Gość: gosc IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.10, 17:06 dlaczego czasmi gołabki sie rozwalają/jaka to jest przyczyna/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smutas13 Re: problem z gołąbkami 16.09.10, 17:46 Robię gołąbki z przepisu z "Kuchni polskiej" Do ciepłego, podgotowanego ryżu dodaję surowe, mielone mięso i przyprawy (sól, pieprz, przysmażomą na złoto cebulę). Niegdy mi się nie rozlatywały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Nie mają prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 18:02 rozwijać się ,jesli: 1.Farsz jest odpowiednio kleisty 2.Farszu nie jest za dużo 3.Kapusta jest dostatecznie miękka przy zawijaniu 4.Jeśli zawiniecie jest prawidłowe(na kieszonkę jak tu kiedyś ktoś powiedział-podobnie jak krokiety) 5.Jeśli po zawinięciu są ułożone w rondlu wolnym końcem kapusty do dołu 6.Jeśli proces duszenia ich przebiega bez grzebania w nich. 7.Jeśli są umiejętnie wyciągane z rondla(bez nabijania gorącego gołąbka na widelec).Ja to robię najtańszymi szczypcami,ewentualnie łyżką i takim starym zabytkowym widelcem myśliwskim.Dobrym bo tępym i dużym. Nie nabijam na niego,tylko używam go podobnie jak łyżkę cedzakową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Nie mają prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 18:08 5.a. Muszą być ułożone ciasno 7a.allegro.pl/szczypce-kuchenne-610-deserowe-stal-nierdzewna-i1231329619.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Nie mają prawa IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.09.10, 15:49 Chodzi mi o farsz który czasami sie rozsypuje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Nie mają prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 16:21 kurcze,to są jeszcze fajniejsze niż takie kluchowate. Ale najprawdopodobniej albo ryz czy kaszę robisz zbytnio na sypko,albo mięso dajesz zbyt luksusowe,czyli suche. Ryz winien być trochę kleisty,a w mięsie powinien być tłuszcz. Jeśli go nie ma to go dodaj w postaci skwarek wytopionych z tłuszczem i zrumienioną cebulą.Możesz tez dodać bulion,rosół ,a w ostatecznośći parę łyżek przegotowanej wody.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: Nie mają prawa 18.09.10, 01:49 Surowe jajko w farszu dobrze zwiaze skladniki. Odpowiedz Link Zgłoś
rybjan1 Re: Nie mają prawa 18.09.10, 08:49 nie wiem,nigdy jaja do farszu gołąbkowego nie dawałem i z tego co wiem, to ortodoksyjne receptury takiego czegoś nie przewidują. Robiłem gołąbki z ryżu,mięsa,kaszy,kaszy gryczanej,tartych ziemniaków. Wszystkie te składniki wykazują dostateczną swoistą kleistość.Jej niedostateczność regulowałem rosołem,sokiem z gotowanych grzybów,bulionem. Ale może... Odpowiedz Link Zgłoś