zabulka21 06.09.06, 12:57 hej! mam małe pytanko. mam jabłka i chciałabym z nich ugotować kompot.czy ktoś mi poradzi jak sie do tego zabrać.nie znam sie na kuchni stąd to nietypowe pytanie:)pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: jak ugotować kompot? 06.09.06, 13:01 wystarczy znać się na wyszukiwarce ;)) kuchnia.gery.pl/cms/?id=305 - 23k www.pysznie.pl/index.php?m=przepisy&p=pokaz&r=488 pychotka.pl/pychotka/content/view/1456/120/ - 49k kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=7&hm=pr/so www.mniammniam.pl/przepisy-3690-Kompot_z_jablek.html Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: jak ugotować kompot? 18.09.06, 07:37 marghot napisała: > wystarczy znać się na wyszukiwarce ;)) A to co znowu? Namęczyłaś się z podaniem linków (nieaktywnych zresztą, bo bez 'http'), zamiast podać ten przepis na kompot, po prostu? Nie jest grzecznie odsyłać użytkownika na inne fora, samej siedząc tutaj... Jakbyś mi jeszcze przypomniała, po co istnieje forum "Kuchnia", byłabym niezwykle zobowiązana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kkkarolina Re: jak ugotować kompot? 06.09.06, 14:54 To pewnie przez tą pełnię ludzie są tacy drażliwi dzisiaj. To forum jest od tego, żeby prosi o rady tzw. kulinarne. Nie wszyscy zażerają się skrzydełkami czy innymi udkami na co dzień. Nie wszyscy też gotowali kompot, kisili ogórki etc. Nie wszyscy znamy się na gotowaniu tak dobrze jak Wy i dlatego prosimy Was o pomoc. Prosimy o zrozumienie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jak ugotować kompot? 06.09.06, 15:14 kkkarolina napisała: > To pewnie przez tą pełnię ludzie są tacy drażliwi dzisiaj. > To forum jest od tego, żeby prosi o rady tzw. kulinarne. Nie wszyscy zażerają s > ię skrzydełkami czy innymi udkami na co dzień. Nie wszyscy też gotowali kompot, > kisili ogórki etc. > Nie wszyscy znamy się na gotowaniu tak dobrze jak Wy i dlatego prosimy Was o po > moc. > Prosimy o zrozumienie > Pozdrawiam Wiesz, to nie chodzi o zadawanie pytań. Wszak faktycznie od tego mamy FK. jednak chodzi o totalne pójscie na latwiznę, o nieumiejętność/niechęć korzystania z wyszukiwarki. Rozumiem zadawanie pytań nt. ugotowania kompotu z jabłek, ale np. jakiegoś z dodatkami czy o oryginalnym smaku czy pytania dot. danego rpzepisu. Ilez można tworzyć watków typu - mój syn/córka kończy 2,3,4...,19 lat - co podac gościom? etc etc.... FK jest też wyposazone w wyszukiwarkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: jak ugotować kompot? 06.09.06, 16:42 Żabulko, Ty moja sympatio. Też nie umiem. Ale pewnie woda, owoce (obrane i odpestczone), cukier i czasem trochę goździków i na gaz. I pamietać, by się nie przypaliło. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 jak ugotować kompot? By smakował.:-) 06.09.06, 16:50 Sliwek, truskawek, agrestu i jagód może nie warto obierać. Ale też nie warto przejmować się kąśliwymi uwagami koleżanek forumowiczanek. Bo gdy w kuchni jest miły nastrój to nawet przypalone smakuje i na zdrowie wychodzi. U nas sie często jada hmmm: ziemniaczki z ogniska. I gra:-))). Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: jak ugotować kompot? 18.09.06, 07:40 zabulka21 napisała: > hej! mam małe pytanko. mam jabłka i chciałabym z nich ugotować kompot. Zalewasz pokrojone w ćwiartki jabłka zimną wodą, zasypujesz cukrem do smaku i gotujesz. Jeśli lubisz lekką goryczkę i aromat, możesz dodać kawałek skórki z cytryny i sypnąć trochę cynamonu. Gotujesz 3-4 minuty i zostawiasz do wystygnięcia, by zapach i smak się utrwalił. Potem na sito i kompot gotowy :) Odpowiedz Link Zgłoś