Dodaj do ulubionych

Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc

08.02.17, 17:02
W związku z sytuacją w naszej szkole a dokładniej postępującą próbą przejęcia społecznej szkoły. Powstałą w wyniku dojścia do zarządu STO osób nie mających dzieci w naszej szkole a dążących do własnego zysku i przejęcia majątku wypracowanego przez 25 lat. Nowy zarząd i błędne decyzje wicedyrektora pomimo zwiększonej liczby dzieci doprowadziły szkołę do złej sytuacji finansowej. Dodatkowo w wyniku manipulacji i kłamliwych obietnic duża część rodziców i większość nauczycieli zagłosowała za odejściem ze struktur STO a przejściem do nowego stowarzyszenia. Okazało się jednak że nowe stowarzyszenie STE ( www.krs-online.com.pl/spoleczne-towarzystwo-edukacyjne-krs-7721225.html ) to tzw towarzystwo wzajemnej adoracji nic nie mające wspólnego ze społecznością, to zamknięta grupa osób niepoddająca się demokratycznym regułom o luźnych związkach ze szkołą. Przejęcie szkoły przez nowe stowarzyszenie będzie de facto prywatyzacją szkoły. A tym samym zaprzeczeniem jej społeczności, następstwa pokoleń, jedne roczniki przekazują szkołę kolejnym. Powstanie stała grupa osób czerpiących zyski ze szkoły. Pozostanie w STO tego im zabraniało. Co w konsekwencji doprowadzi do niekontrolowanej fali wzrostu czesnego, a za tym spadku liczby dzieci i upadku finansowego szkoły. Obecny wicedyrektor mianowany przez nowy zarząd doprowadził już do bankructwa jedną szkołę.
W związku z tym że obecny zarząd STO Toruńska nie reprezentuje interesów szkoły zwracamy się o pomoc burmistrza gminy Targówek by nie podpisywał umowy najmu budynku z nowym stowarzyszeniem to będzie de facto oddanie szkoły za darmo kilku osobom. Zwracamy się do reszty rodziców by zainteresowali się co dzieje się w ich szkole by pomyśleli o przyszłości swych dzieci.
Obserwuj wątek
    • daggga Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 01.06.17, 00:53
      Halo, czy można się z Wami skontaktować?
    • Gość: Magda [...] IP: *.csail.mit.edu 20.06.17, 02:24
      Treść postu jest niedostępna.
      • Gość: dzordz Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc IP: *.184.255.13.ipv4.supernova.orange.pl 20.06.17, 17:45
        W związku z tym że nastąpiła zmiana prawa placówki, czy ktoś z rodziców został o tym oficjalnie poinformowany i czy dostaliście propozycję jakiś aneksów do umowy, bo ja nie. Jestem rodzicem który od września miał posłać tam syna i w związku z zainstniałymi machlojkami zastanawiam się nad sensem posłania tam swojej pociechy.
        • dorek3 Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 20.06.17, 20:48
          Proponuję nie brać powyższych wpisów na poważnie. Pełne są kłamstw i pomówień. A autorzy rzeczą szkole porostu źle.
          Mogę napisać że strona formalna przekształcenia szkoły nie budzi zastrzeżeń.

Ps. Jestem związana z Toruńską od 7 lat.
          • kaetchen Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 24.06.17, 17:31
            Widzę, że zmienił się zarząd. Pytanie czy to dobrze, czy źle? Moje dziecko od 1.września idzie do STO, tzn ma iść i się zastanawiam czy nie wypowiedzieć umowy i nie przenieść dziecka gdzieś jednak indziej...
            • dorek3 Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 24.06.17, 21:08
              A jakie masz obawy? No powyższych bredni proponuję nie brać pod uwagę.
              • kaetchen Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 26.06.17, 08:49
                Nie wiem skąd te zawirowania - czemu tak naprawdę wystąpiliśmy z STO? Czemu dyrektor odszedł i to akurat po tym, jak pojawiło się STE, dochodzą mnie głosy, że się coś nie dogadywał Zarząd z Dyrektorem.. Wybrałam tę szkołę, bo akurat Dyrektor zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie i reprezentował szkołę, więc nie wiem co myśleć teraz o tych zmianach Tak po prostu.
                • dorek3 Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 26.06.17, 10:09
                  Skontaktuj się ze mną na priv to podam Ci maila do Zarządu, abyś mogła swobodnie wyjaśnić nurtujące Cię problemy, bo poruszone przez Ciebie tematy to jednak kwestia wewnętrzna szkoły. Ze swojej strony mogę zapewnić, że szkoła funkcjonuje absolutnie normalnie. Wyjście z STO nie ma nic wspólnego ze zmiana dyrekcji (Dyrektor osobiście był w grupie zakładającej STE), faktycznie były tarcia we współpracy Dyrektora z Zarządem, czego efektem jest powołanie nowego zarządu.
                  Pamiętaj, że szkołę społeczną tworzą przede wszystkim uczniowie, nauczyciele i rodzice. Dyrekcja i Zarząd (też rodzice) to tylko ogniwa spajające.
                  • kaetchen Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 26.06.17, 11:08
                    Dzięki Dorek3 za szybką odpowiedź:)
                    A maila do zarządu (nowego) mam i już napisałam do nich. Jesteś członkiem stowarzyszenia?
                    • dorek3 Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 26.06.17, 11:40
                      Tak. Byłam również w STO.
                      • kaetchen Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 26.06.17, 13:08
                        Dzięki za odpowiedź:) Zatem (być może) do zobaczenia na zebraniach:)
    • 5ama Re: Szkoła Toruńska STO Apel o Pomoc 25.04.18, 13:25
      Podbijam pytanie. Rozważam przeniesienie syna do tej szkoły. Czy są tu rodzice dzieci, którzy będą od września w 5 klasie (tej, w której jest teraz 13 dzieci). Chętnie bym się czegoś dowiedziała, nie chcę dziecku fundować złej zmiany tylko dobrą (sic!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka