Forum Auto-Moto Motocykle
ZMIEŃ
      hamulce

hamulce

(63 wyniki)
    • Dobra spoko zrobiłem to juz z jednym kolesiem połozyłem hamulec na krzeslo i polozylem drewienko na zewnetrzna strone wykladziny i nawalalem az to wszystko wejdzie no i weszlo. Tylko sobie mysle jaka mogla byc tego przeczyna aby nie bylo tak z bede sobie jechal wcisne hamulec i znow sie zakleszcza chyba zadaleko wyszlyt i dlatego niechcialy wejsc jak wy sądzicie napiszcie co myslicie. I teraz sobvie mysle odblokowac sie odblokowaly ale co bedzie jak sie zakleszcza znowu ale tym r...
    • Zawsze uważałem, że to właśnie hamulec przedni jest główny, a tylni pomocniczy, ale pewien gość założył się ze mną (nie powiem o co :)) że on ma rację. Tłumaczyłem mu i pytałem że po co w takim razie dwie tarcze w przednim kole skoro to tylko hamulec pomocniczy. Nie chcę tu przytaczać jego kretyńskich argumentów, ale proszę o napisanie jako dowód wygrania zakładu, a przede wszystkim o święty spokój, do czego służy przedni a do czego tylni hamulec i w jakich sytuacjach są używane.
    • Witam, Wymieniałem ostatnio pompę hamulcową (przód), oczywiście płyn również. Nie mogę teraz skutecznie odpowietrzyć hamulców. Odpowietrznikami nie skutkuje, próbowałem odpowietrzyć pompę luzując mocowanie przewodów do niej. Troszkę pomogło, ale niewiele. Słyszałem, że w tych modelach serwisy stosują jakieś specjalne urządzenia. Macie jakiś sprawdzony sposób na odpowietrzenie układu domowym sposobem? Z góry dzięki Pozdrawiam
    • Aby zatrzymać szybko rozpędzony motocykl muszę wcisnąc klamke hamulca prawie do samej rączki. Myslałem, ze sa zapowietrzone, odpowietrzyłem, ale nic nie dało, hamulec niby jest, ale mam wrażenie, ze z tygodnia na tydzień trzeba go przyciągać coraz bliżej, tj 2 tygodnie temu klamka od raczki odstawała przy hamowaniu na około 1cm, dzisiaj odstaje na dosłownie 2mm (przy mniej więcej podobnej sile hamowania) a jutro pewnie wcale nie będzie hamowała. Nie znam się zupełnie, mógłby ktoś napisa...
    • czy jest mozliwosc zamontowania zamiat bembna, hamulca tarczoewgo??czy jest to oplacalne i czy poprawi hamowanie??
    • Witam wszystkich! interesuje mnie ,czy przy jeździe na kole używacie tylnego hamulca?! czasem moze byc to jedyny ratunek , przed "zaliczeniem pleców"...
    • Od jakiegoś czasu interesuję się motocyklami no i zgłębiam ich świat. Wiele już poznałem(tak myślę) ale nie mogę zrozumieć jak to jest z hamulcami motocyklów? Ściugusy ważą poniżej 200KG, mają podwójne tarcze z np. 4 tłoczkowymmi zaciskami no i jak to jest że motocykl, nawet taki ścigus ze 100KM\h zatrzymuje się dopiero na jakiś 39 metrach???!!! Przy tej masie? jak to jest?? Nawet samochód który waży tyle ile waży ze 100 potrafi się zatrzymać dużo poniżej 39 Metrów. Jak to jest?
    • Witajcie! Mam mały kłopot. Musiałem (jakiś czas temu) zdjąć koło i teraz je założyłem. Wszystko pięknie, ale nie mogę założyć zacisków na tarcze, bo klocki znajdują się w tej "zaciśniętej" pozycji. Jak mam je rozepchać.. Spuścić płyn czy jak? P,M
    • a tak się zastanawiam czy jest sens zakładać przewód w stalowym oplocie na hamulec tylny (zdanie nielogiczne napisane, ale kto bedzie chciał ten zrozumie). Na przód rozumiem, ale na tył?! Jak myślicie? POdzielcie się uwagami. Dzięki
    • mam dość błędnego zapisaywania tego słowa. Wbijcie sobie młotki do głowy, że "hamować" i "hamulec" piszemy przez "h"! tak samo jak "wahać się"
    • vtx 1300(34)

