem - spróbuję wyjaśnić poniżej.
Jakiś rok tem zniknęły z gminy Jelcz-Laskowice pojemniki na segregowa...
-
Na sesji Rady Miejskiej większość radnych zagłosowała za przekazaniem kwoty aż 15 mln zł na rzecz budowy hali widowiskowo-sportowej przy ul. Oławskiej na aż tysiąc osób. Budowa ma zakończyć się w 2014 roku. Głosy takich radnych jak np. radnej BBS Bogusławy Kutkowskiej, aby przeprowadzić referendum w sprawie hali czy innych radnych, że gmina ma wiele ważnych rzeczy do zrealizowania oraz apele o dokładne przedyskutowanie tej kwestii nie zostały uwzględnione. Burmistrz mówi, że większość mieszka...
-
Zapraszam do zamieszczania w tym wątku ciekawych stron związanych z naszym miastem i
gminą. Jest wiele takich stron, wszystkie nie zmieszczą się w nagłówku naszego forum. Stąd prośba o umieszczanie linków do tych stron tutaj.
-
Są już plany szybkiej kolei Wrocław-Poznań –Warszawa. Trasa ociera się od wschodu o Wojnowice, przechodzi przez przejazd kolejowy w lesie, przechodzi obok miłoszyckiego osiedla Przylesie, Dziuplię mija ok. 200m od północnych zabudowań i przecina drogę Laskowice Grędzina przed dawnym wysypiskiem śmieci. Z tego co wnioskuję z mapy trochę zabudowań w Wojnowicach, Miłoszycach i Dziuplinie pójdzie do wyburzenia. Pas ochronny to 400m. W Dziuplinie dotyczyć to będzie nowowybudowanych domów ...
-
W sumie to już się przestałem temu dziwić. Pozytywnie zaskakuje gmina
Czernica, która w tym sezonie daje radę. Jedyna pługopiaskarka widziana
dzisiaj pracowała na objeździe Wojnowa.
-
Coś cicho o Pani Polakowskiej. Dziwne, że nikt nie pisze jak "wiele" ta pani
zrobiła dla Jelcza-Laskowic i powiatu. Jakubowice i Jelcz to tylko dwie
sprawy w których pokazała klasę, a teraz mówi w wywiadzie, że kobiety dobrze
negocjują - jeśli tak to gratuluje wysokiej samooceny
-
Witam wszystkich.
Już niedługo zacznie obowiązywać nowa Ustawa nakładająca na Gminę obowiązek "rozporządzania" gminnymi śmieciami.
Właśnie dręczono mi deklarację i informację o płatnościach z linkami do strony z gminnymi Uchwałami w tym temacie.
Generalnie płaci się 12.78 /mc/osoba za śmieci posortowane i 19,17 za nieposortowane - do wyboru.
To czy sposób rozliczania od osoby jest na naszym terenie najlepszy to sprawa dyskusyjna (ja osobiście uważam, że nie), ale chciałem tutaj spojrzeć ...
-
Myślę że przyda się to wielu wachającym się, lub chcącym otworzyć firmę -
darmowa pomoc z zewnątrz to niższe koszta w otwarciu firmy.
Treść pisma ze strony www.jelcz-laskowice.pl
Załóż własną firmęMasz pomysł na własna firmę – Europejski Fundusz Społeczny
daje szansę realizacji najciekawszych pomysłów.
Projekt PATRON prowadzony przez Stowarzyszenie TRATWA i Junior Chamber
International Poland, skierowany jest do:
osób bezrobotnych, niezarejestrowanych w Urzędzie Pracy...
-
Projektant, który wygrał przetarg na wykonanie dokumentacji projektowej przyszłej hali widowiskowo-sportowej w Jelczu-Laskowicach pozwał naszą gminę o zapłatę 80 tysięcy złotych i wskutek tego budowa hali musi być wstrzymana. W trakcie prac gmina miała wiele życzeń. Putyra ciągle zmieniał zdanie i nakazywał przeprojektowywanie różnych elementów. Na koniec projektant uznał, że te zachcianki gminy kosztowały go 80 tysięcy złotych. Są to głównie zapłaty branżowym projektantom, którzy musieli owe...
-
Poprzeczytaniu Twojego postu w innym wątku dorkasz1, cała sprawa tak mnie zelektryzowała, że postanowiłem nadać temu tematowi szczególny wymiar. Założyłem właśnie ten wątek i postanowiłem w całości zacytować treść Twojego autorstwa. Mam nadzieję, że mi to wybaczysz.
"Chciałabym się wypowiedzieć na temat dotrzymywania obietnic przez Panów Burmistrzów. Sprawa dotyczy osiedla Przylesie w Miłoszycach. Większość Państwa zna sprawę i wie, że drogi są własnością dewelopera, który wziął od wielu o...
-
Nie wiem czy wiecie, ale w Chwałowicach powstała Wioska Internetowa. Więcej o projekcie na stronie . Ponoć działa już jakiś czas, ale jak wczoraj tam byłem to świeciła pustkami.
-
wiecie może jakie plany ma nasza Gmina , jakie pomysły na budowę czy
modernizację dróg wg. ogłoszonego wczoraj programu
tzw. "schetynówek" wnioski może Gmina składać tylko do 21
listopada , więc jakieś gotowe plany i pomysły powinny już istnieć,
bo jakość dróg w gminie nie nalezy do najlepszych , a że rząd daje
sporo kasy , jest szansa na poprawę, inaczej pewnie długo nic nie
będzie się w temacie dróg działo..
-
Starosta żąda od naszego miasta 260 tys. zł za plany wykonania obwodnicy.
Chłopina nie ma co liczyć na głosy mieszkańców Jelcza-Laskowic.
www.gazeta-olawa.pl/artykul-2005-burmistrz----starostwo-nie-mialo-prawa-.html
-
Kiedyś wielki zakład samochodowy, stoi na krawędzi upadku.
Garstka ludzi, duże długi.
Przetrwają?. Co dalej z tym zakładem?
Czy gmina powinna pomóc pracownikom tego zakładu?
-
-
Rozpoczeto budowe przez rosyjski "lukoil" najwiekszych w europie
podziemnych zbiornikow na paliwa plynne na obrzezach Puszczy
Kampinowskiej. Wniosek- zaby nalezy chronic (dolina rospudy) ,
polska cholote (okreslenie narodu polskiego uzyte przez patriotow
Bartoszewskiego, Michnika czy Balcerowicza) utylizowac ?
-
Znów stanie namiot w Laskowicach, a za niego zapłaci gmina.
-
Za parę dni kalendarzowe lato,temat powraca jak bumerang.Pisałem w ub. roku
na temat "ucywilizowania" stawu .Marzy mi się pomost wygrodzony dla płwających
z ratownikiem. Zakaz kąpieli psów. Parę toalet i kosze na śmieci.Zakaz wjazdu
samochodami do lasu. Podstawowy warunek: woda po badaniach sanepidu. Ten staw
może być wizytówką Jelcza-Laskowic.Co na to władze gminy? Bo do tej pory to
panuje "wolna amerykanka".