kocury

(70 wyników)
  • Witam serdecznie Jak w temacie... zaczal od jakiegos czasu sie zalatwiac w zasadzie wszedzie Ma rowniez problem z oddawaniem moczu, tj wchodzi do kuwety, siedzi tam ok 3 min - czasem mu sie uda, a czem i nie. Mamy kotke 3 lata wysterylizowana i kocura 2 lata wykastrowanego i to wlasnie z nim jest problem od jakiegos czasu. Mam wrazenie, ze syt zaczela sie po wizycie u weterynarza i podawaniu mu przez 3 dni tabletek na odrobaczenie (3x0,5tab) Kot bardzo tego nie lubi, trzeba bylo go zawijac ...
  • Znajomi mają kocurka, młodego, znajdę. Kot mieszka na podwórku, ma bude, ciepło, jedzenie itp. Ale nie planują jego sterylizacji. Mówią, że kocur będzie bity przez inne koty, może sobie nie dac rady itp. Mają rację?
  • Witam! Mam 2 letniego wysterylizowanego kocura. Jest bardzo grzeszny. Od małego korzystał z kuwety. Jednak od pewnego czasu zdarza mu się sikać na mój nowy dywan, a ostatnio na podłogę. Nie wiem co się dzieje. Kuwata jest czysta. Może poświęcam mu za mało czasu i kot czuje się samotny? Pomóżcie proszę.
  • Witam! Mam wielki problem-jeden z moich 3 wykastrowanych kocurów zaczął znaczyć.Ma 3 lata.Jest zdrowy,mocz OK, kastracja przeprowadzona prawidłowo (miał 7 miesiecy).Nie jest to siusianie,tylko opryskiwanie moczem pionowych powierzchni!Robi to od jakiś 2-3 miesięcy,mocz nie pachnie intensywnie,ale mimo to zapach zaczyna być wyczuwalny w domu.Opryskuje fotele,drewniane drzwi, ściany.Jeśli zastosuję odstraszacz w jakimś miejscu, znajduje sobie inne. Jedyną zmianą w życiu kotów był...
  • Witam, mam w domu 2 koty z jednego miotu - kotkę i kocura. Trzy dni temu kotka została wysterylizowana. Po powrocie do domu kocur podchodził do niej bardzo nieufnie, obwąchiwał ją, a kiedy podchodziliśmy do obojga - fukał i syczał na nas. Postanowiliśmy wobec tego kotki odizolować od siebie, żeby nie narażać koteczki na dodatkowe stresy. Po dwóch dniach sytuacja zmieniła się na tyle, że kotka cały czas chowa się po kątach (może to wina kubraczka?) a kocur kopletnie ją ignoruje ...
  • Lepiej dopuścić kocura do kotki przed kastracją czy lepiej gdy wogole nie będzie mial zadnych kontaktow sexualnych?? Jak to później bedzie odzialywac na jego psychikę??
  • Witam, u mojego małego kotka pojawila sie „choroba sieroca”. Ów choroba objawia się ssaniem ręki albo jakiejś czesci ciała- najczęściej chce być blisko głowy. Miauczy non stop uporczywie jak się nim nikt nie zajmuje- przechodzi mu jak biorę go na ręce. Ma ok. 7-8 tygodni. Matka opuściła go jak miał ok. 3-4 tygodnie. Na początku nie wykazywał ze może mu się cos dziać, ale po jakimś czasie jak był sam w mieszkaniu i przychodzili domownicy to zaczynał ich cmokać. Zasypia ...
  • Mam problem od 2 miesięcy mój 1.5 roczny kocur sika na fotele, koce, dywan! Nie strzyka tylko sika! Ponoć kastarcja w tego typu wypadkach nie pomaga! Chciałabym jej uniknąć, gdyż kocurek jest rasowy, ale te jego humory są bardzo uciążliwe, jak MU i SOBIE pomóc?
  • Witam, mam rocznego kocurka u którego pokazał się piasek w przewodzie moczowym. Ponad miesiąc temu był kastrowany, po ok 3 tygodniach zaczęły się problemy z siusianiem. Pani wet powiedziała, że kastracja niekoniecznie jest przyczyną, bo kocur ma raczej tendecje genetyczne chyba..No nic, zaczęliśmy leczenie, bo przy okazji pojawiło się zapalenie. Zjawiłam się u niej po świętach, kocur był już nieźle przytkany. Pani wet podała mu "głupiego jasia" i zrobiła mu masaż w wyniku czego w...
  • witam serdeczenie, mam kotkę 2,5 letnią (po sterylizacji)która ostatnio zachowuje sie bardzo dziwnie, tzn oznacza teren dokladnie tak samo jak robią to kocury ( ogon do góry, tyleczek wypiety i sika na ścianę) czy to normalne?
  • Mam 10 miesięcznego kocurka brytyjskiego, który jeszcze nie jest wykastrowany. Kiedy odbierałam go z hodowli powiedziano mi żeby wykastrować go między 12 a 18 miesiącem życia. A tu nagle kot zaczął sikać w różne miejsca, co prawda zdażyło się to dopiero dwa razy, ale chcemy tego w przyszłości uniknąć. Proszę o odpowiedź czy to sikanie jest związane z tym że nie jest jeszcze wykastrowany? I drugie pytanie jaka jest szansa, że po zabiegu kastracji(który planujemy w przyszłym tygodni...
