gmina

(19 wyników)
  • Jestem zbulwersowana tym, co widziałam wczoraj podczas przejażdżki rowerowej w kierunku Grędziny. Na odcinku drogi, przy której nie ma zabudowań, rowy pełne są śmieci - plastikowych i szklanych opakowań, części zabawek. Wystawia to naszej gminie złe świadectwo. Wygląda tak,że nasza Gmina nie ma gospodarza. Może gdyby z samochodu służbowego władza przesiadła się na rowery(polecam dla zdrowia),miałaby lepszy widok na to co się dzieje. Wstyd,wstyd i jeszcze raz wstyd. Sporo pieniędzy marnuje s...
  • Szanowny mieszkańcu miasta i gminy Jelcz-Laskowice. Jesli to czytasz, to zaintrygował Cię temat i pewnie zastanawiasz się, dlaczego uważam, że jesteś brudasem i śmieciarzem (i to nie pracownikiem zajmującym się bezpośrednio wywozem śmieci ale niehlujem) Otórz śpieszę wyjaśnić, że nie jest to moja opinia a opinia naszego lokalnego establishmentu czt też establiszmenciku. A skąd mam to wiem - spróbuję wyjaśnić poniżej. Jakiś rok tem zniknęły z gminy Jelcz-Laskowice pojemniki na segregowa...
  • Na sesji Rady Miejskiej większość radnych zagłosowała za przekazaniem kwoty aż 15 mln zł na rzecz budowy hali widowiskowo-sportowej przy ul. Oławskiej na aż tysiąc osób. Budowa ma zakończyć się w 2014 roku. Głosy takich radnych jak np. radnej BBS Bogusławy Kutkowskiej, aby przeprowadzić referendum w sprawie hali czy innych radnych, że gmina ma wiele ważnych rzeczy do zrealizowania oraz apele o dokładne przedyskutowanie tej kwestii nie zostały uwzględnione. Burmistrz mówi, że większość mieszka...
  • Zapraszam do zamieszczania w tym wątku ciekawych stron związanych z naszym miastem i gminą. Jest wiele takich stron, wszystkie nie zmieszczą się w nagłówku naszego forum. Stąd prośba o umieszczanie linków do tych stron tutaj.
  • Są już plany szybkiej kolei Wrocław-Poznań –Warszawa. Trasa ociera się od wschodu o Wojnowice, przechodzi przez przejazd kolejowy w lesie, przechodzi obok miłoszyckiego osiedla Przylesie, Dziuplię mija ok. 200m od północnych zabudowań i przecina drogę Laskowice Grędzina przed dawnym wysypiskiem śmieci. Z tego co wnioskuję z mapy trochę zabudowań w Wojnowicach, Miłoszycach i Dziuplinie pójdzie do wyburzenia. Pas ochronny to 400m. W Dziuplinie dotyczyć to będzie nowowybudowanych domów ...
  • W sumie to już się przestałem temu dziwić. Pozytywnie zaskakuje gmina Czernica, która w tym sezonie daje radę. Jedyna pługopiaskarka widziana dzisiaj pracowała na objeździe Wojnowa.
  • Coś cicho o Pani Polakowskiej. Dziwne, że nikt nie pisze jak "wiele" ta pani zrobiła dla Jelcza-Laskowic i powiatu. Jakubowice i Jelcz to tylko dwie sprawy w których pokazała klasę, a teraz mówi w wywiadzie, że kobiety dobrze negocjują - jeśli tak to gratuluje wysokiej samooceny
  • Witam wszystkich. Już niedługo zacznie obowiązywać nowa Ustawa nakładająca na Gminę obowiązek "rozporządzania" gminnymi śmieciami. Właśnie dręczono mi deklarację i informację o płatnościach z linkami do strony z gminnymi Uchwałami w tym temacie. Generalnie płaci się 12.78 /mc/osoba za śmieci posortowane i 19,17 za nieposortowane - do wyboru. To czy sposób rozliczania od osoby jest na naszym terenie najlepszy to sprawa dyskusyjna (ja osobiście uważam, że nie), ale chciałem tutaj spojrzeć ...
