Dodaj do ulubionych

Kluski śląskie

03.05.05, 18:39
Ostatnio robiłam kluski śląskie. Tak jak powinnam 4 częsci ziemniaków, 1
część mąki ziemniaczanej. Ale niestety nie bardzo wyszły, były trochę
wodniste. Może za dług się gotowały( chociaz gotowałam ok 10 min)? Parę sztuk
wrzuciłam w następnej partii i były lepsze.Co mogło byc nie tak??
Obserwuj wątek
    • siostraheli Re: Kluski śląskie 03.05.05, 22:20
      moze zrobilas z mlodych ziemniakow? Nie nadaja sie mlode. Albo za dlugo
      gotowalas. Gotowac nalezy wlasciwie do wyplyniecia+pol minuty.
      • amika222 Re: Kluski śląskie 04.05.05, 23:50
        no własnie chyba to od ziemniaków,może nie były te młode ale pewnie za świeże.
        następnym razem zrobie ze starych. I zobaczymy jak wyjdą.
        • brunosch Re: Kluski śląskie 05.05.05, 09:41
          i przed zmieleniem ziemniaków dokładnie je odparuj. Po odlaniu wody, zostaw je
          na chwilę w garnku na maleńkim ogniu.
          • amika222 Re: Kluski śląskie 05.05.05, 10:55
            Zawsze odparowuje, ale moze nie były do konca przestudzone.Takie szczególy a
            moga popsuć danie. Echhh...
            • Gość: limba Re: Kluski śląskie IP: *.mos.gov.pl 05.05.05, 13:52
              Moim zdaniem z ciepłych ziemniaków ciasto lepiej się zagniata. Bo bywa tak, że
              gdy ziemniaki zostawię na jakiś czas, po zmieleniu robi się z nich gumowata
              mazia, z której trudno zrobić nawet kopytka.
              Co do czasu gotowania, to tak jak pisze Siostraheli - od momentu wypłynięcia
              klusek na powierzchnię wody – gotować je najwyżej minutę i szybko wyjmować.
              Żeby się nie sklejały dodaję do wody łyżkę lub dwie oleju, ew.oliwy.
              Natomiast, z moich doświadczeń wynika również, że nie z każdych ziemniaków
              wyjdą dobre kluski śląskie. Do faktu, że młode ziemniaki nie na kluski nie
              nadają [są zbyt wodniste], należy dopowiedzieć, że są różne odmiany ziemniaków.
              Co gorsze, nie można z całą pewnością ustalić właściwego gatunku obecnie
              sprzedawanych ziemniaków - szczególnie w supermarketach. A i na bazarach też
              nie jest lepiej. Tam ziemniaki chociaż mają nazwy, ale czasem jakieś nieznane -
              a sprzedawcy zawsze zapewniają, że to jest to, o co klientowi chodzi. Tylko, że
              już przy obieraniu okazuje się, że nie są takie, jak miały być.
              A więc przepis ten trzeba trochę modyfikować. Czasem trzeba dodać trochę więcej
              mąki kartoflanej [gdy ciasto jest zbyt rzadkie], a czasem ziemniaki są
              tak "suche", że aby ciasto się zlepiło, trzeba dodać jajko, chociaż "rasowe"
              kluski śląskie są tylko z kartofli i mąki kartoflanej - w proporcjach takich,
              jak wyżej opisałaś. A ostatnio, zamiast jajek dodałam trochę przegotowanej wody
              i ciasto się ładnie zagniotło.
              Tak więc moim zdaniem, to kwestia gatunku ziemniaków - a chyba także sposobu
              ich uprawy ?
              • cymeria Re: Kluski śląskie 05.05.05, 13:55
                czasami jak się nie kleja dostatecznie można zmodyfikować przepis 3 części ziemniaków 1 mąki i do tego 1 jajko oryginalnie jest bez jajka ale jak trzeba ratować sytuację to mozna dodać
    • Gość: gosc Re: Kluski śląskie IP: *.adsl.highway.telekom.at 06.05.05, 14:18
      ja do ziemniakow wczesniej odparowanych dodaje troche maki ziemniaczanej i
      troche maki krupczatki i jedno jajko. kluski wychodza super i sa takie mocno
      kremowe i co najwazniejsze nie rozpadaja sie.
    • katna Re: Kluski śląskie 06.05.05, 14:21
      najlepiej to w misce podzielic na 3 czesci ziemniaki i 1 czesc maki. powinno wyjsc.
      smacznego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka