Dodaj do ulubionych

Kefir domowy

28.03.06, 09:01
Czy ktos z Was robil kefir domowy z kefirowych granulek?
www.kefir.net/intro.htm
Mozna robic na mleku lub na wodzie.
Obserwuj wątek
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Kefir domowy 28.03.06, 09:32
      kiedyś można było kupić tabletki kefirowe i jogurtowe. ostatnio jednak zniknęły
      jakoś z mojego pola widzenia.zamiast kefiru kupuję wiejskie mleko i stawiam na
      zsiadłe. pozdrawiam
      • linn_linn Re: Kefir domowy 28.03.06, 12:19
        O tabletkach to juz nie marze. Te granulki / i gotowy kefir / wygladaja tak:
        www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.php?/ubb/get_topic/f/5/t/001868.html#000000
        • jacek1f super. 28.03.06, 12:34
          Kefir domowy
          Mleko gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, by odparowało. Pozostawiamy
          do ostudzenia w ciemnym garnku (najlepiej kamionkowym, tylko do kefiru). Do
          ostudzonego mleka dodajemy szklankę zwykłego kefiru, kupionego w sklepie,
          przykrywamy pokrywką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Kefir jest gotowy do
          spożycia już na drugi dzień.
          Zostawiamy szklankę tego kefiru do zakwaszenia następnego mleka.
          • Gość: Bogusia Czmu tak dlugo nalezy gotowac? IP: *.chello.pl 28.03.06, 13:19
            Nie mozna dac niegotowanego,od dawna tak kwasze i jest ok.Np, 2-3 lyzki
            kefiru,maslanki zalewam np.szklanka mleka i jest Ok na drugoi dzien, Nigdy nie
            gotowalam,zaskoczyles mnie.Po wypiciu, zostawiam tyle samo kwasnego i zowu
            zalewam mlekiem itd.
            • jacek1f Bogusiu, a z kazdego mleka - nawet z tych kartonik 28.03.06, 13:38
              ów? Czy Ty robisz tylko z torebek?

Bo może ten "mój" sposób jest na mleka uhate..?
              • momas Re: Bogusiu, a z kazdego mleka - nawet z tych kar 28.03.06, 13:57
                Nie jestem Bogusią, ale robię podobnie. Robię z kartoników, ale tego świeżego
                mleka (kiedyś mleczarnie rozlewały mleko do woreczków foliowych, teraz pakują
                do kartoników. To nie jest UHT. Na kartonie musi być napis "świeże mleko" I
                krótki termin przydatności. Te kartoniki stoją w lodówkach, w przeciwieństwie
                do UHT, które lodówek nie wymaga. (Mówię o sklepach. Czasami takie mleko można
                kupić w butelce plastikowej lub w woreczku z rączką - imitującym butelkę.
                Nazywa się (bodajże) jednodniowe.
                • linn_linn Re: Bogusiu, a z kazdego mleka - nawet z tych kar 28.03.06, 14:11
                  Gotowac trzeba mleko swieze, gdyz wtedy istniejace w nim bakterie wchodza w
                  konflikt z kulturami jogurtowymi / kefirowymi /.
                  • jacek1f o i jest nauka dla żuka:-) Dzięki. Linn - moze jak 28.03.06, 14:13
                    os Ci zorganizowac przesył kefiru?

