Dodaj do ulubionych

I zebranie o przepis na kluski slaskie!

22.01.06, 17:45
Do Hani może, albo kogos kto umie robic KLASYCZNE kluski śląskie
zadnych wariacji na ten temat tylko czysta klasyka

Moja wyszukiwarka wyrzucila mi 5 przepisow z r 2005 (z pozniejszych lat nie
raczy nic pokazac wrrrr -postow 0 na jakikolwiek temat nie wiem czy to u mnie
tylko tak czy u wszystkich lata ponizej niz 2004 dla wyszukiwarki nie
istnieja>:-[) i zaden nie jest tym ktory kiedys widzialam na GP autorstwa
albo Hani albo siostyhelli, nie pamietam juz

bardzo prosze o wklejenie linka!
dziekuje
Obserwuj wątek
      • p.galli Re: I zebranie o przepis na kluski slaskie! 22.01.06, 18:18
        Ba_nito!
        dzieki - jak rozumiem chodzi o drugi link (zdenerwowalam sie czytajac go bo tam
        napisane jest ze to nie tak sie robi kluski, na szcescie potem jest przepis na
        prawdziwe :)
        i dziekuje

        jednak caly czas chcialabym miec link do postu Hani (lub siostryhelli) tam bylo
        cos w tytule "slaski obiad" czy jakos tak :( ew wlasnie "kluski slaskie"
        chodzi mi by prawdziwe ślązaczki potwierdzily przepis:) no i bylo fajne zdiecie
        • p.galli Re: I zebranie o przepis na kluski slaskie! 22.01.06, 18:20
          pozatym nie rozumiem tego zdania :

          >>>>W misce podzielić ziemniaki na 4
          części. Jedną część wybrać, położyć na pozostałych, dodać mąkę ziemniaczaną do
          wolnego miejsca - musi być 4 części ziemniaków i 1 część mąki
          ziemniaczanej.<<<<]

          co to znaczy wybrac i polozyc na pozstalych"? tzn normalnie jedna kupka na
          drugiej polozyc ? ale po co?:0
        • Gość: krysia Re: I zebranie o przepis na kluski slaskie! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.06, 08:26
          Jestem ślązaczką z dziada pradziada i kluski śląski były u mnie zawsze w
          niedzielę na obiad.A zrobić je bardzo łatwo. Wystarczy ugotować
          ziemniaki.jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę do mięsa,zmielone przełożyć
          do miski i podzielić na 4 równe części. Jedną część wyciągnąć i w jej miejsce
          dodać mąkę ziemniaczną . Odjęte ziemniaki dodać do pozostałych 3/4. Dodać jajko
          i posolić/ mniej więcej na kilogram ziemniaków do 2 kg , przy większej ilości
          ziemniaków dodać więcej jajek/.Masę wyrabiać jeszcze ciepłą i kulać kluski.
    • siostraheli kluski białe czyli gumiklejzy 22.01.06, 18:20
      1 kg ziemniaków ugotowac, przepuscic przez praske, wystudzic. dodac maki
      ziemniaczanej 1/4 objetosci i 1 jajo. Wyobic, uformowac kluski, gotowac we
      wrzacej, osolonej wodzie do wypłyniecia na powierzchnie. Smacznego.
      • p.galli Re: kluski białe czyli gumiklejzy 22.01.06, 18:24
        siostraheli !!!
        dziekuje slicznie :)
        a odpowiedz mi na pytanie , bo slyszalam jak sie 2 frakcje kłóca o 2 potrawy
        slaskie:

        czy w roladzie slaskiej dodaje sie ryz (chodzi mi o wlasnie taka klasyke) bo
        jedni dodaja a inni mowia ze to barbarzynstwo :

