Forum Religia Religia
ZMIEŃ
      katolicyzm

katolicyzm

(56 wyników)
    • www.pch24.pl/dzien-katolicyzmu-w-islamie---,11943,i.html -a czy jest obchodzony dzień katolicyzmu w judaizmie? nie sadze skoro ci mają czelność nazywać nasze eksportowe rakiety tenisowe (siostry Radwańskie) mianem na s...
    • Swego czasu w necie krążyło opracowanie chyba Bogdana Motyla pt. "Faszyzm katolicyzmu". Chciałem sięgnąć do pewnego wątku zawartego w tym opracowaniu, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Czy ktoś może ma może link do całości tego opracowania?
    • Katolicyzm, podobnie jak wszystkie inne religie, ma zasady, których nie można po prostu odrzucić na rzecz zaspokojenia kulturowych trendów czasu. Politycy lewicy są bardzo krytyczni co do postawy Watykanu w sprawach: aborcji, eutanazji, małżeństwa gejów, feminizmu, i antykoncepcji. Wielu palikociarzy w rzeczy samej postrzega katolicyzm jako przeszkodę na drodze do tworzonego przez nich w pełni świeckiego społeczeństwa. Lewacy nie mogą zrozumieć, że wypowiedzi JPII miały charakter teologiczny...
    • Jakby księża nie potrafili opowiadać o tym, co dobre, i piętnowali tylko to, co w ich przekonaniu złe . Tłok w kościołach na niedzielnych mszach mógłby dla postronnego obserwatora być koronnym dowodem na to, że Polska jest nadal katolicka. Jednak szeregi tych, których kościelni socjologowie ochrzcili mianem dominicantes (chodzący na niedzielną mszę), topnieją. Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego, który co roku w listopadzie liczy wiernych na mszach, ogłosił, że w 2008 r...
    • ...właśnie tak sądzę, po kilku latach wnikliwego zainteresowania tą religia, porównywania z innymi formami wierzeń i kultu, studiowania jej historii, do takich wniosków dochodzę. Katolicyzm w żaden sposób nie przyczynia się do rozwoju duchowego czlowieka, wprost przeciwnie sądzę że go skutecznie hamuje, religia ta z założenia przeznaczona jest dla ludzi słabych psychicznie, którzy nie widzą sensu życia samego w sobie. Nie jestem ateistką, ja wierze w wiele rzeczy w wiele zjawisk etc. al...
    • www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/rock_przeciwko_katolicyzmowi_17739 -te kapele graja na imprezach organizowanych przez Owsiaka..ładny z niego antyfaszysta..
    • Katolicyzm przypomina mitologie grecka i rzymska - tak jak w mitologiach tych od niemal wszystkiego byly specjalne bostwa, bogowie i boginie, do ktorych mozna sie bylo modlic, tak w katolicyzmie od niemal wszystkiego sa swieci, do ktorych mozna sie modlic. Ludzie nie modla sie do Boga tylko np. do Maryi zawsze dziewicy albo do sw. Antoniego. Jest jednak jedna roznica - mitologia grecka i rzymska jest poetycka i sympatyczna, mitologia katolicka jest o wiele bardziej prymitywna.
    • www.fronda.pl/news/czytaj/anglikanie_lgna_do_katolicyzmu_wynika_z_danych_statystycznych -Cieszy mnie to niezmiernie choć martwi też ubytek tych 20tys i likwidacja parafiii. częśćią z nich mogliby się zaopiekować nawroceni anglikanie straty byłyby mniejsze. w Skali swiata myślę ze ta liczba nawróconych przewyzsza tych, którzy od kościoła odeszli. w 2009 praie pół miliona anglikanów przeszło na katolicyzm (w skali całego swiata) myślę ze w 2010 mogło być podobnie co i tak daje kilkuset tysiec...
    • Wiele ataków na chrześcijaństwo jest właściwie atakiem na doktryny i praktyki KRK, utożsamianego z chrześcijanstwem. Katolicyzm wywodzi się z chrześcijaństwa, ale tak daleko odszedł od nauki Biblii, a ponadto zasłużył się w eksterminacji ruchów na rzecz powrotu do Biblii do tego stopnia, że należy go utożsamić z antychrześcijaństwem. Wielu krytyków chrześcijanstwa i kościoła nie ma pojęcia o chrześcijaństwie biblijnym. Ponadto, KRK praktykuje rzeczy, które są w Piśmie Świętym zabroni...
    • www.rp.pl/artykul/10,913966-Prasa-katolicka-slabnie.html -teraz czas na Tygodnik Powszechny Znak i Więź i inne tym podobne pseudo-katolickie periodyki. Nie jest prawdą jakoby prasa katolicka ta prawdziwie katolicka miała się źle w Polsce. Nasz Dziennik odnotowuje miesiąc do miesiąca coraz wyższą sprzedaż, to samo dzieje się z tygodnikiem Niedziela czy nawet z uładzonym Gościem Niedzielnym. Słuchalność radia Maryja także rośnie z miesiąca na miesiąc. Kłopoty przeżywają tylko te które mają ...
