karmienie

(10 wyników)
  • Żeby nie było, że nie na temet: badam związki rodzenia w domu z karmieniem piersią ;) Od kilku dni biję się z myślami, co zrobić z karmieniem Józia (17 miesięcy niedługo mu stuknie) na ten fantastycznie zapowiadający się wyjazd do stolicy ;). W sensie: kusi, żeby odstawić chłopaka... Jurka odstawiłam jak miał 20, ale potem miałam poczucie że źle zrobiłam, niepotrzebnie się rozdrażniłam jego częstymi pobudkami (ssał już tylko w nocy) i pod wpływem emocji nałożyłam embargo. Z kol...
  • Zakładam, że wszystkie, które pragnęły porodu domowego (nie ważne czy się udało urodzić w domu) mamy wielką wiarę w moc natury. Ciekawa jestem, czy przekłada się to także na karmienie piersią. Starszaka karmiłam tylko 6 miesięcy i przyznam szczerze, że choć nie miałam problemów, to zupełnie tego karmienia "nie czułam". Z młodszym to inna historia... W każdym razie sama się sobie dziwię, że moje absolutne pro natura w dziedzinie porodu nie przekłada się na entuzjazm dla karmienia...
  • meczy mnie, ze baby dokarmily mi dziecko jak bylam po cc. a ze mam jobla na punkcie karmienia piersia i walki z alergiami... takie pytanie mam przy okazji do was matki polki rodzace w domu. bo wy macie pewnosc,ze zadna zmaza nie podala mieszanki zeby uspokoic dziecko. jak sie ma to, ze byl tylko cyc do alergii? bo badania mowia, ze 80% dzieci ktore w pierwszych dniach dostaly mleko modyfikowane ma alergie. choruja wasze bable? czy nie?
  • Witam, ku mojej wielkiej uciesze, udał mi się handel na allegro, w związku z czym dostałam pozwolenie od małżonka na zakup sako:) I tu pojawia się problem.. no bo - jaki wybrać. Firma jak już się zorientowałam tylko jedna. Tylko że oni mają te sako jakieś takie... różne?;) I niby każdy inny. Nie mam możliwości pójścia sobie i pomacania, przetestowania tym bardziej, więc coś trzeba wymyślić. Na moje laickie oko, to by pasowało coś typu active sako, bądź mega sako, wg opisu, do szkół rodzenia...
  • wiem, że to nie jest najszczęśliwszy portal, jeśli chodzi o doniesienia naukowe, ale na razie nie miałam czasu zagłebić się w portale typowo medyczne. Jednak zerknijcie na to: dziecko.onet.pl/58124,0,43,mleko_matki_to_za_malo,artykul.html
  • Witajcie, co prawda nie byłam nigdy aktywną uczestniczką forum, ale nałogowo czytałam, no i byłam zdecydowana na poród domowy. Poznanianki być może bardziej mnie kojarzą. Niestety poród w domu nie udał się, położna nie dojechała na czas, mój Ł. nie czuł się na siłach odebrać porodu samodzielnie, i na sam koniec wylądowaliśmy w szpitalu. Wyszliśmy po 6 godzinach na własne życzenie, odmówiłam szczepień, witaminy K, zakraplania oczu. Jedynym badaniem do jakiego zupełnie bezsensownie zosta...
  • Dziewczyny, jak to jest z prolaktyną - czy to ma wpływ na zajście w ciążę, czy nie? Tak sobie myślę, że chciałabym, by różnica pomiędzy dziećmi była mała (czyli ok. 2 lata), a to oznacza, że poloneza czas zacząć:) I zaczęłam od końca, czyli zbadałam prolaktynę i dzwonił lekarz, że mam ok. 1300 przy normie 600 z haczykiem. No i się podłamałam - czy w ogóle mam szanse zajść w ciążę? Jak to jest z Wami, które macie małą różnicę wieku i zachodziłyście w ciążę przy karmieniu? Skoro d...
  • [b]Ssanie smoczka nie wpływa na karmienie piersią Stosowanie smoczka "uspokajacza" a karmienie piersią - przegląd systematyczny [/b] omówienie artykułu: Pacifiers and breastfeeding. A systematic review N.R. O'Connor, K.O. Tanabe, M.S. Siadaty, F.R. Hauck Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, 2009; 163: 378-382 [b]Data utworzenia: 17.09.2009 Ostatnia modyfikacja: 22.09.2009 Opublikowano w Medycyna Praktyczna Pediatria 2009/05 [/b] opracowała dr med. Boże...
  • W końcu mam czas zeby sie pochwalić :-) W nocy z czwartku na piątek przyszła na świat Marysia. Urodziła się w domu, na naszej sofie, jest zdrowa i silna :-) Rodzic zaczęłam na procesji z okazji Bożego Ciała ;-) Skurcze były nieregularne i zastanawiałąm sie czy dzwonić do położnej. No ale z racji konieczności przyjęcia antybola nie ociągałam się. Jak doszliśmy do domu miałąm skurcze co 8 minut, a tu jeszcze 2h do położenia starszej spać! Jak ją usypiałam piersią to kurczyło mnie już co ...
  • Taaak, mój gin miał jednak rację, porody domowe są niebezpieczne. Może jemu o co innego chodziło, ale ja dotarłam do sedna sprawy :-) Niebezpieczeństwo kryje się w tym, że po takim porodzie chce się mieć jeszcze więcej dzieci!!! Nawet gdy się więcej absolutnie, ABSOLUTNIE nie planowało. Jejku, mam nadzieję, że się jednak opamiętam do czasu powrotu płodności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się