hamulce

(63 wyniki)
  • Proszę przekonajcie mnie że to ma sens na równej drodze. Czy was to nie drażni szczególnie w porze wieczorowo-nocnej. Jak stoję to widzę jestem w mniejszości, z czego to wynika czy teraz tak uczą na kursach? czy ma to inne podstawy. Ciekaw jestem Waszych opinii?
  • hamulec(34)

Witajcie! Po kilkuletniej przerwie znów zaczęłam jeździć samochodem (co zresztą wywołuje nadal straszny stres) i uważniej zaczęłam przyglądać się działaniom kierowców. Ostatnio stałam na skrzyżowaniu (jako pieszy) i obserwowałam auta. Zastanowiła mnie jedna rzecz: skrzyżowanie idealnie płaskie czyli auto nie jedzie samoczynnie, nie "ucieka", a sporo kierowców i tak cały czas miało wciśnięty hamulec. Po co? Rozumiem gdy jest spadek, trzeba samochód "przytrzymać", ale gdy auto grz...
  • 1. Czy Was też denerwuje jazda za kimś, kto co chwilę wciska pedał hamulca, czy trzeba, czy nie trzeba? Moim zdaniem, większości tych wciśnięć można uniknąć, jedynie hamując silnikiem. 2. Kto, Waszym zdaniem, robi to częściej: mężczyźni-kierowcy czy kobiety-kierowcy?
  • Jak z hamulca nożnego ruszyć pod górkę?
  • miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,5365346,Opel_wpadl_do_kanalu_ulgi.html?nltxx=1077785&nltdt=2008-06-25-03-06
  • Wszyscy mówią, że trzeba jeżdzić ekologicznie, bo to bezpieczniej i ekonomiczniej... Chodzi mi przede wszystkim o hamowanie. Nie używam często hamulców, przynajmniej nie hamuję ostro, przeważnie ściągam nogę z gazu zamiast używać hamulców. Nikt nie mówi, że właśnie przez "delikatne" hamowanie psują się tarcze hamulcowe... Ostatnio byłam wymieniać opony i pan z serwisu stwierdził, że skorodowały przez słabe hamowanie... Dodam, żę samochód mam od 4 mies., wcześniej jeździł nim ktoś inny, ...
  • witam wszystkich, czy to prawda ze kierowcy rajdowi uzywaja lewej nogi do hamowania??? jesli TAK to co im to daje??? pzdr
  • O zgrozo, jak czytam komentarze na forum to widzę, że większość ludzi wierzy, że: a) to nie była wina kierowcy, tylko że "nawaliły hamulce w tym momencie" b) on bezmyślnie rozpędził sie do niewiarygodnej prędkości Dlaczego ludzie nie mogą pojąć, że przyczyną wypadku (najprawdopodobniej) było zniszczenie hamulców przez nieumiejętne zjeżdzanie z góry na długim dystansie, i że kontrola na autobusem była utracona dużo wcześniej?
  • Witam, jadę samochodem, nagle muszę gwałtownie zahamować. Jaki sposób będzie skuteczniejszy / bardziej poprawny / bezpieczniejszy: 1) wciśnięcie równocześnie hamulca i sprzęgła; 2) wciśnięcie samego hamulca, bez udziału sprzęgła?
  • Jazda na ogonie w korkach daje złudzenie szybszej jazdy - wywieranie presji na poprzednika może przyniesie efekt i może ten się zdematerializuje? Zapomina się jednak, że to co niegroźne w pełzającym korku, może być bardzo niebezpieczne już przy niedużych prędkościach, jak np. 50 km/godz. Na [b][/b] przykład awaryjnego hamowania, gdy mojego poprzednika zaskoczył widok policjanta - zahamował wtedy gwałtownie, zmuszając nas do pełnego wciśnięcia pedału hamulca. A co by było, gdybym chwi...
  • Czasem jak stoję na skrzyżowaniu i czekam na zielone, to się zastanawiam ,czy wszystkim dookoła nie działają hamulce ręczne, czy może na nauce jazdy już o nich się nie wspomina i nie rusza się pod górkę z ręcznego. Jedziesz wieczorem albo nocą i co światła, to oślepiające czerwone światła (czesto z dość mocnych lamp diodowych) walą ci po oczach. Strasznie to męczące. Po godzinie sterczenia w korku można dostać oczopląsu, a co za tym idzie łatwiej o wypadek, jesteś mniej skoncentrowany. Dlac...
  • Witam! Na początku przepraszam za dublowanie tematów, bo założyłam identyczny na Forum Prawo Jazdy. Bardzo jednak zależy mi na odpowiedzi, a tutaj jest chyba większy ruch i może, bardziej doświadczeni kierowcy. W każdym razie: Za tydzień wybieram się samochodem pierwszy raz w góry - do Krynicy Gróskiej konkretnie. Prawo jazdy mam od roku i od tego czasu jeżdżę kombi w automacie. Wszystko super, myślałam, że ten automat to w każdych warunkach sobie da radę, ale ostatnio trafiłam na prze...
  • Pamiętajmy o ręcznym. Pan kierowca zapomniał. Prom dodał gazu i... i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/01/29/article-1131423-033ABC74000005DC-123_468x447.jpg
  • Do tej pory o ABS myślałem tylko w kategoriach "pożyteczny" lub "bezużyteczny wodotrysk". Nie sądziłem jednak, że może być po prostu niebezpieczny. Na co dzień jeżdżę bez tego wynalazku (gdy kupowałem samochód nie było jeszcze obowiązku fabrycznego montowania tegoż) i jakoś sobie radzę, bez stłuczek i wypadków. Kontrolę nad torem jazdy straciłem tylko raz w życiu, a i to nie miało nic wspólnego z hamowaniem (na autostradzie pod wiaduktem, na cienkim dywaniku z deszczówki wszystkie koł...
  • jw. - nie odwrotnie
  • Po roku badań exsperci z francji uznali, że przyczyną katastrofy polskiego autokaru była awarja hamulcy.Podali, że brakowalo 1,5 litra plynu hamulcowego. TO SKANDAL z wczesniej podanych informacji wynikało, że autobus ten posiadał hamulce pneumatyczne. Od wielu lat system hamulcowy hydrauliczny zastąpiono pneumatycznym. Co na to polscy badacze? pozdrawiam.kaz.
  • Sad wyzszej instancji uznaj, ze ten nizszej (oraz swieci tego forum) sa w bledzie. Kursantka, przed zdaniem egzaminu panswowego nie jest pelno[b]prawnym[/b] kierowca.
  • witam... mam takie pytanie... czy policja moze zabrac dowod rejestracyjny gdy stacja diagnostyczna wystawi swistek przedluzajacy na okres dwoch tygodni, by naprawic hamulec reczny? byla sytaucja ze zatrzymano mnie jak jechalam ze stacji diagnostycznej, olczywiscie przegladu nie mialam bo koles mi nie podbil, ale wystawil mi swistek ze reczny jest do naprawy i ze przedluza mi na 2 tygodnie. policja jednak nie uznala tego swistka, powiedziala mi ze stacja diagnostyczna nie ma prawa do prz...
  • Jakich zasad przestrzegac/na co zwracac uwage? Moze ktos ma jakies linki do ciekawych artykulow na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się