    • "Katolicyzm w formule średniowiecznej, z papieżem królem, odchodzi do lamusa. W perspektywie 100-200 lat nie ma żadnych szans. Kościół w Polsce podlega tym samym procesom co na Zachodzie" - mówi prof. Harman www.polskatimes.pl/opinie/wywiady/465115,hartman-czeka-nas-przewietrzenie-klerykalnego-zaduchu-to,2,id,t,sa.html Kto ma ochotę czekać 100 lat? Pragnę zaznać wolności jeszcze za swojego życia i płacić podatki jedynie na swoje państwo, a nie cyrk komicznie poprzebieranych katabasów. ...
    • Duzo sie nad tym zastanawialem po rozmowie z moim przyjacielem katolikiem. dlaczego wierza ze ich religia jest jedyna i prawdziwa i nie dopuszczaja mysli ze tak wcale byc nie musi? w czasie tej rozmowy przypomnial mi sie kawal: umarl pewien czlowiek i poszedl do nieba. aniol oprowadza go po Krolestwie Niebianskim. chodza tak sobie i nagle docieraja do grupy roztanczonych ludzi spiewajacych i wielbiacych Boga: "kim sa ci ludzie?" "to sa hindusi" odpowiada aniol. ida dalej i widza kolejna g...
    • www.fronda.pl/news/czytaj/cugowski_katolicyzm_to_podwalina_moralnosci_i_kultury_europejski -wielkie brawa dla Lidera Budki Suflera za tę wypowiedź. Trzeba dziś nie lada aktu odwagi by coś takiego publicznie powiedzieć. I jeszcze do tego działać w branży która z definicji neguje chrześcijaństwo i nie sprzeniewierzyć się głoszonym poglądom to naprawdę nie lada wyczyn. Jestem wielkim fanem Budki Suflera a teraz jeszcze bardziej się przekonałem do jego muzyki
    • Upadek Polski zaczal sie od sprowadzenia Jezuitow. Zrobil sie niesamowity bajzel i grabienie Polski przez Watykan.Cenzura, analfabetyzm podtrzymywany swiadomie.Mieszanie sie kleru do wladzy, jego w niej udzial,przekupstwo sejmowe inicjowane przez bogaczy biskupow, targowica, rozbiory,kolaboracja kleru z zaborcami.. Historia sie powtarza. mamy nikczemna wladze wypromowana przez KK, grabienie Polski przez jego pacholkow u wladzy,narastajaca cenzura i zwyrodnienie zwyczajow spoleczny...
    • tam gdzie brak wiary- bałagan Jeżdżąc ostatnio po Polsce dostregam, że najbardziej zadbanymi okolicami są Podkarpacie i południowo - wschodnia Polska. Piękne odnowione domy, zadbane obejścia. Natomiast Łódz i okolice jak za komuny siermiężnie i szaro. Znajomy pokazując obcokrajowcom Polskę zawsze wozi ich na Podkarpacie, okolice Krakowa i Zakopanego. Tak się składa, że patrząc na mapę praktyk religijnych w naszym kraju najbardziej zadbanymi terenami są te których mieszkańcy są najbard...
    • Tłusty gruby kocur, przepraszam pan Głódź (właściwie to powinienem mu współczuć, nadwaga zabija) w drogim wdzianku, nad pełnym talerzem obwieszcza światu że świat nie spełnił jego wymagań bo "pełza w zaprzaństwie" czyli nie całuje go w pierścień i nie płaci mu dziesięciny.
    • Kim jest dzisiaj katolik? Skłania mnie do tego pytania postawa mojego przyjaciela. Młody, 30-sto letni mężczyzna. Żyje bez ślubu z kobietą, stosuje antykoncepcję, popiera in vitro, nie stroni od alkoholu, na mszę chodzi od święta, o biblii wie mało co. Ale podczas niedawnej rozmowy stwierdził, że jest "katolikiem uczestniczącym w eucharystii". No to chyba jednak słaby z niego katolik, bo kilka słów nie zmieni kształtu jego życia. No i co na to kościół. W sumie sprowadza się to do tego, ...
    • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12092096,Biskup_Ryczan_na_Jasnej_Gorze__demokracja_to_falszywy.html?lokale=katowice Purpuratom nie po drodze z demokracją. Nie dziwię się im. Przecież oni tak dobrze wiedzą jak ludzie mają żyć. Tylko ci ludzie podburzani przez ateistów i masonów nie chcą ich słuchać. Nie chcą przymknąć oczu na mafię finansowo-pedofilską, nie chcą zapaść na nerwicę eklezjogenną...
    • ekai.pl/wydarzenia/religijnosc/x53496/ponad-tys-nowych-katolikow/ -Anglicy budzą sie z duchowego letargu Powoli bo powoli ale jedka sie budza co mnie bardzo cieszy
    • [i] Zadaniem pasterzy jest zbawiać wszystkich - powiedział metropolita lubelski.[/i] A więc to nie Bóg zbawia, tylko Kościół. Niniejszym potwierdza sie moja teza, że biskupi sa ateistami, ale okazuje się, że sami uważają sie za bogów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się