gmina

(62 wyniki)
  • Skoro strona urządu i bip milczą to należy chyba podnieść alarm! Powiatowy Iwicki, do roboty! Na bloga! Pisz o gminie konsultantów! Wiśniewski - konsultant Adamiak - konsultant Michałowski - konsultant Iwicki - konsultant do tego Małecka, Kowal, Kwieciński, Lechańska! jednym słowem gmina odzyskana! Gratulujemy kadry! Pytamy gdzie Derda?!?!
  • W urzędzie wpadła mi dziś w ręce kolorowa publikacja prezentująca gminę. Ma 52 strony formatu 155 x 230 mm. Redagowała ją Agencja Reklamowa SCANER z Warszawy. Korektę i konsultację prowadziła Dorota Betko. Tak na szybko mam kilka uwag/pytań. 1) Kiedy i w jaki sposób wybierano firmy, które wsparły tą publikację uzyskując możliwość pozyskania nowych partnerów biznesowych? 1a) Dlaczego gmina nie upublicznia spisu firm zarejestrowanych w urzędzie? Dostęp do rejestru państwowego typu...
  • dobry wieczór, często się mówi o tym, że Raszyn to zamożna gmina. Co prawda stan naszych inwestycji na to nie do końca wskazuje, ale mysle, że pewnie najbiedniejsi tez nie jestesmy. I tak mnie natchnęło ostatnio a propos domów komunalnych? Co robi nasza gmina dla innych, słabszych np.? O ile wiem nie istnieje tu np. zaden dom dziecka czy jakiś rodzinny dom dziecka (do którego chyba gmina czy powiat powinny się dokładać). Te domy komunalne w opłakanym stanie. ostatnio cz...
  • wystarczy nip 3 i zgłosić swoje miejsce zamieszkania, mimo że meldunek ma się gdzie indziej.
  • Czyli polemika z jednym z mieszkańców.... ( www.raszyn.net.pl/index.php? option=com_content&task=view&id=97&Itemid=1) Mieszkam w gmninie, w której tak bardzo poplątały się ścieżki życia wielu. Mieszkam w gminie gdzie historia kołem się toczy. Mieszkam w gminie gdzie metodą na rozwiązywanie sporów jest zbieranie podpisów. Może upraszczam, może nie rozumiem pewnych działań a już z pewnością nie angażuję się wystarczająco w życie społeczności lokalnej... gdzie sens nawoływania i z...
  • czytam,ze beda oszczedzac na pradzie w podstawowce.na czym jeszcze mozna oszczedzic w gminie?moj typ to kurier raszynski:))
  • Tak sobie zajrzałem na stronę internetową Gminy Raszyn Razem www.gminaraszynrazem.info/. I co widzę? Naprawdę same atrakcje: www.gminaraszynrazem.info/serve.php?lg=pl&dn=gminaraszynrazem.info&ps=65ff3905890b87f80d8465fa523d091c&tk=EP2sXhJR6XUKEwjXtqmti9KQAhUaJxoKHbQHaa4YACAAMOTaxAk4DQ&aq=%C5%BBycie+towarzyskie www.gminaraszynrazem.info/serve.php?lg=pl&dn=gminaraszynrazem.info&ps=65ff3905890b87f80d8465fa523d091c&tk=oC1YDB2iI54KEwinjtH7i9KQAhUBaxoKHRJEBUQYACAAMLHLjiY4DQ&aq=%C5%BBycie+Towar...
  • Rajkowski miał Lewandowskiego, Iwan miał Kwiatka a Zareba ma Lechańskich. Nie Lechańska ale Lechańskich. Miałam już kilku szefów w urzędzie, ale to co się teraz dzieje w urzędzie to strach. Nie wiadomo kogo słuchać, bo jest już trzech szefów: Ciapa, Chmielu i Lechańska. No i jej wszechobecny mąż Lechański. rajkowskiego już nie ma, Iwana też, jak się nasz "Ciapa" nie opamięta i jego powiozą. W urzędzie już pytaja sie kto nmami rządziA robota leży. Inwestycje już płaczą że z tych 40 milionów ja...
  • pytanie do raszyńskich twórców tej" rewolucji" jakim kluczem wyliczono stawki skoro nikt w gminie nie wie jaki jest litraż nieczystości na osobę , w żadnej informacji nie ma ani słowa a to przecież najważniejszy parametr , dla gminy najważniejsza jest cena... to raz a dwa w jakim kraju UE segregacja śmieci jest wykonywana za pomocą worków jak to się to ma do warunków sanitarnych, do segregacji służą pojemniki specjalnie oznaczone no cóż gołym okiem widać ,że temat przerósł gminę a liczy się t...
  • Dziś był nagrywany program dla TVP INFO o drodze ekspresowej. Mieszkańcy, Wójt z LESZNOWOLI, mieszkańcuy Magdalenki i ... Dyrektor Wojciech Dąbrowski. Znowu będziemy w telewizji. Następna Środa. Całe 25 minut. Warto rozmawiać. Jest szansa na pozytywne rozwiązanie "węzła drogowego".
