Gość: Klara IP: *.adsl.alicedsl.de 21.08.07, 23:13 Jak kefir jest Waszym zdaniem dobry, bo ja juz duzo probowalam ale zaden mi nie smakuje. Czy macie to samo co ja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olivka Re: Kefir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 23:20 z rawicza jest pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Kefir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 23:45 Ja kupuję małe opakowanie dowolnego producenta i uzywam jako startera do produkcji kefiru własnego chowu. Wydaje mi się, że mój domowy jest smaczniejszy (nie zawiera mleka w proszku, może to stąd), a na pewno jest świeższy niż kefir sklepowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Kefir 21.08.07, 23:50 A ja sobie robię jogurt. Duzo lepszy od sklepowych, no i nie jest słodki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Kefir IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.07, 09:45 Bardzo dobry jest kefir w szklanej butelce, tylko dość ciężko go dostać ( w Krakowie jest tylko kilka sklepów gdzie jest).Lubię też zsiadłe mleko z mleczarni Krasnystaw.Pozdrawiam.Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Krasnystaw , Spomlek ,"mleczgal" IP: 81.210.69.* 22.08.07, 11:29 Ten ostatni do kupienia w Kaflandach i INTERMARCHE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka do Kim IP: *.aster.pl 22.08.07, 10:06 a jak tem kefir przyrządzasz? dodajesz do mleka gotowanego czy prosto z kartonu ? podgrzewassz czy "sam się robi"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: do Kim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 18:59 Używam mleka pasteryzowanego ale nie UHT (z UHT tez mozna, ale ja je bojkotuję dla zasady). Mleko podgrzewam w garnku mieszając do temp.ok.35-40st.,po prostu sprawdzam palcem -ma być dość ciepłe ale nie gorące. Dolewam kefir startowy, mieszam dokłądnie, przykrywam talerzykiem, odstawiam w ciepłe miejsce. W lecie jest to nasłoneczniony osłonięty od wiatru taras, w zimie kaloryfer, a w sezonach przejściowych owijam garnek ręcznikiem i kocem i stawiam gdzie bądź. Po kilku godzinach (często nastawiam na noc) mam garnek gęstego kefiru. Tak samo fabrykuję jogurt. Uwaga: taki jednodniowy jogurt i kefir zdrowo czyści;) Gotowy kefir/jogurt przelewam do szklanych naczyń i przechowuję w lodówce, aby nie skisł zbyt mocno. Można tez zastosować mleko "z woreczka", ale należałoby je przegotowac i ostudzić do temp. jak napisałam wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmarusia Re: do Kim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 19:16 Robie tak samo jak Kim,ale dodaje kilka kropel cytryny.I zawsze robie z mleka z worka wczesniej je przegotowujac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: do Kim IP: 81.210.69.* 23.08.07, 11:50 Ja nałogowo spożywam kefir i jogurt naturalny. W czasie studiów ,teraz żadziej(trochę bogatsza jestem:)stosowałam tę samą metodę. Niestety nie każdy kefir się nadaje do rozmnożenia.Te ultrasuperhiper firmowe typu Da.... niebardzo.Lepsze są kefiry zmniejszych firm. Na jogurt to już bardzo trzeba uważać Ten lubi stałą temp. w granicach 40* - trudno ją utrzymać.Za zimny zgorzkniej i ześluzowacieje , a za ciepły-zrobi się skrzep i coś wrodzaju serwatki. A i jeszcze jedno ja (mimo że mam sporo do czynienia z mikrob.) mleka z woreczka do kefiru nie przegotowuje.Pasteryzacja wysoka wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Kefir IP: 150.254.115.* 22.08.07, 14:34 Polecam kefir Milko, Danone lub Kościan (ten zwykły, nie 0%). Odpowiedz Link Zgłoś
zuza120 do Kim, dzięki za dokładny przepis. 22.08.07, 21:27 na pewno wkrótce sama zrobię kefir wg. tego przepisu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: dwa pytania do Kim: IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.08.07, 09:14 Ha ha ja kroje salatke w jednorazowych rekawiczkach :-) > A czy chleb lub warzywa na sałatkę kroisz w sterylnych rękawicach > chirurgicznych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratekmajowy Re: dwa pytania do Kim: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 10:01 Przecież one śmierdzą latexem, to okropny zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
papierowa.szklanka Re: dwa pytania do Kim: 24.08.07, 22:17 wcale nie, są takie jednorazowe jak woreczki śniadaniowe, one nie śmierdzą... w sklepach panie pakują mięsko i sery w takich rękawiczkach... ciekawski kroi warzywa, jak kto woli Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: dwa pytania do Kim: 23.08.07, 09:37 Gość portalu: ciekawski napisał(a): > 2. musi być taras nasłoneczniony, jeżeli często nastawiasz na noc? Wbrew pozorom to ma sens - mocno nasłoneczniony w dzień taras pozostaje ciepły i nagrzany także nocą :)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kefir domowy z kultur kaukaskich 23.08.07, 09:59 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40014320,40014320.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Kefir domowy z kultur kaukaskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 22:12 kefir Jana Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Kefir domowy z kultur kaukaskich 26.08.07, 00:11 uwielbiam ze szklanej butelki,ale ciezko drania dostac. Krasnystaw w kartonie tez obleci. Z kasza gryczana- pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Kefir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 02:12 Najlepszy kefir jaki pilam to OSM Skala, taki prawdziwy kefir a nie jakas woda, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Kefir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 21:08 Lubię Krasnystaw. Najlepiej do musli. Smak raczej łagodny, smietankowy, mało kwaśny. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: Kefir 27.08.07, 21:14 a może ty po prostu nie lubisz kefiru? i dlatego ci nie smakuje.. ;D ja z Sanoka lubię.. ale i bakoma jest niezła, i zott, i parę jeszcze właściwie, to ja każdy kefir mogę ;D Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Kefir 27.08.07, 21:24 Najbardziej lubie campine i bakome, ale juz jogurt bakomy na ten przyklad zupelnie mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś