klafuti 17.03.05, 14:56 jak zrobić tę "pseudokajmakową" masę? Z jakich krówek najlepiej? proszę o jakiś przepis, hm to będzie mój debiut mazurkowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: krówkowy "kajmak" 17.03.05, 15:24 Genialny, banalnie prosty i sprawdzony wielokrotnie przepis : puszkę mleka skondensowanego SŁODZONEGO wsadzamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy ze 3-4 godziny. Wychodzi cudowna idealna masa kajmakowa - prawdziwa krówka ! :)Potem jak nieco ostygnie otwieramy puszkę i gotowe. Wiem, że brzmi nieco dziwnie, ale to naprawdę sprawdzone. W tym roku na mazurki tez taki zrobię, w porównaniu z klasycznym kajmakiem (mleko+cukier+masełko) zaoszczędza się zawsze troche czasu. A efekt dokładnie ten sam, bo przecież w puszcze jest mleko, i to już mocno posłodzone :) pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: krówkowy "kajmak" 17.03.05, 15:41 To nie do końca ten sam rezultat będzie niestety.Masa z mleka w puszce nigdy się nie zestali,zawsze będzie miękka i kremowa,a prawdziwy kajmak zastyga.Lepiej zrobić niby-kajmak własnie z krówek,trzeba rozpuścić ok.1/2 kg krówek z ok.1/2-1 szklanki mleka na małym ogniu i pod koniec dodać 2 łyżki masła. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: krówkowy "kajmak" 17.03.05, 15:50 Zapomniałam dodać, że mój przepis jest dla lubiących ciągnący się kajmak/krówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
klafuti Re: krówkowy "kajmak" 17.03.05, 18:20 dziunia a jakie krówki kupić ? jest teraz tych krówek zatrzęsienie. jakaś konkretna firma? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: krówkowy "kajmak" 17.03.05, 18:32 Bardzo rzadko kupuję krówki ale niezłe są z Goplany(teraz juz pewnie się Nestle nazywają)i jeszcze z Wawelu takie w biało czarnych papierkach. Odpowiedz Link Zgłoś