  • Mój kot ma ok 2 lat. Nie jest kastrowany.Od 8 miesięcy jest wypuszczany na dwór. Musiałam się na to zdecydować, gdyż od kiedy osiągnął dojrzałość płciową, zrobił się agresywny, sikał po kątach i wył dniami i nocami. Od kiedy wychodzi, w domu jest spokojny, nie znaczy terenu. Układ taki jest prawie idealny, kot ma zapewnioną opiekę, ale ma też swobodę, nie spędza całych dni samotnie, zamnknięty w domu. Niestety, jest jeden problem. Kot intensywnie biega za samicami i udało mu się spłodzi...
  • Błagam o pomoc! Od pewnego czasu mój 3-letni kocur (jest wykastrowany) znaczy teren w domu. Dosłownie oznacza to obsiusiwanie mebli, a dzisiaj nawet zaznaczył sweter zostawiony w łazience. Nie muszę tłumaczyć jak bardzo jest to uciążliwy smród i jak trudny do usunięcia. Czytałam, że takie zachowanie może wynikać z jakiegoś kociego stresu...ale nasz kocur jest kochany, nikt nie krzyczy na niego, nie mamy dzieci itp. Ma za to do dyspozycji ogromny dom i ogród. Obawiam się, że jedy...
  • Mieszkam w mieście,ale mam na wsi dom gdzie od jakiegoś czasu przybłąkał się bardzo wychudzony kocur.Jest bardzo spokojny i przyjacielsko nastawiony.Cały czas przebywa na moim ogródku nawet pod moją nieobecność.Dokarmiam go kiedy tylko tam jestem,ale jak mogę mu pomuc przetrwać jesień i zimę kiedy już tak często mnie tam nie będzie?.Nie chciałabym przywozić kotka do miasta i oddać go do schroniska.Tak naprawdę to chciałabym żeby sobie był na mojej posesji. Do domu wziąść go nie mo...
  • znam 2 kocury - jeden 4 letni drugi 7 letni. zauwazylam ze cos sie z nimi dziwnego dzieje. ich siersc na glowie i szyi stala sie dziwna, krotsza. maja duzo ran. na dodatek wygladaja juz nieco inaczej - kiedys byly dorodne a teraz sa chude i przypominaja raczej koty sfinksy(szczegolnie to krotkie futro). nie wiem co to jest. narazie maja to tylko one. inny kot ma swierzbowca skory ale wyglada to zupelnie inaczej. nie moge niestety zlapac ich i zawiesc do weterynarza bo sa to kocury...
  • Mam cztery samce w domu, wszystkie wykastrowane. Dwa z nich sa bardzo duze , ale po prostu DUZE a nie potwornie otyle. Maja jedzenie dostepne caly czas. Jeden z tych kocurow "znaczy" od czasu do czasu. Chciala bym bardzo uslyszec opinie eksperta na temat tego " znaczenia". Jak temu zaradzic? Najwyrazniej kastracja nie jest gwarancja. Dlaczego jedne "znacza" a drugie nie?
  • Mam wolnożyjące koty na strychu, czekałam aż skończą 7 miesięcy żeby je wysterylizować, ale niestety nie odpilnowałam i u jednej zaczęła się ruja i dziś jakiś kocur sąsiada ją dopadł, i teraz pytanie co robić? Drugiej od razu dałam tabletkę, ale ta jest cała w amoku i łazi do tego kocura. Czy jest sens dawac tabletkę, czy już za późno? Co mam teraz zrobić? Nie chcę żeby miała młode, bo jest malutka, a poza tym mam 5 kotów i nie chcę więcej. Reszta stada jest wysterylizowana.
  • Witam, byłabym bardzo wdzięczna za wskazówki dotyczące kastracji kocurka, kóry ma jedno jądro na zewnątrz, a drugie w miejscu nie ustalonym. Czy mozna w jakiś sposób przed zabiegiem ustalić gdzie to jądro jest? Mam na mysli jakieś badania, usg itp. Weterynarz zaproponował ogolenie jamy brzuszenej i "poszukiwania przez dotyk", a następnie w przypadku niepowodzenia rozcięcie jamy brzusznej. Czy prawdą jest, że takie "zagubione" jądro trzeba koniecznie, bez względu na kastrację, wyci...
  • wszedzie czytam ze kastracja kocura powinna odbyc sie miedzy 6 a 8 miesiacem zycia.moj wet twierdzi(mojego kota:))ze po skonczeniu 36 tyg.zycia czyli 9 miesiaca.pomocy!!boje sie,zeby nie bylo za pozno.nie chce tego straszliwego zapachu miec w domu i wokol.kot skonczyl teraz 5 miesiecy i zaczyna wychodzic na dwor
  • Mamy prawie rocznego wykastrowanego kocura. Czasami musimy wyjechac na dłużej i zabrać go ze sobą do samochodu. "Pakujemy" go do kontenera i zawsze w czsie podróży on poprostu się załatwia w tym kontenerze. Pół biedy jak tylko się zleje, ale jak robi kupę to już dramat. Czy on to robi ze stresu w czasie podróży , że jest zamknięty w kontenerze. Co zrobić, ostatnio w ulewnym deszczu musiałem wysiadać z samochodu i myć kontener razem z "obszczanym" kociakiem. Kurcze, może weterynarz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się