iga

(15 wyników)
  • Mam pytanie do doświadczonych mam. Moja 1,7 córa ma alergię na białko mleka i na coś jeszcze (niewiadomo na co). Alergolog zleciła dietę, ale zapomniałam zapytać o kilka produktów - czy mogę podawać rybę i czy mogę dawać do picia soki Herbapolu (np. malinowy) rozcieńczane z wodą (generalnie ma zalecone do picia soczki do 1 r.ż. i wodę) Drugie pytanie dotyczy odebranych wyników: IgG 7,52 g/l, IgM 0,78 g/l, IgA <0,35 g/l, IgE całkowite 8,4 IU/ml. Czy to są dobre wyniki. Następną wizyt...
  • Mam wielką prośbę do Mam-Ekspertek. Odebrałam właśnie wyniki badań mojego małego alergika (testy z krwi potwierdziły alergię na białko mleka krowiego) a wizytę u alergologa mam dopiero za jakiś czas. Bardzo proszę o wytłumaczenie mi, co oznaczają poszczególne Ig... i interpretację następujących wyników: IgA-64mg/dl (n.12-202) M-74 (65-178) IgG-506 (530-1127) ! IgE-434.6IU/ml (0-60) !!! Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
  • Moje dziecko ma duży niedobór IGa i pewnie od tego tak silną alergie.Czy są tu mamy dzieciaczków które tak miały?czy dziecko miało przetaczane immunoglobuliny i była poprawa?nam proponuja taką suplementacje.
  • Witam Was, dokładnie jak w temacie? Jest sens robić dziekcu te badania? MAły mój ma grzyba oraz podejrzenie uczulenia na mleko. Mimo podjęctych środków (dieta antygrzybiczna), wycofania wszytskiego co zawiera mleko, maly nadal robi fatalne kupy w dużej ilości. Chcę go przebadać we wszystkich możliwych kierunkach, tylko nie bardzo wiem jak. Gastrolog nie sprawdził się, pediatra nie wie... Mały miał robione badania tez na pasozyty, lamblie. Mocz w porządku, morfologia raczej w nor...
  • Jakie są normy dla 3,5 letniego dziecka jeśli chodzi o IgE całkowite? Czy wynik 81,1 IU/ml jest podwyższone i wskazuje na alergię?
  • W czasie wizyty kontrolnej spytałam alergolog, czy nie byłoby dobrze zrobić małej badań IgE na kazeinę przed podaniem np. białego sera (masło klarowane okazało się ok). I bardzo zdziwiła mnie jej odpowiedź. Powiedziała, że jeśli nawet wyszłaby VI klasa, to i tak zaleciłaby mojej córce próbę podania. Oczywiście wtedy przy zachowaniu o wielu większych środków ostrożności, ponieważ nawet przy tej klasie może się okazać, że dziecko toleruje nabiał. Dodam, ze moje dziecko ewidentnie wyrasta ...
  • Dziewczyny, które labolatorium polecacie do zrobienia testów z krwi, najchętniej po praskiej stronie. Robiliśmy testy skórne i niewiele wykazały, a że chce zrobić dziecku badania krwi to "przy okazji" alergolog polecicła zrobić IgE oraz IgG. Państwowo refundują tylko badania ogólne, a to jest niewielki koszt w stosunku do badań Ig. A tak w ogóle to nie wiem czego się łapać , dziecko od września nie było w przedszkolu, bo ciągle łapało infekcje kończące się zapaleniem oskrzeli , raz nawet pł...
  • Moje dziecko je leki homeopatyczne od 6 tygodni: - calcium quertus 3 x 3 granulki - nux vomica 9CH - 2 x 3 granulki - alumina 9CH - 2 x 3 granulki - exmykahl - pól czopka dziennie - od 10 dniu beneflore (na czubku noża) - od 10 dniu chińskie zioła 1x 2 ml Od jakis 2 tygodni bardzo często wymiotuje. Standardem sa wymioty po kolacji, ale coraz częściej trafiają się wymioty w ciągu dnia. Dziś wymiotowoała 4 razy. 3 razy w trakcie posiłku lub zaraz po, a raz po godzinie od zjed...
  • jakie badania warto zrobic w przypadku alergii? pasozyty - to wiem rozmaz reczny - wiem ogolne z krwi i tak sie zrobia przy ew. rozmazie czy cos jeszcze? chcialabym juz miec komplet badan przed nastepnym spotkaniem
  • Witam, proszeo odpowiedz z zakresu zoologii. Co to jest: Wygląda na kawałek hitynowego pancerzyka (taki kawałek odwłoka - pół elipsy). trochę wygląda na Jest czarne i ma rozmiar 0,5 cm zbudowane jest z kilkunastu małychchrząstek (?) - elemencików w kształcie prosotokata. Wygląda jak odwłok szczypawki bez nórzek i szypiec. To było w kupie mojej córki. Myślalam , że Iga moze coś zjadła, ale nie sądzę, gdyż nie jest aż taka szybka aby złapac robaczka. Chyba że sie mylę... Od 4 dn...
  • Powiedzcie mi dziewczyny jak to jest, mam skierowannie dla 16mies. synka na mukowiscydozę i na immunoglobuliny: igg, iga, igm - co oznaczają te symbole? Kolejne badanie na Ige swoiste-panel wziewny, pani była bardzo zdziwiona że lekarz kazał 16mies. dziecku wykonać takie badanie. Wyjdzie niewiarygodne? Proszę o uświadomienie mnie. Aha, dodam, że koszt tych badań to 500zł, czy mogę jakoś przeskoczyć te płatności? :)Iwona
  • WItam, czytam juz to forum od pewnego czasu i jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy i tego jak sobie pomagacie. Podążyłam tropem pasożytów - na razie bez rezultatu. Mam problemy z bólami brzuszka u Córeczki u niewchłanianiem żelaza. Po pół roku dolegliwości zapadła decyzja o przeprowadzeniu gastroskopii i biopsji. W Poznaniu u znanej dr Ig. Kochane dziewczyny jest Wass tu trochę więc może znajdę Kogoś kto ten temat juz przerobił i może mi opowiedziec jak ten zabieg/badanie wygląda u...
  • Czy w Warszawie badanie IgE wykonuje się na skierowanie od pediatry bezpłatnie? Czy u 2,5 latka wykaże czy jest uczulony? Pozdrawiam Sylwia
  • Mój 2,5 letni syn od 2 miesiąca życia zażywa Zyrtec w związku ze skazą białkową i uczuleniem na inne produkty żywnościowe plus AZS. Czy Zyrtec pomaga w leczeniu alergii, która daje wyłacznie objawy skórne czy też niepotrzebnie faszeruję małego tym lekiem?
  • Jeszcze do niedawna mylam mojej corce zeby jedynie woda i byl to proces, do ktorego pochodzila z duza niechecia. Ok. 3 tyg. temu kupilam Elmex dla dzeci i nagle mycie zebow stalo sie czynnoscia, do ktorej Igi nie trzeba dwa razy zapraszac. Rowniez ok. 2 tyg. temu na wierzchu dloni zaczely sie pojawiac pojedyncze krostki, ktore dzis zajmuja spora powierzchnie lapek oraz samych nadgarstkow. Drobne krostki pojawily sie tez na buzi, dotychczas bezbarwne, od soboty czerwieniejace w nie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się