Dodaj do ulubionych

Kluski do sosu i mięsa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 09:13
Może mi pomożecie upichcić na dzisiaj mały obiadek . Mam sos pieczarkowy i
mięso .Chciałabym zrobić do tego jakieś małe kluseczki [ nie makaron ] .Tylko
nie wiem jak sie robi kluchy . Pozdrowienia .
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Kluski do sosu i mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 09:55
      A kluski śląskie? Są świetne do sosów.
      Znasz przepis?
      • Gość: reni Re: Kluski do sosu i mięsa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:07
        Nie znam przepisu . Nigdy nie robiłam żadnych klusek .
        • Gość: Aga Re: Kluski do sosu i mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 11:23
          Myślę, że na pewno będą ci smakować;
          Ugotuj tyle ziemniaków ile gotujesz na obiad. Jak ugotujesz odcedź i zostaw na
          chwilę aby ostygły.
          Zmiel je maszynką do mięsa. Jak masz taki wyciskacz do gotowanych ziemniaków to
          możesz przez niego przepuścić te ziemniaczki. Jak wolisz.
          Na miseczce do której zmieliłaś uklep je ręką i podziel na 4 części. Jedną
          ćwiartkę wyciągnij i w to miejsce wsyp mąki ziemniaczanej. Teraz dodaj tę 4
          ćwiartkę i wszystko dobrze wyrób ręką. Na jednolitą masę.
          Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie (przykleja się do ręki) dodaj trochę mąki
          zwykłej. Jeżeli ciasto jest zbyt suche i rozsypuje się dodaj samo żółtko.
          Ciasto ma być takie aby dobrze Ci się formowało.
          Teraz formuj kulki, wielkości piłeczki pinpongowej. Jak już masz kulkę to ją na
          dłoni spłaszcz tak delikatnie jak oponkę i palcem na środku zrób wgniecenie -
          nie dziurkę!
          Na tacy posypanej mąką układaj zrobione kluseczki.
          Do gotującej, posolonej wody wrzucaj pojedynczo i mieszaj drewnianą łyżką albo
          zwykłą łyżką. Po chwili powinny wypłynąć na powierzchnię wody. Zaczekaj aż woda
          zacznie znowu gotować się i delikatnie zmniejsz płomień aby nie wykipiały. Od
          tego momentu 5 minut je gotuj i odcedź. Przelej je szklanką zimnej wody.
          GOTOWE - rozłóż na talerzu i polej sosem z mięsem. PYCHOTA.
          Smacznego i napisz czy Ci wyszły i czy smakowały.
          • Gość: Anty talent Re: Kluski do sosu i mięsa IP: 212.2.99.* 03.11.06, 22:50
            Ja sobie jutro je zrobię na obiad. Pyszne. Mnie kiedyś za rzadkie wyszły i była
            papa.
            • Gość: Aga Re: Kluski do sosu i mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 10:39
              Wszystko zależy od ziemniaków. Jeżeli ziemniak jest wodnisty, to widać już przy
              mieleniu to trzeba dodać trochę zwykłej mąki. Jak ziemniak jest suchy, czasami
              rozsypuje się to ten podstawowy przepis sprawdzi się. Czas zrobi swoje. Im
              częściej coś robimy tym lepiej nam wychodzi. Gotowanie to nie lada
              sztuka............
              • Gość: etna Re: Kluski do sosu i mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 12:08
                Wszystko fajne, ale skąd ta mąka pszenna w przepisie?? NIgdy się na Śląsku nie
                dawało innej niż kartoflana. Najbardziej kanoniczny przepis na kluski śląskie
                krążył w necie pod hasłem "kluski śląskie cioci Any" (Uwaga to nie błąd: cioci
                Any, nie Anny).
                • Gość: Aga Re: Do etny.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 12:38
                  W którym przepisie, na kluski śląskie, jest napisane o mące pszennej?
    • Gość: Anty talent Re: Kluski do sosu i mięsa IP: 212.2.99.* 04.11.06, 20:01
      Kluski zrobiłam są pyszne. Dziękuję za przepis
    • sfuj_hlop Re: Kluski do sosu i mięsa 05.11.06, 05:14
      Proponuję kluski kładzione. Są super, ale wcale nie tak łatwo je zrobić. Ja
      potrzebowałem jakieś 5 podejść, by wreszcie mi się udały. Zacząć należy od
      rozrobienia mąki z jajkiem i wodą za pomocą miksera, by uzyskać jednolitą
      konsystencję śmietany. Teraz należy dodać mąki, by całość zagęścić. Tak
      przygotowane ciasto należy nakładać nożem na osolony wrzątek i gotować około
      10-14 minut. Odsącza się kluchy, a małe 'śmieci' wyrzuca. Fantastyczne do sosów
      z wołowiną.
      • Gość: reni Re: Kluski do sosu i mięsa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 08:35
        Dzięki , kluski śląskie wypróbowane - pyszne .Teraz wypróbuję te .
        • Gość: marbor1 Re: Kluski do sosu i mięsa IP: *.npgo.pl 05.11.06, 12:48
          Super szybkie kładzione kluseczki i bardzo smaczne z serka homogenizowanego.
          Na jedno opakowanie serka [np. bielucha] jedno jajko, jedna łyżka mączki
          ziemniacznej i mąki pszennej tyle aby zrobić niezbyt gęste [raczej lużne]
          ciasto. Kłaść łyżeczką na osolony wrzątek. Zrobienie ciasta trwa krócej niż
          czas doprowadzenia wody do wrzątku.
          Maria
        • Gość: marbor1 Re: Kluski do sosu i mięsa IP: *.npgo.pl 05.11.06, 12:48
          Super szybkie kładzione kluseczki i bardzo smaczne z serka homogenizowanego.
          Na jedno opakowanie serka [np. bielucha] jedno jajko, jedna łyżka mączki
          ziemniacznej i mąki pszennej tyle aby zrobić niezbyt gęste [raczej lużne]
          ciasto. Kłaść łyżeczką na osolony wrzątek. Zrobienie ciasta trwa krócej niż
          czas doprowadzenia wody do wrzątku.
          Maria
    • kobieta_na_pasach kup pampuchy nt 06.11.06, 10:08

• alcoola Re: Kluski do sosu i mięsa 06.11.06, 12:47
      Spróbuj czegoś w rodzaju włoskiej polenty - o ile lubisz kasze. Kaszkę mannę
      albo drobną krakowską ugotuj na gęsto, wylej na talerz i rozsmaruj na płaski
      placek. Po zastygnięciu pokrój na dowolne kawałeczki i podgrzej razem z sosem.
      Ja uwielbiam. Także do rosołu albo zupy pomidorowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka