20.01.11, 17:05
mam pytanie odnośnie masy kajmakowej, przygotowanej z mleka słodzonego, gotowanego w puszce. czy mogę przygotować sobie taką puszkę, tydzień, dwa wcześniej i nie otwierając przechowywać w lodówce? czy się nie zepsuje, a konsystencja nie zmieni? pytam, bo potrzebuję masę na jutro, a następną za kilka dni i nie chce mi się gotować drugi raz.
Obserwuj wątek
    • mathias_sammer Re: kajmak... 20.01.11, 17:22
      jak sie zepsuje to kupisz sobie nowa:) wyluzuj. teraz moda na tanie plastiki produkcji masowej, wiec metalowe puszki nalezy oddac na zlomowisko (chociaz przed wyrzuceniem warto im jeszcze sie przyjrzec):)
      a moze antyk jakis czy cus?
      m.s.
      • magnes.agnes Re: kajmak... 20.01.11, 18:22
        baaardzo zabawne, obśmiałam się jak norka.
        sensownej odpowiedzi oczekiwałam. jeśli nie masz takiej-nie odpisuj.
    • i-poprostu Re: kajmak... 20.01.11, 18:46
      proponuję kupić gotowy kajmak (wg. mnie najlepszy jest z Gostynia), koszt ok. 6,50, a w smaku taki sam, jak ten mozolnie gotowany. W lodówce nie powinno mu się nic dziać przez parę dni, byle nie za długo.
    • bene_gesserit Re: kajmak... 20.01.11, 19:26
      W zamknietej puszce moze stac bardzo, bardzo dlugo. Ja, zeby oszczedzic czas i pieniadze, zawsze gotuje pare puszek naraz - te niezuzyte opisane flamastrem permanentnym czekaja w lodowce na swoją kolej (zuzywam w ciagu mniej-wiecej kwartalu).

Kajmak jest tak slodki, ze nawet otwarta puszka moze stac w nieskonczonosc - ale jesli ci cos zostanie po otwarciu puszki i nie masz zamiaru tego wykorzystac w ciagu 24h, przeloz lepiej do plastikowego szczelnego pojemnika. Masa chlonie zapachy, wiec przejdzie albo metalem, utleniajacym sie w otwartej puszce, albo zapaszkiem lodowki. W pojemniku resztka kajmaku moze lezakowac ze dwa tygodnie, jesli nie więcej.
      • magnes.agnes Re: kajmak... 21.01.11, 15:49
        dziękuję pięknie za odpowiedź:)
    • gladys_g Re: kajmak... 21.01.11, 16:53
      Moja rekordowa puszka kajmaku stała w szafce nieco ponad rok i była ok.
    • pispisia Re: kajmak... 22.01.11, 23:31
      Przeciez ta ugotowna masa to nic innego niz cukierki krowki , ktore tez moga dlugo lezec (u mnie niestety dlugo nie poleza)
    • Gość: Kachka Re: kajmak... IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 00:22
      Moja droga taką puszkę trzeba gotować dłuuugo a w sklepie dostępne są juz gotowe masy krówkowe(kajmakowe) z datą przydatności i w bardzo zbliżonej cenie do mleka skondensowanego (może 20gr droższe) :D
      • magnes.agnes Re: kajmak... 24.01.11, 10:27
        wiem, zawsze takie kupuję, tzn gotowe masy. tylko słyszałam, że z gotowanego mleka lepsza, nigdy sama tego nie próbowałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka