gmina

(18 wyników)
  • Wczoraj wykonałem spacer wzdłuż Płochocińskiej i włos mi się jeżył na widok wokoło. Szedłem od mostu w Białołęce do Modlińskiej. Piękne nowe skrzyżowanie przy moście jest zachwycające, i co z tego skoro ul.Cieślewskich nie jest przebudowana, jest bardzo wąska, nie ma poboczy, o chodniku nie wspomnę. Przy Zakładach Zbożowych nad jezdnią straszy nieużywany od lat wiadukt przesyłowy do ziarna. Między nasypem kolejowym a młynem puste pole z tabliczką "do sprzedania". Ponoć był chęt...
  • stale poszerzane drogi, nowe obiekty sportowe, itd., itp.
  • Taka gmina Ni wyżyna, ni nizina, Ni krzywizna, ni równina -- Taka gmina. Ani piasek, ani glina, Tylko lasek i olszyna -- Taka gmina. Ani POMu, ani młyna, Krzyż, chałupy i krowina -- Taka gmina. Od komina do komina Wiater hula, deszcz zacina -- Taka gmina. Taka gmina. Ni wyżyna, ni nizina, Ni krzywizna, ni równina -- Taka gmina. Spotkasz chłopa -- gęba sina, Oj, nie wraca ci on z kina-- Taka gmina. Miast kobiety, śpiewu, wina Wóda, czkawka, Gwiżdż Janina -- Taka gmina. ...
  • W wie ktoś może coś na temat kładki dla pieszych, lepiej wiaduktu na osi ul. Ostródzkiej nad Trasą Toruńską? Kiedyś było coś na ten temat w prasie, marne były szanse na realizację, bo TT rozdzielała Białołękę od Targówka, czyli dwie gminy. Teraz mam jedną wielką Gminę, wręcz Gminisko z ogromnym Budżeciskiem. Może znajdą się na to jakieś pieniądze. A jak nie - to może choć na przedłużenie Artyleryjskiej do Głębockiej... Chaladia
  • Już w środę o godz.13.00 będzie mozna oficjalnie przejechać całą ulica Budowlaną (teraz oficjanie jej nie ma). Burmistrz Gminy (znany wszystkim) dokona uroczystego przecięcia wstęgi. Znaczy zapowiada się wyżerka... kto ma czas i ochotę to może być okazja do zobaczenia oficjeli gminnych z bliska i powiedzenia co się myśli na różne tematy gminne... Może zechcą odpowiedzieć.
  • Ostatnio zawitałem do Obi przy Radzymińskiej. Zauważyłem, że wszystkie drzewa pomiędzy Obi a rurami zostały wycięte. Czyżby to była oznaka rozpoczynania budowy Nowo-Trockiej? Spodziewałem się że zaczną od Gilarskiej, ale jak widać budują raz z tej, raz z tamtej. (Budowlana i Rzeczna)
  • Artykul jest o bezradnosci gminy wobec osob nie dokonujacych odbioru domu i tym samym nie placacych podatkow od nieruchomosci. "Radny Targówka Jędrzej Kunowski: - Za komuny nikt się tym nie interesował. Stawiało się dom, ale go nie oddawało i nie płaciło podatków - opowiada. Sam przez 20 lat płacił jedynie podatek za grunt. Gmina zainteresowała się tym dopiero cztery lata temu. - Tak od 20 lat dzieje się też z garażami na rogu ul. Gilarskiej i Samarytanki, o których gmina zapomniał...
  • Wczoraj jadąc tą arterią zastanowiłem się - czy i kiedy ulica ta zostanie przebudowana. Póki co jest byle jak pokryta asfaltem, praktycznie nie ma tam kanalizacji deszczowej, jest za wąska - a od Borzymowskiej do Budowlanej przypomina szosę IV klasy za Kurozwękami. Kiedyś planowano wydłużenie Samarytanki do Wincentego, podobnie z Rolanda - ale cisza trwa. Po każdym deszczu ulica staje się wielkim jeziorem. Przy okazji, czy są już jakieś plany zagospodarowania terenów po GRSP Bródno ?
  • Na stronie sejmowej (jak ktoś nie wie to pod adresem www.sejm.gov.pl) w rozdziale wydarzenia jest link do debaty o zmianie ustroju m.st.Warszawy. Białołęka w poprzedniej debacie miała mizerny udział. Może teraz pokażemy, że zależy nam na naszej gminie
  • Nie wierzycie ? Wsiądźcie na Wschodnim w 140 i pojedźcie sobie do FSO. Przez 68 minut zwiedzicie wszystko oprócz ZOO i Pragi II ( i Pragi III ). Jechaliście ? - czekam na wrażenia.
  • Mam taką propozycję - oczywiście po przeczytaniu wszystkich postów komunikacyjnych - niech miasto zabierze nam wszystkie środki transportu miejskiego. Odetną nas od świata. Proponuję od momentu otworzenia Stacji Metro - Plac Wilsona o zabranie wszystkich linii jeżdżących do śrómieścia - m.in. 524 i 2.
  • Od jakiegoś czasu widzę,słyszę i czuję na własnej skórze przejazd wielotonowych TIRów przez Gilarską.Kierowcy bezkarnie skracają sobie trase chcąc najprawdopodobniej dotrzeć z Radzymińskiej na Trase Toruńską i odwrotnie.Ponieważ mieszkam tuż przy ulicy,gdy przejeżdża TIR,to cały dom sie trzęsie.Niedość tego TIRy (wielokrotnie z naczepami)rozjeżdżają ulicę.Gmina zamiast wystarać się u ZTM o zgęszczenie rozkładów 132 pozwala TIRom jezdzić po Zaciszu.Druga sprawa to rajdy motorów i s...
  • .....niech was skarze ręka Boska! Oczywiście, jak zwykle nie wiadomo kogo. Za to wiadomo, za co. Dalanowska 35. Pusta, nieogrodzona działka budowlana. Nie wiadomo czyja. Od lat służy za wizytówkę gminy, jest bowiem dzikim wysypiskien śmieci. Dodaje wielce urody okolicy, szczególnie w okresach świątecznych, gdy zewsząd zjeżdżają tłumy ludzi odwiedzających cmentarz. Skrzyżowanie Borzymowskiej i Św.Wincentego. Bardzo ruchliwe. Gehenna dla skręcajacych w lewo (z jednej i drugiej...
  • Mam pewna prosbe albo pytanie: czy ktos wie, gdzie moglbym znalesc stary plan Targowka (taki na ktorym nie ma jeszcze ul. Ossowskiego, tylko sa stare dlugie ulice - Piotra Skargi, Tykocinska, itd)?
  • Możliwe iż taki temat był juz tu poruszany. W atkim razie przepraszam. :) Jednak ja nadal nie znam odpowiedzi na to pytanie. Tak sie zastanawiam - w porównaniu z centralną Pragą to osiedle jest spokojne i miłe. Jednkże ma nieciekawą reputację. Czemu? A druga sprawa to ciekawi mnie administracyjny podział Warszawy. Ostatecznie nie wiem na jakiej dzielnicy mieszkam. Niby na Pradze, ale Bródno podlega Targówkowi - gminie. Poza tym to gmina powinna byc wieksza od dzielnicy a nie...
  • Wie ktoś coś na ten temat ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się