Forum Specjalne Publicystyka
ZMIEŃ
      katolicyzm

katolicyzm

(16 wyników)
    • Gdy byłem chłopcem,słyszałem,że wiara to dar.Wierzyłem w to bezgranicznie.Teraz,słyszę,że wiara to obowiązek i to szkolny.A to akurat chyba pomyłka.
    • katolicyzm to Rydzyk to nienawisc rasowa/Szydzenie wobec 500 000 pielgrzymow na Jasnej Gorze az Murzyna/, to ksiadz Jankowski to antysemityzm w parafii na kazaniach to Polacy bijacy cudzoziemcow to zacofanie i przekonanie o wlasnej wyzszosci.
    • Pragmatyczni Czesi mają rację. Jeśli JP2 dla Polski był skarbem to obecnie KK w Polsce w jego imieniu rozpycha się nieobliczalnie zawłaszczając sobie wszystkie sfery publiczne gospodarcza i polityczne poprzez swoich posłów bardziej świętych niż sam papież.Polski KK nic nie zrobi dobrego dla kraju jeśli niema w tym materialnego interesu.
    • Szczygieł ma rację, bo pokazuje coś jeszcze obrzydliwszego niż inkryminowany "triumf", mianowicie hipokryzję całowaczy, uczniów papieża polaka... Nie ma nic gorszego niż smród kłamstwa, jak powiedział Mr.Kurtz...
    • Chwała bogom, że wojskowi i politycy polscy zmądrzeli i nie dają się szantażować pseudomoralistom. Wygląda na to, że nie powiódł się kolejny trik, tak jak niestety powódł się z minami przeciwpiechotnymi - konwencja o ich zakazie nie tylko nie uratowała ani jednego istnienia, ale spowodowała WZROST liczby ofiar, wskutek opanowania rynku przez producentów min z USA, Rosji i Chin (w tych dwóch ostatnich przypadkach nie są to nowoczesne miny, które samorozbrajają się po określonym c...
    • Myslalem ze KK jest pokrecony ale te islamskie debile jest rekord.
    • Winy kościoła znajdą go.
    • Jozef Tischner powinien pozostac przykladem dla polskiego katolicyzmu, a nie Karol Wojtyla. Tischner rozwijal w czlowieku mysli i nauczal jak je można zrozumiec. Jest On wielkim przeciwienstwem do innych kaplanow, którzy potrafia jedynie zabijac mysli, bądź skutecznie zniewalac. Gdyby nie nasze mysli, nie byloby rozwoju naszej rzeczywistosci, a przede wszystkim nauki, ktora powstala na bazie ludzkiej mysli. Ci którzy zabijaja mysli, są "zbrodniarzami" zbrodni, ktora jest w stanie wyp...
    • A co to takiego jest to "UE"?
    • Jak to mówią "gdzie diabeł nie może tam babę pośle". No i jak zwykle mądrość ludowa okazała się słuszna: znalazł się głupi babiszon który wymyślił najgłupszą rzecz na całym świecie. Logika tego babiszona jest przerażająca. Teraz ten babiszon powinien zaapelowac do bojkotu synagog w Nowym Jorku.
    • Wolność zwycięży także i w religii. Niekiedy powoli, ale jednak nieodparcie wolność staje się droga wszystkim ludziom, którzy mają okazję jej posmakować. Czy to oznacza koniec religii? Myślę, że nie. Ale chyba na pewno - jej dotychczasowych form.
    • Nie chcę, by wyszło, że wobec Chmielewskiej mam wyłącznie zarzuty. Ponieważ jednak pochwał znajdzie ona pod dostatkiem, uznałem za stosowne napisać, dlaczego religia Chmielewskiej(choć to chyba najlepszy wariant polskiego chrześcijaństwa) też budzi moje zastrzeżenia. Otóż miało miejsce takie zdarzenie (opowiadała o nim publicznie sama siostra), że w domu samotnej matki przez nią prowadzonym jedna dziewczyna, ateistka, nie chciała chodzić na poranne modlitwy. Chmielewska zmu...
    • Zgadzam sie - z dyskusji zrobila sie "przepychanka". A zapowiadala sie ciekawie; w pierwszym artykule Pan Domaniewski zaproponowal pewne ogolne zasady konstrukcji prawidlowej etyki i myslalem, ze o tym bedzie sie dyskutowac. Dla przypomnienia cytuje: "podmiotowy charakter każdej ludzkiej osoby (wykluczający przedmiotowe jej traktowanie przez kogokolwiek); równość wszystkich ludzi w człowieczeństwie (więc każdy jest wobec bliźniego analogicznym, drugim "ja"); przyjęcie, że grani...
    • W XIX w niemiecka szkola jezykoznawstwa stwierdzila, ze Biblia to bajki. Odyseja i Iliada tez. Potem odkryto Troje, biblioteki w Mezopotamiii, papirusy w Egipcie i w Palestynie i okazalo sie, ze Biblia podaje precyzyjna prawde. Miedzy wojnami fizycy odkryli rownowaznosc energii i materii, a nastepnie zwiazek z czasem, grawitacja i informacja. I znow okazalo sie, ze ci co zapisywali Genesis pisali prawde. W latach 40-tych Hubble zaobserwowal roszerzanie sie przestrzeni kosmosu i okazalo ...
    • >Nagle z nietradycyjnych religii - jak w Rosji nazywa się wyznania inne niż prawosławie A czy Pan Tomasz pisze siedzac w Warszawie? Prawoslawie, muzulmanstwo i buddyzm - sa podstawowe religii Rosji. Tradycyjne. Teraz jeszcze na pograniczu sa zydzi. Wszystcy inni sa nietradycyjni. Troche wiedzy o Rosji jak sie o nej pisze sie przyda. A sa w tekscze i inne "sczegoly". Wroga trzeba znac. A nie wymyslac o nim. Wtedy jest latwiej z nim walczic. Pozdrawiam
    • Ale ten Czech, aktywista nieświętej pamięci UD, zieje nienawiścią do swoich przeciwków. Jak mówią lwowiacy: "Jego dyrnyj pop chrystił"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się