Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      katolicyzm

katolicyzm

(5 wyników)
    • Trudno yednoznacznie okreslic, czy wychowanie w tradycyjnej, staropolskiej kulturze katolickiej mialo na mnie wplyw pozytywny czy negatywny. co wiecej, nonsensem bylby dywagacje o tym, yak potoczyloby sie moje zycie od okresu dziecinstwa az po dzien dzisejszy gdyby nigdy katolicyzmu w nim nie bylo. Na chlopski rozum moznaby przypuszczac, ze z yednej strony zahamowal moj rozwoj osobowosci i proces dojrzewanai emocjonalnego zas z drugiej ochronil przed tysiacem pulapek i niebezpieczenstw ...
    • To jest wątek dla zainteresowanych książkami Eichelbergera. Czy nie sądzicie, że religia katolicka (albo przyjęty sposób jej rozumienia i przeżywania), w której to wierze lub kulturze wychowani są Polacy jest religią która sprzyja wyparciu się tego co "moje", zachowaniom, które zamiast sprzyjać i skłaniać do odkrywania siebie samego, zmierzają do wyparcia się uczuć, zwątpienia we własne siły (we mnie jest szatan, nieczyste myśli, słabość, muszę z tym walczyć, wyprzeć się tego) i za...
    • Gorliwe praktykowanie katolicyzmu pociaga za soba utrudnienie badz calkowite uniemozliwienie rozwoju jednostki, rozwoju meskosci, kobiecosci, osiagniecia dojrzalosci do czegokolwiek, pelnienia funkcji kierowniczych, trwalego zwiazku, ojcostwa czy macierzynstwa. Dlatego wlasnie typowy katolik to czlowiek slabo rozwiniety, ograniczyny, nietolerancyjny, sfrustrowany notorycznym samogwaltem, tlumieniem swoich mysli, uczuc, postepowaniem wbrew temu co czuje. I am the one, orgasmatron, the...
    • moich Rodziców, którzy bardzo sie kochali jak byli młodzi
    • kurde, jak to mozliwe, polak-katolik ma boga rogaczy i zdradzaczy, biednych i bogatych, homosiów i hetero Pedro Amadovar, którego niecierpie (zboczenca) jest gejem i dlatego nie jest katolikiem, bo nie wypada. gej-katolik nie bardzo, przynajmniej nie oficjalnie.. Pedro powiada, ze pedofile tez kochaja... on ich rozumie ale o co chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się