  • Myślę że przyda się to wielu wachającym się, lub chcącym otworzyć firmę - darmowa pomoc z zewnątrz to niższe koszta w otwarciu firmy. Treść pisma ze strony www.jelcz-laskowice.pl Załóż własną firmęMasz pomysł na własna firmę – Europejski Fundusz Społeczny daje szansę realizacji najciekawszych pomysłów. Projekt PATRON prowadzony przez Stowarzyszenie TRATWA i Junior Chamber International Poland, skierowany jest do:  osób bezrobotnych, niezarejestrowanych w Urzędzie Pracy...
  • Projektant, który wygrał przetarg na wykonanie dokumentacji projektowej przyszłej hali widowiskowo-sportowej w Jelczu-Laskowicach pozwał naszą gminę o zapłatę 80 tysięcy złotych i wskutek tego budowa hali musi być wstrzymana. W trakcie prac gmina miała wiele życzeń. Putyra ciągle zmieniał zdanie i nakazywał przeprojektowywanie różnych elementów. Na koniec projektant uznał, że te zachcianki gminy kosztowały go 80 tysięcy złotych. Są to głównie zapłaty branżowym projektantom, którzy musieli owe...
  • Poprzeczytaniu Twojego postu w innym wątku dorkasz1, cała sprawa tak mnie zelektryzowała, że postanowiłem nadać temu tematowi szczególny wymiar. Założyłem właśnie ten wątek i postanowiłem w całości zacytować treść Twojego autorstwa. Mam nadzieję, że mi to wybaczysz. "Chciałabym się wypowiedzieć na temat dotrzymywania obietnic przez Panów Burmistrzów. Sprawa dotyczy osiedla Przylesie w Miłoszycach. Większość Państwa zna sprawę i wie, że drogi są własnością dewelopera, który wziął od wielu o...
  • Nie wiem czy wiecie, ale w Chwałowicach powstała Wioska Internetowa. Więcej o projekcie na stronie . Ponoć działa już jakiś czas, ale jak wczoraj tam byłem to świeciła pustkami.
  • wiecie może jakie plany ma nasza Gmina , jakie pomysły na budowę czy modernizację dróg wg. ogłoszonego wczoraj programu tzw. "schetynówek" wnioski może Gmina składać tylko do 21 listopada , więc jakieś gotowe plany i pomysły powinny już istnieć, bo jakość dróg w gminie nie nalezy do najlepszych , a że rząd daje sporo kasy , jest szansa na poprawę, inaczej pewnie długo nic nie będzie się w temacie dróg działo..
  • Starosta żąda od naszego miasta 260 tys. zł za plany wykonania obwodnicy. Chłopina nie ma co liczyć na głosy mieszkańców Jelcza-Laskowic. www.gazeta-olawa.pl/artykul-2005-burmistrz----starostwo-nie-mialo-prawa-.html
  • Kiedyś wielki zakład samochodowy, stoi na krawędzi upadku. Garstka ludzi, duże długi. Przetrwają?. Co dalej z tym zakładem? Czy gmina powinna pomóc pracownikom tego zakładu?
  • Rozpoczeto budowe przez rosyjski "lukoil" najwiekszych w europie podziemnych zbiornikow na paliwa plynne na obrzezach Puszczy Kampinowskiej. Wniosek- zaby nalezy chronic (dolina rospudy) , polska cholote (okreslenie narodu polskiego uzyte przez patriotow Bartoszewskiego, Michnika czy Balcerowicza) utylizowac ?
  • Znów stanie namiot w Laskowicach, a za niego zapłaci gmina.
  • Za parę dni kalendarzowe lato,temat powraca jak bumerang.Pisałem w ub. roku na temat "ucywilizowania" stawu .Marzy mi się pomost wygrodzony dla płwających z ratownikiem. Zakaz kąpieli psów. Parę toalet i kosze na śmieci.Zakaz wjazdu samochodami do lasu. Podstawowy warunek: woda po badaniach sanepidu. Ten staw może być wizytówką Jelcza-Laskowic.Co na to władze gminy? Bo do tej pory to panuje "wolna amerykanka".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się