Forum Regionalne Śląskie Zabrze
ZMIEŃ
      gmina

gmina

(13 wyniki)
    • Wspólnoty mieszkaniowe przy 3 Maja 42-48a i Sienkiewicza 1-3, w których o zgrozo jednym ze współwłaścicieli jest Gmina Zabrze, która wskutek swojej niefrasobliwości i łamania prawa* doprowadziła do tego, że mieszkańcy tych wspólnot oraz użytkownicy garaży położonych po przeciwnej stronie dużego zieleńca żyją jak na śmietnisku! Gmina zleciła bowiem do sprzątania i koszenia trawy tylko ... połowę zieleńca. Ciekawe co będzie jak trawa wyrośnie?! ...
    • Chcę się dowiedzieć jak liczna była przed styczniem 1933 roku gmina żydowska w Hindenburgu? Czy jest ktoś kto może mi pomóc, czy ktoś się w Zabrzu tym zajmuję. Mam pracę licencjacką u mnie w Opolu i sa mi też dane potrzebne z Zabrza.
    • Podobno Gmina Zabrze czyli My wszyscy jej mieszkancy jest już zadłuzona na 275 mln zł. Mam pytanie kto doprowadził do takiej ruiny kasę miejską i za co przy takich długach miasto chce wybudowac stadion Górnika Zabrze za 350 mln zł. A może by tak ktoś łaskawie zapytał mieszkanców, żeby w drodze referendum wypowiedzieli się czy przypadkiem nie ma pilniejszych wydatków np. na mieszkania socjalne, remonty budynków, pomoc najbiedniejszym niż zadłużanie miasta na kolejne 350 mln.
    • co robi Jędrych, były prezes Górnika i Dębicki, prezio spółki Stadion i Zabrzańskiej Agencji Realizacji Inwestycji w radzie nadzorczej Górnika Zabrze? gornikzabrze.pl/index.php?s=24
    • Nie ma to jak dobre samopoczucie waaadzy. Z taką dumą wspomina się zawsze o nowoczesnej segregatorni śmieci - że znowu dałam się nabrać. Czując powiew Europy - (tej od posegregowanych śmieci) zaangażowałam się - i zmusiłam całą rodzinę do segregowania. Tymczasem z centrum pojemniki zniknęły definitywnie, a u źródła dowiedziałam się, że za ten wywóz płaci lokalny administrator (więc nie sposób "podrzucać" te śmieci do innych pojemników) - a jak przywiozę sama te wyselekcjonowane pla...
    • Kiedyś czytałam zapytanie na tym forum, kiedy i na jakich zasadach ogłasza sie przetargi np. na remonty budynków . A bardziej sprecyzowne informacje czy ma jakiś wpływ fakt że mniejszość mieszkań jest w prywatnych rękach (wykupione ) a wiekszość nadal podlega pod właściciela np. Urząd Miasta. Czy mniejszość może wybrac firmę którą chcą czy musi być przetarg ? Dziękuje za odpowiedzi podparte najlepiej przepisami :)
    • Artykuł z Rzeczpospolitej z 25 XI 2008 Koniec gazetek burmistrzów? Zakaz wydawania czasopism przez samorządy: za takim pomysłem opowiadają się Izba Wydawców Prasy oraz niektórzy parlamentarzyści. Własne gazety wydaje dziś prawie każda gmina w kraju W Zabrzu na samorządowy miesięcznik oraz telewizję gmina wydaje 600 tys. zł rocznie. Darmowe „Nasze Zabrze” ma kredowy papier, publicystykę i reportaże. – Gazeta rozchodzi się jak świeże bułeczki, to chyba dowód,...
    • Witam Od jakiegos czasu zastanawiam sie jak dziala ZBK. W Zabrzu jest cale mnostwo pustostanow ktorymi ZBK zarzadza - i o dziwo od lat te mieszkania stoja puste. Moze ktos mi wytlumaczy dlaczego tak sie dzieje? Na przykladzie: Koledze zmarla babcia ktora wynamowala mieszkanie zarzadzane przez ZBK. Po szesciu miesiacach ktos laskawie z ZBK zglosil sie po klucze. Z mieszkaniem NIC sie nie dziala przez 2 lata !! Stalo sobie puste dopiero niedawno ktos sie do niego wprowadzil. Mies...
    • Szanowny Wyborco, Nim postawisz krzyżyk przy nazwisku Kandydata, najpierw zadzwoń, wyślij emaila lub SMSa do swego Pupila i każ mu odpowiedzieć TAK lub NIE, na takie lub podobne pytania! Jeśli nie jesteś pewien - spytaj w Rodzinie, czy Twój wybór jest dobry. A jeśli już w sumieniu rozważysz decyzję wrzuć, w onym dniu, kartę śmiało do urny! I będziesz niczym władca krainy, który odpowiada jeno przed Bogiem i Historią! Lecz gdybyś nie był pewien wyboru, to lepiej rękę sobie...
    • witam, Do kogo się zgłosić ew. w czyich kompetencjach należy wycięcie drzewa[stare, same się łamie], które zagraża samochodom i ludziom?
    • wszyscy na stadion!
    • Długo prowadziłam analizę, w czym jest problem? Dlaczego wymyślają jakieś połamańce prawne? Narażają komunalną spółkę na bankructwo? Dlaczego prezydent nie zleci jej po prostu zarządzania mieniem komunalnym? Czy nie może? Oczywiście, że może. Nie jest to sprzeczne ani z prawem polskim, ani wspólnotowym! Przecież jest logiczne i oczywiste, że ktoś tworzy spółkę, by świadczyła usługi m.in na jego rzecz. Jaki byłby sens, mieć swoją spółkę i wynajmować do pracy inną, bez decyzji o lik...
    • Mam pytanie (2008-02-06) Mam pytania do Pani Prezydent, a nawet może jest ich więcej. Mam też nadzieje że nie pozostaną bez odpowiedzi, bo retorycznymi nie są na pewno. W Zabrzu od kilku dni huczy od plotek i ploteczek na temat miejskiego programu telewizyjnego. Warto więc może jasno i szczerze powiedzieć co się dzieje, a nie pozwalać na rosnące jak kule śniegowe ploty. To z mieszkańców pieniędzy finansowany jest Program Miejski, mają więc prawo wiedzieć dlaczego z dotychcza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się