        i drugie czy "modro kapusta" ma byc podawana na cieplo czy zimno? bo slyszalam
        i tak i tak , i na dodatek ze ta "insza" opcja niz podawal dany rozmówca jest
        calkowicie bledna :)
      • pipi43 Re: i jeszcze fotka z galerii 22.01.06, 22:43
        Ja do klusek śląskich nie dodaję jajka. Moim zdaniem efekt jest lepszy niż z
        jajkiem. Doradziłam tą wersję paru osobom i wszyscy potwierdzają -pycha.
        O ryżu w roladzie pierwsze słyszę. Człowiek się uczy przez całe życie.
        Pozdr.
    • Gość: Bernadetta Re: zdecydowanie BEZ jajek IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 09:42
      Nie jestem Ślązaczką to nie będę się mądrzyć ale kiedyś oglądałam program
      Makłowicza, w którym gotował kluski śląskie pod okiem starszej gospodyni -
      Ślązaczki. Ta pani mówiła, że dodawanie jajek do ciasta to błąd. Cała sztuka
      polega właśnie na tym, że ciasto bez jajek jest pulchne a z jajkami twarde.
      Obowiązkowa jest dziurka a przy wykładaniu na tależ trzeba kłaść kluski dziurką
      do góry. Wtedy wnika w nie sos i jest pyszne. Robiłam i takie i takie. Bez
      jajka są zdecydowanie lepsze.
      • p.galli Re: zdecydowanie BEZ jajek 24.01.06, 11:01
        Ha! wiem co zrobie , podpytam sie jeszcze mojego Hanysa jakie kluski jego
        mamusia robila - z jajkiem czy bez (kochana kobieta ale go potwornie
        rozbestwila kulinarnie swoim swietnym gotowaniem ;))
        I tak go zaskocze bo w zyciu nie pomysli ze moglabym te kluski zrobić :)
        • fettinia A zapytaj swietny pomysl-a ja 25.01.06, 09:41
          dam ci mala dobra rade.Jak widzisz dwie frakcje powstaly-jajeczna i
          bezjajeczna:))Ale jesli bedziesz robic je pierwszy raz bedzie ci o wiele latwiej
          jednak bez jajka.Nie beda sie kleic i nie przesadzisz z maka.Ja swoje robie juz
          od wielu wielu lat,ale poczatki byly trudne hihi:)Kiedys zamiast pieknych
          kluseczek ugotowala sie zupa kluskowa:)Bez jajka to raczej nie grozi:)Zycze
          powodzenia-Fetti dziolszka tyz ze Slaska:))Pozdrawiam:)
    • Gość: czarneoki58@aol.co Re: I zebranie o przepis na kluski slaskie! IP: *.dyn.optonline.net 24.01.06, 23:05
      przepis na kluski slaskie.Ugotowac dowolna ilosc ziemniakow w zaleznosci od
      ilosci osob.Ugotawne ziemniaki przecinac przez prase do kartofli odczekac 5
      minut.Nastepnie wyrownac plasko w misce aby poziom byl jednakowy,przejechac
      warzecha na 4 rowne czesci i wybrac jedna znich na reszte ,do wybranej czesci
      nasypac maki kartoflanej tak zeby poziom byl rowny znowu wbic jedno jajko i
      wymieszac dobrze razem wszystko.Formowac kluski i palcem zaznaczy glebiej
      srodek /tak zeby byl dolek/.Gotawac w osolonej wodzie az wyplyna na gore okolo
      10 minut /w zaleznosci jakie wielkie/male krocej.wyciagnac jedna i przeciac no
      pol jezeli ciasto jest gumowe sa dobre do jedzenia.Robie tak zawsze i sa
      pyszne.Ten prosty przepis jest niezawodny nawet dla poczatkujacej osoby.Zycze
      smacznego.
    • lawia Re: I zebranie o przepis na kluski slaskie! 25.01.06, 16:07

      No to dodam mój hanyski głos
      Ja robię tak jak wy czyli dzielę ziemniaczki na 4 itd dodaję całe jajko, ciasta nie solę:-). Kluski kulam z jeszcze ciepłych ziemniaczków i oczywiście robię paluchem dziurkę. Najbardziej lubię kluski w wielkości powiedzmy orzecha włoskiego choć moje babki i inne kumy robią większe.
      A co do rolad to robię bez ryżu. Mięso wołowe a w środeczku po kawałku boczku, kiełbaski, cebulki i ogóras kiszony. Farszu nie mielę ale słyszałam, że niektórzy mielą.
      Modro kapusta na ciepło ale nie gorąco:-)
      Pozdrawiam i smacznego

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka