hamulce

(42 wyniki)
  • Witam! Podczas jazdy strasznie piszczy (pisk przerywany) lewe tylne koło. Podczas hamowania pisku nie ma, dodam że klocki i tarcze wymienione jakies 6000 km temu wiec śmiem twierdzić że to nie jest powód piszczenia tym bardziej że problem pojawil się całkiem niedawno. Są momenty, że w ogóle nie piszczy i nie ważne czy jade prosto czy skręcam (pewnie nagrzanie się układu hamulcowego) Może ktoś się z tym spotkał i jest mi w stanie pomóc bp strasznie mnie denerwuje to piszczenie.
  • Rozebrałem obudowę jest O.K. Pływak w płynie hamulcowym jest O.K Poza tym jakby się zepsuł stycznik przy hamulcu to na rozum by nie świeciło..Klocki mają 10 tyś. Może ktoś ma pomysł?
  • Witam, zauwazylem ostatnio u siebie ciekawy problem. Mam AR 156, 1.9 JTD a klopot dotyczy hamulcy. Ruszylem ze swiatel ale auto jakos nie mialo mocy i wszystko dziwnie drzalo, popatrzylem na kontrolki ale nic sie nie swiecilo, po wcisnieciu sprzegla auto niemal odrazu stanelo i czuc bylo tylko smrod spalonych klockow hamulcowych. Pedal hamulca byl twardy jak kamiec i hamulce byly zablokowane mimo ze to nie ja hamowalem. Po wylaczeniu silnika nacisnieciu pedalu hamulca i odpaleniu ...
  • help me: ręczny w 145 bx chodził bez zarzutu, choć na bardzo krótkim skoku: wystarczyło minimalnie pociągnąć dźwignie i juz łapał. Ale wczoraj, ojejju, pociągnąłem, posżło lekko bardzo i mocno w górę i złapał dużo wyżej (dźwignia uniesiona na 45 stopni). I trzymał. Ale jak go spuściłem to...puścił z tym, ze nie do końca. Kontrolka zgasła, auto ruszyło ale czułem minimalny opór na kołach. Przejechał ze sto metrów, zeby ocenić to zjawisko: auto, puszczone na luz, jakby szybciej st...
  • Witam Szanowne Grono, mam problem od jakiegos czasu z rozruchem zimnego silnika, udaje sie go uruchomic z trudem, zazwyczaj dopiero za 3cim razem po dlugim kreceniu, jak juz sie uda do momentu rozgrzania do ok. 40 st. (przejazd 100m) zaczyna sie dlawienie i szarpanie z dziwnymi niemetalicznymi "stuko-strzalami" z silnika. Na rozgrzanym silniku jest wszystko ok. Czy mial ktos podobna sytuacje, czy to problem z jakims czujnikiem temperatury czy raczej cos z ukladem dolotowym, ew. za...
  • Mam troche dziwny problem z hamulcami w mojej ar145. Gdy mocno wciskam pedał hamulca, tak aby zblokowało koła mam uczucie jakby na pedale były jakieś drgania, dosłownie tak jakby samochud tarł podwoziem o droge. Troche to dziwne, czym może być spowodowane?
  • Witam. Mam pytanie,nabyłem niedawno alfe 146 1.6 box z 97r. przejechane ok 200tyś. Chodzi mi o chamulce w tym modelu,nie miałem okazji jeździć inną alfo i sie zastanawiam czy tylko moja ma takie nieprecyzyjne i dość słabe hamulce? Jak lekko przycisne to nie hamuje jak mocno to na śliskim zaraz blokuje koła, jeździłem paroma innymi samochodami i te bloki w alfie słabo wypadają. Pozdrawiam wszystkich.
  • Witam mam problem wiem, że ręcznego nie powinno się zaciągać zimą i tak robię. Ale dzisiaj zaciągnołem go dosłownie na minutę i co nie chciał się odblokować więc jechałem na nim trochę tyłem żucało , ale jakoś jechałem teraz już odpuśćił ale czy do końca. Co robić by zapobiec ponownej takiej sytuacji. czy coś mam nasmarować ???
  • Czolem.Problem dotyczy tylnego zacisku w 156.Hamulec czesto nie "odbija" powodujac grzanie sie calego koła i przy tym pisk. Chclalbym wyczyscic zacisk i zasniedziale okolice linki hamulca recznego.W zacisku sa 2 sruby.Z odkreceniem gornej nie ma problemu.Dolna blokuje mocowanie zawieszenia.I tu pytanie - jesli odkrece te dolna srube mocowania zawieszenia to nie straca sie nastawy??? Ikar
  • hamulce(5)

-- witam kupilem niedawno AR 156 2.5 V6 zalozylem nowe tarcze nowe klocki wszytko wyminione i nadal slabo hamuje te auta tak maja ????nigdy wczesniej nie mialem AR
  • Witam, nie wiem czy to tak ma byc, czy moze mam cos zepsute, ale abs wlacza sie strasznie wczesnie, i to nie na lodzie tak jak powinno byc, wystarczy ze spadnie lekki deszczyk i ulica jest wilgotna (nie mokra) przy temperaturze +8/+10 nawet przy niewielkiej predkosci wlacza sie ABS w takim stopniu ze auto zamiast trzymac kierunek i powoli zwalniac, goni po calej drodze, dodam ze zadna z kontrolek sie nie swieci. Aha czy to ze w 156 1.8TS sa zwykle tarcze NIE wentylowane to jest normaln...