Jak juz jedna buteleczke dostaniesz, to zawsze będziesz miała..?
                    • linn_linn Re: o i jest nauka dla żuka:-) Dzięki. Linn - moz 28.03.06, 14:41
                      Mnie wysla granulki: lepiej znosza podroz. :)
                  • momas Re: Bogusiu, a z kazdego mleka - nawet z tych kar 28.03.06, 14:14
                    To jest mleko świeże, pasteryzowane.
                    • linn_linn Re: Bogusiu, a z kazdego mleka - nawet z tych kar 28.03.06, 14:42
                      Prawdziwe swieze to tylko u krow :). W sklepach nawet to nazywane swiezym jest
                      pasteryzowane.
                      • gingers73 pyszny kefir 28.03.06, 15:13
                        na grzybku tybetańskim - mniam
                        • gingers73 Re: pyszny kefir 28.03.06, 15:17
                          www.allegro.pl/search.php?string=tybeta%C5%84ski&category=1429
          • linn_linn Re: super. 28.03.06, 14:06
            Dla mnie problemem jest brak kefiru. Gdybym mogla kupic, byloby to proste jak z
            jogurtem.
            • momas Re: super. 28.03.06, 14:13
              Linn_linn, to co pokazujesz w pierwszym linku to są startery, czyli kultury
              kefirowe (bakterie i grzybki). myślęże to co kiedyś można było dostać w Polsce
              w sklepach mleczarskich
              A tak na marginesie, troche historii o kefirze:
              www.przychodnia.pl/poradnik/index10.php3?s=3&d=7&t=10&p1=1&akcja=nowa
      • momas Re: Kefir domowy 28.03.06, 13:58
        Ale w tedy wychodzi mleko zsiadłe, a nie kefir;) Inne bakterie.
        Lubię i kefir i mleko zsiadłe...
        Zimne, do odsmażonych ziemniaków.Uj...
        • momas Re: Kefir domowy 28.03.06, 13:59
          Do było do Jarka ... Przepraszam za bałaganienie.
    • Gość: g Re: Kefir domowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 13:50
      strony kefirowa i serowa
      users.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html
      users.chariot.net.au/~dna/kefir_cheese.html
      • linn_linn Re: Kefir domowy 28.03.06, 14:12
        Dzieki za linki. Czekam na ziarenka kefirowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
    • narcyza5 Re: Kefir domowy 28.03.06, 14:20
      ja robię na grzybkach kefirowych (takie kalafioropodobne "coś") właśnie.
      Wychodzi gęsty kefir, obojętne, czy na "zwykłym" pasteryzowanym, czy UHT.
      • jacek1f a skąd masz grzybki?! n/t 28.03.06, 14:29
        • linn_linn Re: a skąd masz grzybki?! n/t 28.03.06, 14:30
          Trzeba zasiegnac jezyka u naszych wschodnich sasiadow. Np. z Ukrainy.
    • narcyza5 Re: a dostałam:), one pocztą 28.03.06, 17:22
      pantoflową się roznoszą, znaczy szybko rosną i kto ma chętnie się dzieli, co by
      nie wyrzucać
      • jarek_zielona_pietruszka Re: a dostałam:), one pocztą 28.03.06, 20:49
        a czy ktoś kto ma podzieli się ze mną?
        • jarek_zielona_pietruszka Re: a dostałam:), one pocztą 10.05.06, 23:44
          mam te grzybki już od 5 tygodni mnożą się jak szalone. niestety efektu
          leczniczego nie widać:(( w smaku przy odpowiednim doborze proporcji i
          temperatury, wyroby są kefiropodobne, no prawie kefir (niestety nie zawsze)
          teraz mam przerwę, dlatego wszystko wylewam. tylko do 15.05. próbowałem z kozim
          mlekiem wyszło bardzo dobre tylko to mleko takie drogie. pozdrawiam
          • linn_linn Re: a dostałam:), one pocztą 11.05.06, 10:38
            Wlasnie ostatnio slyszalam o jogurtach z koziego mleka: niestety trudno
            znalezc. A o kozy raczej trudno... Jest takie mleko w sklepie, ale to chyba nie
            to samo.
            • bagatella do linn_linn 11.05.06, 13:03
              a nie spotkalas nigdy w sklepie takich litrowych kartonikow gdzie po arabsku,
              miedzy innymi, jest napisane mleko sfermentowane? u nas(fr) mozna nabyc w
              kazdym prawie sklepie, czy to duzy czy maly, poszukaj na nabiale w lodowkach.
              my to kupujemy jako kefir i jest naprawde bardzo dobry, no nie taki moze jak w
              polsce, no ale najwazniejsze, ze wogole jest.
              • linn_linn Re: do linn_linn 11.05.06, 13:54
                U Was we Francji to troche inaczej to wyglada. Tu, gdzie mieszkam, kartonikow z
                arabskimi napisami jeszcze w sklepach nie mamy. Mozna najwyzej kupic na
                straganie albo z chodnika jakies falszywe zegarki. Po jedzenie tzw. etniczne
                sami "sprzedawcy" jezdza chyba do Neapolu.
                • bagatella Re: do linn_linn 11.05.06, 14:06
                  a to wielka szkoda bo mialabys problem rozwiazany. u nas, odkad pamietam to
                  ten 'arabski' kefir byl zawsze w sprzedazy. u was niet arabow czy co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka