Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      gmina

gmina

(13 wyniki)
    • mam delikatny dosyc problem, kupilam dwa lata temu dzialke od gminy, przystepujac do przetargu, pani z urzedu poinformowala mnie , ze jest wytyczona droga. problem zaczal sie juz latem , kiedy do dzialek nie mozna bylo dojechac w cywilizowany sposob, poniewaz teren jest gliniasty przy kazdej porze roku, lato zima, kazdy deszcz, odwilz, powoduje, ze w zasadzie nie mozna sie dostac do domow bez problemow, - w tej chwili sa na naszej ulicy 4 domy docelowo ma byc ich 5-6 , (ale to o...
    • Witam Kupiłem działkę budowlaną, na którą nie ma wjazdu. Od drogi działkę dzieli rów melioracyjny. Jestem na etapie załatwiania wszelkich pozwoleń na wybudowanie wjazdu,projekty bud., projekt oznakowania drogi na czas zajęcia pasa drogi itp.Wszyscy się dziwią że taka działka bez wjazdu została ujęta w przestrzennym planie zagospodarowania przez Gmine.Wiem że kiedyś taki dojazd był wytyczony z drugiej drogi,ale Gmina sprzedając sąsiednią działkę sprzedała sąsiadowi również ten pas...
    • A co z przekazaniem prawa do działki rolnej? Mój teść jest inżynierem rolnikiem i mógłby firmować swoją osobą to "gospodarstwo" wraz z siedliskiem. Jest to jednak już człek wiekowy, i prędzej czy później przeniesie się na lepszy świat. Co będzie, jeśli stanie się to przed upływem 5 lat "prowadzenia" przez nas pod jego światłym kierownictwem "działalności rolnej"? Gmina skieruje nas do wieczorówki rolniczej czy zabierze prawem kaduka nasz oficjalny i legalny spadek?
    • Nie możemy rozpocząć budowy ponieważ plan zagospodarowania przestrzennego zawiera zapis, że odprowadzanie ścieków winno być zapewnione do istniejącej infrastruktury. Problem w tym, że istniejąca sieć jest w pewnej odległości od działek na której inwestorzy zamierzają się budować a firma zarządzająca tą infrastrukturą stwierdziała, że nie ma w planach na najbliższe lata rozszerzenia tej sieci. Gmina nie zamierza dać nam zgody...
    • Czy ktoś zna numer ustawy regulującej kwestię bezprawnie pobieranych przez gminy opłat za przyłącz wody?
    • Help! Czy jest jakaś szansa na uzyskanie warunków zabudowy/pozwolenia na budowe w gminie która ciagle nie uchwaliła planu zagospodarowania przestrzennego a sąsiednie działki są niezabudowane? Czy gmina ma jakis okreslony czas, w którym musi te nieszczęsne plany uchwalić? Dokładnie chodzi mi o Jabłonną koło Warszawy-część wsi ma już te nieszczęsne plany. Zgodnie z prawem Murphy'ego moja działka jest w tej części która ciagle czeka. Ja już nie wiem: dać sobie spokój i szukać innej działk...
    • Witam! Proszę o pomoc, bo w gminie nie mogę się dogadać- ale to chyba norma :(. Chcę ogrodzić działkę od strony drogi gminnej, nieutwardzonej, i urzędnik mi powiedział, że muszę się odsunąć od drogi. A w prawie budowlanym nie mogę znaleźć nic na ten temat- że zgłosić trzeba- jest, ale żeby się cofać- nie. Bo niby z jakiej racji mam oddawać własną ziemię gminie????!!!! - to jest chyba kwestia tylko i wyłącznie mojej dobrej woli. Może istnieją odpowiednie regulacje, ale nie mogę ic...
    • w maju 2004 nabyłam dom wolnostojący( ok 70 m) na działce 750 m , Na działce znajduje się wolnostojący garaż murowany, kuchenka letnia murowana i wiaty. Za ubiegły rok podatek zapłacili poprzedni właściciele. Od tego roku chciałam opodatkowac się jak należy ale okazało się ,że podatek naliczą mi od maja, czyli od daty umowy notarialnej . Fiskus pobierze dwukrotnie opłatę notarialną . Mam pytanie - czy tak ma być? A teraz jeszcze , widziałam tu już gdzieś na forum o opłatach za różn...
    • Witam, Mam pytanie czy po zakupie działki muszę chodzić po gminach, starostwach itd itp aby zminiać właściciela czy to się jakoś automatycznie dzieje?? Bo rozumiem, że przed wystąpieniem o pozwolenie to ja powinnam widnieć w dokumentach jako właściciel??
    • Witam! Posiadam działkę budowlaną w Bielsku-Białej w dzielnicy Stare Bielsko.Mam zamiar wybudować dom.Wystąpiłem o warunki zabudowy do urzędu miejskiego i tu się zdziwiłem .Pani poinformowała mnie że decyzję dostanę dopiero za pół roku.Zapytałem :dlaczego?Odpowiedż:W Bielsku dlatego się tak długo czeka ponieważ jest bardzo dużo wniosków (fakt że budowa na budowie).Znajomy architekt powiedział mi że ponoć ustawowo decyzja powinna być do 30 dni tylko jak zrobię jakąś aferę i zacz...
    • Czy ktoś wie jak na działce rolnej uzyskać pozwolenie na budowę? Gmina nie ogłosiła jeszcze planu zagospodarowania przestrzennego, ale jest to kwestia 2 miesięcy (nie zdążę więc uzyskać warunków zabudowy, a tym bardziej pozwolenia na budowę). Zakładam, że działka w planie będzie działką z przeznaczeniem rolnym. POMOCY!!! Czy nie mam szans?
    • PLEASE,HELP ME!!!Jestem właśnie po rozmowie z bardzo"przyjemną" kobietą z urzędu skarbowego,która twierdzi,że na wykończenie nowego mieszkania nie przysługuje ulga remontowa.Znam kilka osób, które dokonały takich odliczeń i urząd się ich nie czepiał.Czy ktoś wie jak jest naprawdę?Bedę bardzo wdzięczna za pomoc.
    • Czy moze mi ktos napisac jak dlugo czeka sie na pozwolenie na budowe domu jesli gmina ma plan zagospodarowania przestrzennego? Pozdrawiam ella

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się