katolicyzm

(3 wyniki)
  • Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem podyskutowania na ten temat. Czy nie uważacie, że przeciętny polski katolik wcale nie wyznaje wiary w to, że jest tylko jeden Bóg? Doktryna swoje, katechizm swoje, a przeciętna Kowalska i tak wie swoje. Ile mamy chociażby tych wszystkich "Matek Bosek" (wyrażenie autentyczne, także z ust osoby wierzącej!): Matka Boska Ludźmierska, Matka Boska Nieustającej Pomocy, Matka Boska Licheńska, Matka Boska Kamieńska, Matka Boska Zielna, Matka Boska Siewna, i S...
  • Moje dziecko chodzi do przedszkolnej zerówki z pełnym wyżywieniem. Czytam ja sobie rozpiskę obiadów na ten tydzień i co widzę? W Wielki Piątek na śniadanie jest chleb z dżemem, na obiad zupa jarzynowa na maśle* i makaron z serem, na podwieczorek bułka z masłem* i jabłka. *masło jest pojęciem względnym, widziałam parę razy, że to margaryna. Ponieważ post nie obowiązuje dzieci do bodajże 14 roku życia robienie takiego jadłospisu w przedszkolu jest bez sensu. Ale nawet gdyby obowiązywał, mo...
  • Jednym z najwybitniejszych teologów katolickich był nieżyjący już Avery Dulles. Myślę że jego życie i poglądy są przykładem tego że wbrew temu co mówią przeciwnicy Kościoła swoboda poszukiwań teologicznych w Kościele nie jest tak bardzo sekowana, jeżeli ktoś o taki jak właśnie Dulles został nawet podniesiony do godności kardynalskiej. Polecam zwłaszcza akapity dotyczące tego jak rozumiał miejsce protestantyzmu w Kościele oraz jego poglądy eklezjologiczne. Avery Dulles jest pierwszym w his...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się