Co sądzicie na temat Hondy VTX1300?Chodzi mi głównie o sprawowanie się hamulcy {pojedyńcza tarcza z przodu},zawieszenie i spalanie.
    • Dziś wbiłem sobie na jedno koło ze stopek tylnich miałem zajebiscie wysoko i mówie podciągne jeszcze troche no i nagle poczułem ze jestem na granicy takiej, że już lece do tyłu i to dosłownie czułem, ze przegiołem puścilem manetke i wrociła na 1000razy dziś poczulem coś czego nigdy nie poczułem i teraz pytanie czy jak przekrocze ten punkt równowagi to juz puszczenie gazu nie wystarczy???? czułem ze znajdowalem sie na tym punkcie gdzie mm mnie dzieliły wiem, ze hamulec powinienem ale nog...
    • Jezdze transalpem od wielu lat. Zjechałem sporo swiata. Jak to zwykle bywa zaliczyłem poważna glebę 1km od domu przy szybkosci ok 30 km/godz. Jednak musze powiedziec ze przezylem szok, jak moglo do tego dojsc. Hamowałem moze z minimalnym spoznieniem (komus zgasło auto przy ruszaniu na zielonym), ale miałem pewnosc, ze spokojnie wyhamuje. Predkosc byla w sumie smieszna, sucho, asfalt, piekna pogoda. Zaczalem hamowac jak zwykle ostroznie (jak zwykle tylko przod, tylko tak hamuję), czyli...
    • pojeżdżacie do skrzyżowania ze stopem, chcecie skręcić w prawo, dodatkowo jest np. z górki, jak podpieracie motor? pozycja jest b.nienaturalna - kierownica skręcona w prawo, prawa noga na hamulcu nożnym (?), skręt w prawo; ? i nie radźcie, proszę, żeby na kurs, bo tę opcję próbowałem i, podobnie jak z autem, niewiele dała (papierek a jakże i tyle)
    • mam moto juz/tylko 2 sezony zrobilem nie wiecej jak 6-8 tys.km (nie powiem dokladnie bo na poczatku kupilem sprzeta bez linki predkosciomierza. maszyna to er-5 rocznik 98, czyli uzywana i do konca nie jestem do konca zadowolony z jej stanu choc sporo czesci wyremontowalem/wymienilem. caly czas nie jest to "igla". mechanicznie bez zarzutu, troche polerki i lakieru by sie przydalo nowego moze. dla uzupelnienia podam, ze mam nowe gumy pirelli pompowane azotem, cisnienie jest ok. jezdz...
    • Interesuje mnie wasza opinia na temat Hondy vtx1300
    • Pytanie moje związane jest z lekturą książki "Motocyklista doskonały". Autor David L.Hough zaleca wciskanie sprzęgła w momencie hamowania tłumacząc to zapobieganiem zablokowania tylnego koła w miejscu przez pracujacy silnik po naciśnięciu hamulca (prawie dokładny cytat). Autor pisze, że można się wtedy bardziej skupić na hamulcach. Pojawiła się niepewność, bo o ile pamiętam z kursu prawa jazdy i jak podpowiada mi logika, hamowanie bez użycia sprzęgła pozwala na hamowanie silnikiem...
    • Czesc. Od niedawna jestem posiadaczem motocykla ze sprzeglem hydraulicznym. Wczoraj zastanowiła mnie barwa płynu w zbiorniczku (czarna)i postanowiłem wymienic plyn na nowy. spuscilem płyn przez zawór w zaciskach hamulcowych , wlalem nowy do zbiorniczka ale nie moge odpowietrzyc hamulcow! Napiszcie co zrobilem zle, w tych sprawach jestem kompletnym laikiem. Jeszcze jedno, czy raz odpowietrzone hamulce (klamka ciezko sie zaciska, hamuja) moga sie zapowietrzyc podczas ekspoatacji motocykl...
    • czy warto wymieniac teraz plyn( moze kilka dni do latania sie jeszcze znajdzie) stad pytanie czy warto wymieniac plyn hamulcowy przed zima, czy lepiej na pocztaku przyszlego sezonu. pozdro
    • A może wstawić sobie twardsze klocki, zamiast zmieniać przewody na stalowe? Co Wy o tym myślicie? Może to byłby o połowę tańszy sposob poprawienia hamulców. MariuszW er5 3miasto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się