  • Przeglądam dzisiaj poraz pierwszy forum i widzę że wszyscy użytkownicy AR 145 mają te same problemy!! Niesamowite ... No ale jeżeli hodzi o hamulce mam identyczne oznaki - co do tej pory zrobiłem, 1. wymieniłem cylinderek i szczęki w bębnach 2. jeżeli chodzi o przód to to koło na którym mi hamulce nie odpuszczały (aż je kilka razu zgotowało) zmieniłem tarcze i szczęki, spiłowali mi też ramki - dalej nic - poprostu jedno (prawe koło jest cały czas troszkę cieplejsze) 3. wymieniłem prz...
  • Witajcie! Mój ROMEO znowu zaczyna fiksować. Pomóżcie!! A teraz do rzeczy, po kolei. Krótko po zakupie Alfy zapaliła mi się kontrolka ABS-u. Na egzaminerze pojawił się błąd czujnika ABS w przednim, prawym kole. Z uwagi na fakt, że borykałam się wtedy jeszcze z innymi przypadłościami Alfy, odpuściłam sobie temat ABSów, uznająć, że bez tego dobrodziejstwa można się obejść. (Kontrolka pali się nieustannie po dzisiejszy dzień). Około pół roku temu zapaliła mi się kolejna kontro...
  • Witam wszystkich!! Od pewnego czasu bardzo piszczą hamulce w lewym przednim kole. dodam, że jest tak przy normalnej jeździe jak i przy hamowaniu. Jest to bardzo denerwujace przy dluższych trasach. Tarcze i klocki niedawno wymieniałem. SprawdzaLem ostatnio i jest wszysko Ok. Może bedziecie wiedzieć co się dzieje. Pozdrawiam!!!
  • Witam serdecznie Zwracam się z pytaniem do braci Alfistow – w jaki sposób przygotować zaciski do malowania kolorowym lakierem. Niektórzy mówią iż wystarczy przetrzeć z rdzy oraz brudu przy pomocy szczotki drucianej lecz niektórzy mówią o malowaniu podkładem. Przyznam się iż nie wiem co jest dobre, a myślę że dość ładnie wyglądała by moja czarna Alfetka gdyby polakierować jej zaciski hamulców na czerwono. Pozdrawiam, i czekam na wasze opinie Bartek AR145 1.4Bx
  • Mam pytanie.Mialem mala przerwe (okolo 3 tygodni) w jezdzeniu moja alfa.Poprostu stala sobie pod blokiem i czekala na mnie.Dzisiaj rano wsiadlem w nia pierwszy raz i przejechaniu pierwszych kilkudziesiedziu metrow slyszalem dziwne szumienie a przy hamowaniu niepokojacy szum i tak jakby hamulce byly nie dokonca sprawne.Po przejechaniu okolo 6 km do pracy zbadalem stan tarcz i zauwazylem ze na tylnych mam piekna rdze! Czy to mozliwe zeby po 6 kilometrach i kilku hamowaniach caly ten osad ...
  • Już dwa razy mi się to zdarzyło. Ruszałem samochodem na oblodzonym asfalcie, koła zabuksowały i zapaliły mi się jednocześnie kontrolka ABS i hamulca. Ruszyłem, spróbowałem zahamować - ABS zadziałał. Po przejechaniu paru kilometrów kontolka hamulca zgasła, ABS-u paliła się nadal. Zatzrzymałem auto, wyłączyłem silnik, urchumiłem raz jeszcze i już nie paliła się żadna z nich. O co tu chodzi? Czy to rzewczywiście awaria ABS-u, EBD, czy humory mojej (Al) Funi? Jechać do ASO? ________...
  • Witam.Chcial bym wymienic linki od hamulca recznego i teraz mam pytanie czy ktos z was juz to robil,czy to trudne i moze ma ktos jakis opis jak to zrobic.Z gory dziekuje i pozdrawiam
  • Witam wszystkich. od jakiegoś czasu podczas szybszego przyśpieszania co jakiś czas zapala mi się kontrolka hamulca ręcznego.gaśnie gdy zwolnie pedał gazu i znowu zapala sie gdy intensywniej przyśpiesze.zaznaczam że nie jest to regułą raz się to pojawia a raz nie.co to może być??
  • Zaglądam Tu co 2 dni i nagle jakiś Pżeglond... I ktoś odpowiada, nie wiem po co Parę razy poprosiłem o pomoc i było O.K. P.S. Czy chorobą AR156 jest hamulec ręczny? Wymieniłem komplet we wrześniu, i teraz mam zmarznięty i zablokowany? Pozdrawiam.........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się