  • Wójt podpisał umowe na środki z funduszu spójności. Coś ok. 33 miliony złotych. Czy to sukces wójta? Raczej sukces naszej gminy. Przypomne, że ten wniosek to praca zbiorowa. Gdyby nie złożenie go przez poprzednika - Piotra Iwickiego, dziś z tego funduszu nie mielibyśmy jedego EURO. Oczywiście obecny wójt powinien wszystkim wyjasnić dlaczego z pierwotnej kwoty ( 90 milionów ) zostało zaledwie 33. Ale zapewne będzie tak jak z rynkiem - "oleje" każde trudne pytanie. Ten "sukces" ...
  • Gdzie jest nasza kasa? pyta Jacek Wiśniewski na stronie www. raszyn.net.pl
  • W dniach 26 i 27 maja (środa, czwartek) na terenie Gminy Raszyn zorganizowana będzie zbiórka darów dla powodzian. W Świetlicy na Rybiu, na terenie kościoła w Sękocinie Starym, na terenie parkingu przy kościele w Ładach, oraz na stadionie w Raszynie, w godz. 16.00 - 20.00 będą zbierane następujące produkty: * żywność paczkowana (makarony, mąka, cukier, sól), * środki czystości w tym proszki do prania, papier toaletowy, mydło, * pasza lub ziarno na paszę dla zwierząt gospod...
  • Powiedzcie mi o jaką kwotę tu chodzi. Codziennie, wręcz kilka razy dziennie przejeżdżam obok i tak się zastanawiam - jeśli nikt nie chce tego kupić w takim stanie to czy, nawet jeśli nie chcemy tam tego ośrodka kultury, nie byłoby jakiś chętnych na wykończony budynek. Zresztą nawet niekoniecznie chętnych do zakupu, ale chociaż do wynajmu. Bo przecież to na pewno niszczejąc też prowadzi do jakiś strat. A w sumie dlaczego ten cech tego nie wykupi i nie zajmie w całości?
  • Z Wołomina do centrum Warszawy jest około 25 km. W niedziele i święta autobusy do centrum Warszawy kursują co pół godziny. Bilet normalny kosztuje 3,50 zł. Z Falent do centrum Warszawy jest 14 km. Autobus w niedziele i święta KURSUJE tylko raz na godzinę. Policzmy ile musi zapłacic mieszkaniec Falent za dojazd do centrum Warszawy: Autobus 706 - 4,80 zł Tramwaj - 2,20 zł Razem - 7,00 zł Jak z powyższego wynika każdy przejazd mieszkańca Falent i wogóle...
  • czy ktoś z szanownych forumowiczów wie coś więcej na ten temat ? na tablicy sołtysa w Ładach niewiele można wyczytać za względu na jej stan , czyżby kolejna "mała" korekta ? dla mnie osobiście jest niezrozumiałe czemu 715 ma tak długą trasę , przecież na Puławskiej są trzy autobusy jadące do Metra i kursują co kilka minut , sam czasem korzystam z takiego połączenia . Po co po raz kolejny nie zmienimy trasy i nie skończymy jej na Puławskiej ? Dlaczego gmina Raszyn funduje mieszkańcom Ursyn...
  • W naszej gminie są dwie rzeczywistiości dotyczące problemów z zalewaniem. Pierwsza, urzędowa ogłosiła ustami zastępcy wójta dwa ukcesy. Dotyczący braku potrzeby wybudowania zbiornika retencyjnego na Raszynce i drugi związku z tym, że nasza rzeczka od 3 lat nie wylała. Ta druga rzeczywistośc to: woda w piwnicach, zalane pola, wybijające kanalizacje desczowe w ulicach, podłączenia z wodami opadowymi na posesjach do kanlizacji ściekowej i straty materialne, które można szacowac...
  • warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8159479,Piec_nowych_linii_podmiejskich__Rusza_po_wakacjach.html A co na to nasi rajcowie? Moim zdaniem przydałby się autobus kursujący Pruszkowską i Baletową. Np. od stacji kolejowej Michałowice do Stacji Dawidy ( no tak jest 715, ale z taką okrężną trasą, że może i taki autobus miałby sens. Albo jakaś linia zbierająca ludzi z Wypęd/janek/puchał i dowożaca do krakowskiej i dalej właśnie Pruszkowską do Michałowic?
  • zbliżają się wybory samorządowe 2010...brakuje mi plakatów i takich tam...o kandydatach...Kiedy mam poznać ich program? Kto kandyduje i na kogo? Są szanse na wymianę obecnej ekipy?
  • biedni "raszynianie"! jako autochton, na dzisiaj nieznacznie oddalony, z przykrością czytam Wasze opinie, deklaracje, zobowiązania i roszczenia. Chyba jednakowoż ową kłótliwość, intryganctwo, zamiłowanie do świecznikowania, chęć zaistnienia za wszelką cenę przywlekliście na tę ziemię raszyńską ze swoimi korzeniami tarczyńsko,/w najlepszym przypadku/-radomsko-kieleckimi. Wcześniej było tu o niebo spokojniej i prościej. Bardzo mi przykro, że ja, że my, mieszkający tu od POKOLEŃ,...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się