Dodaj do ulubionych

kluski śląskie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 20:03
ja mieszkam na mazurach ale kiedyś byłam u znajomych na śląsku i wtedy
właśnie pierwszy i ostatni raz jadłam takie kluski nie wiem dokładnie jak sie
nazywaja ale to były takie większe prostokątne kluski gotowane a później
smarzone na masełku pycha troche w smaku przypominajace kopytka ale to nie
to -moze któras z was wie o co mi chodzi -byłabym naprawde wdzieczna.Dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: etna Re: kluski śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 22:55
      Najlepszy przepis w necie jest pod nazwą "Kluski śląskie cioci Any" i to są
      rzeczywiście najprawdziwsze the best kluski śląskie, co jako rodowita Ślązaczka
      niniejszym potwierdzam.Robi się je szybko i łatwo - ja tak macham ok120 sztuk
      co niedziela.
      Powodzenia:)
      • amoniaaa Re: kluski śląskie 23.11.06, 10:58
        matko jedyna... ręce Ci nie odpadają? haha ja tam 20 dla naszej dwójki i to
        wystarczy ;)
        • Gość: etna Re: kluski śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 18:20
          Alez to sie robi błyskawicznie:sporządzanie ciasta ok.5 min, kulanie klusek
          góra 15. Oczywiscie im mniejsze kluseczki tym elegantsze - na przyjście
          teściowej średnica 1,5cm ;)
    • ewaktw Re: kluski śląskie nie są prostokątne. 23.11.06, 12:13
      Do prawdziwych klusek śląskich nie dodaje się jajka. Cała reszta przepisu jest
      OK. Kluski śląskie ciostki Elwiry wymagały jeszcze dodania ćwiartki kostki
      masła, co powodowało wyjątkowy ich smak i gładkość. Ja czasem robię tak, czasem
      tak.
      • amoniaaa Re: kluski śląskie nie są prostokątne. 23.11.06, 12:15
        to fakt, ale z jajkiem sa lepsze... ja dodaję jedno jajko ;)
        • ewaktw A jeśli chodzi o prostokątne... 23.11.06, 12:23
          to faktycznie prawdziwe sa oczywiście okrągłe z dziurką na sos. Ale dla
          leniwych, którym nie chce się kulać jest wersja "prostokątna". Moja mama czasem
          tak robiła, że kulała taki dłuższy wałek ciasta i nożem kroiła po skosie -
          wychodziły takie jakby kopytka prostokątne. Szybciej szło niż kulanie po kolei
          każdej małej okrągłej kluseczki.
    • Gość: etna Re: Jajko to już zależy w jakim domu - wariacja n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 18:30
      Z jajkiem czy bez to znowu zależy od eli: Eli planujesz podanie ugotowanych
      uprzednio kluseczek w formie odsmażanych na maśle plasterków (np.następnego
      dnia na obiad)to lepiej nie stosować jajka -kluseczki będą miększe i nie takie
      zeschnięte na patelni.
      Aha, i gulasze wszelkie do tych klusek to wersja fusion! Jedynie kanoniczna
      wersja to rolada wołowa (zwana w innych częściach świata zrazem) w sosie
      śmietanowym, plus modro kapusta.
    • Gość: Kasia_kate Re: kluski śląskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 20:05
      Probowalam wiele razy robic kluski slaskie..ale czemu mi wychodza kopytka to ja
      nie wiem ??!! :-( , wiec zawsze kupuje w opakowaniach ;-)
      • Gość: etna Re: kluski śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 21:45
        Bo pewnie dodajesz mąkę pszenną zamiast kartoflanej.
      • quba Re: kluski śląskie 25.11.06, 11:04
        > Probowalam wiele razy robic kluski slaskie..ale czemu mi wychodza kopytka to
        ja
        > nie wiem ??!! :-( , wiec zawsze kupuje w opakowaniach ;-)

nie dodawaj maki PSZENNEJ tylko ziemniaczana
        cztery częsci ziemniakow gotowanych + 1 częśc maki pszennej
    • Gość: urszula Re: kluski śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 20:23
      dzięki na was zawsze mozna liczyć jutro zabieram sie do roboty
      • Gość: zielonkawa Re: kluski śląskie IP: *.adsl.net.t-com.hr 24.11.06, 12:20
        .... a jest cos, czym moge zastapic make ziemniaczana?
        • amoniaaa Re: kluski śląskie 24.11.06, 13:42
          raczej nie... prawdziwe kluski są z mąką ziemniaczaną
          • luana4 Re: kluski śląskie 25.11.06, 10:30
            dziekuje:) tak wlasnie myslalam, niestety bede musiala z Polski zdobyc zapasy
            maki ziemniaczanej, bo kluski slaskie uwielbiam!!!
            • bagatella a gdzie mieszkasz? 25.11.06, 11:17
              nie wierze, ze maka ziemniaczana jest u ciebie nie dostepna. we francji np maka
              ziemniaczana to semoule de pomme de terre i jest w kazdym sklepie obok bulki
              tartej, moze lepiej sie rozgladnij u siebie, napewno znajdziesz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka