Dodaj do ulubionych

Wioska internetowa

07.10.10, 14:47
Nie wiem czy wiecie, ale w Chwałowicach powstała Wioska Internetowa. Więcej o projekcie na stronie www.wioskainternetowa.pl. Ponoć działa już jakiś czas, ale jak wczoraj tam byłem to świeciła pustkami.
Obserwuj wątek
    • rob.tus Re: Wioska internetowa 08.10.10, 07:09
      Na spotkaniu z sołtysem była mowa o tym. Lepsza taka salka niż piwko pod sklepem. smile
      Jeszcze są plany aby schronisko było modelowym budynkiem energooszczędnym. Firmy sfinansują remont a potem będą przyjeżdżać wycieczki aby poznać nowe technologie.
      • rostalski.l Re: Wioska internetowa 08.10.10, 08:04
        No jasne że lepiej. Problem w tym że na tych komputerów żadnego gg czy skype nie można zainstalować żeby zachęcić młodych, nie mówiąc już o jakiś programach do nauki programowania czy czegokolwiek innego. Kursy czy szkolenia są ponoć puszczane z prezentacji a prowadzący nie zawsze orientuje się w temacie, który jest przedstawiany, co czyni z takich kursów zwykłe wykłady rodem z obecnych wykładów na uczelniach wink Dodatkowo internet, który tam jest podłączony to internet satelitarny (ok 1 Mbit/s pingi rzędu 800-1200 ms). Po wczorajszym telefonie do dostawcy dowiedziałem się że to tak ma być i lepiej nie będzie. I odniosłem wrażenie że ten internet satelitarny, jest bo jest, tak żeby wyciągnąć kasę od unii. Co do samej sali to jest bardzo dobrze wyposażona i szkoda żeby świeciła pustkami. Z tego co się dowiedziałem po 5 latach sprzęt i wyposażenie przechodzi na własność gminy, także wiadomo co się z tym wszystkim stanie uncertain Sugerowałbym aby gmina, miasto zaczęło tam coś organizować dla starszych, młodzieży, bo zaplecze jest i to bardzo dobre i szkoda żeby to wszystko stało i się kurzyło.
        • matejkoo Re: Wioska internetowa 08.10.10, 13:21
          Jak to nie da się nic zainstalować? ja wkładam live USB albo CD z Ubuntu i śmigam aż miło. Boli mnie jak zwykle wybieranie komercyjnych rozwiązań (wiadomo, ktoś ze znajomych musi zarobić na przetargu). Co do zmarnowania się takiego potencjału... Jak każdy z nas wie, kto jak kto ale nasi politycy potrafią marnować potencjał bo obywatelowi nie może być za dobrze.
        • rostalski.l Re: Wioska internetowa 13.10.10, 16:06
          Z tego co się dziś dowiedziałem projekt wioski internetowej jest finansowany przez unię i z miastem czy gminą nie ma wiele wspólnego (mam nadzieję że teraz nie przekręciłem faktów smile Obecnie prowadzone są pracę aby miejsce było rozpowszechnione w lokalnej społeczności i przynosiło mieszkańcom określone korzyści. Z mojej strony mogę dodać, że miejsce zaskoczyło mnie, pozytywnie oczywiście, zapleczem technicznym a i osoba z którą rozmawiałem wykazywała duże zaangażowanie w pracach nad tym projektem (pozdrawiam przy okazji smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka