koniec

(208 wyników)
  • Przy jakiej temperaturze zakładacie dzieciom buty wiosenne/przejściowe/adidasy czy co tam macie na ten okres?
  • wiem, ze dzieci rosna "skokami", tzn. nie rosna, nie rosna, a potem nagle kilka centymetrow w krotkim czasie. moja 4-latka na bilansie na koniec kwietnia miala 96 cm, do czerwca (czyli przez jakies 3 m-ce) urosla do 100 cm. i koniec. ostatnio bylysmy u lekarza, zmierzyla, dalej 100, a minely 4 miesiace. czy to tak jest, ze sa fazy zupelnego braku wzrostu, kiedy dziecko stoi w miejscu, czy jednak powinna urosnac od czerwca chociaz centymetr? poki co miesci sie w siatkach (w okolicach 3 centyla...
  • Syn ma 1r.3m-ce, chciałabym skończyć karmić piersią ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać ... Jak wyglądało to u Was? Dodam tylko, że jestem z dzieckiem 24/dobę , jego dieta opiera się głównie na moim mleku, w nocy upomina się o pierś conajmniej 2 razy...ciężki przypadek ;)
  • Słuchajcie, mój synek ma 21 miesięcy i ostatnio koszmarnie zasypia - to znaczy zasypia bardzo ładnie (leży i się przytula do mamy/taty), tylko zajmuje mu to średnio 40 min. w dzień i godzinę-półtorej wieczorem. Szczerze mówiąc, doprowadza mnie to do szału, ile w końcu można usypiać dziecko? Zostawić się nie daje odkąd urodził mu się brat (miesiąc temu), chociaż wcześniej zasypiał już sam. Jak myślicie, czy to przedłużone zasypianie oznacza, że czas już zarzucić drzemkę w dzień? ...
  • Czesc moja corka ma 20 mieisecy i od ponad 2 tyg nie chce spac w dzien choc jest zmeczona i marudzi.Pomarudzi z godzinke przy kilku probach polozenia jej spac i koniec przechodzi spanie calkowicie okolo 18 znowu nadchodzi kryzys i za godz przechodzi po 20 gdy ja klade to wcale nie jest spiaca i sie zaczyna tuleni kolysanie zasypianie przy butli i po pol godzinie spi do rana czasami budzi sie po 9 to ten dzien da sie przezyc a jak wstanie po 6 tak jak dzisiaj to jest ciezko.Czy t...
  • Córka ma 2 lata i miesiac i wlasnie poddalam sie po godzinnej probie uspania jej. Nie wiem jak wytrzyma do wieczora, ja zreszta tez z taka maruda. Kiedy wasze maluchy odpuscily sobie spanie w dzien?
  • Proces odpieluchowania mojej corki został zakończony, chodzi bez pieluszki jedynie na noc do spania zakładam. O ile problem zrobienia siku np na trawce, czy na normalnym kibelku rozwiązany to pojawił sie probem zrobienia kupy. Na nocnik czy kibleku u jej nie idzie, w majki nie zrobi czego konsekwencja jest brak przez 2 dni. Widze ze chce zrobic ale nie moze. Nałożyłam jej pieluche, pochodziła 15 minut, poszła w kąt i zrobiła. Kurcze czy to przejściowy okres, nie chce jej zakladac pieluchy bo ...
  • Witam serdecznie:) Wstyd się przyznać, bo czwarta pociecha w dużym odstępie wiekowym a ja nie pamiętam kiedy lub jak to się stało że maluchy zrezygnowały( lub ja im pomogłam) z picia mleczka z butelki. Moja ma 3,5latek i na noc wypija butlę. Od niektórych słyszę że to zbrodnia itp. A dziś pierwszy raz nie wzięła butelki do zasypiania. Nie wiem czy tak już będzie czy to przez to że troszkę chora. No i w sumie to jak to robicie, zabraniacie czy czekacie aż dziecko samo zrezygnuje? Jeśli to ...
  • Marta chodzi do przedszkola od kwietnia tego roku. Dziś jest oficjalne zakończenie. Od września będzie w tej samej grupie z tymi samymi paniami. Co zrobić : 1. kupić kwiatki dla każdej z pań 2. zobaczyć co wręczają rodzice i przynieść coś (kwiaty, czekoladki??) ostatniego dnia w czerwcu (Marta będzie chodzić do końca czerwca, w lipcu przedszkole zamknięte.) Poradźcie :)
  • Witam wszystkie Mamy. Mam mały problem ze swoim synkiem (1,5roku). Nie wiem czy jest przypadkiem dla jakiegoś dziecięcego psychologa czy po prostu mam małego Monk'a (ten z fimu na tvn w poniedziałki). Otóż problem tkwi w tym, że musi tak być jak już było do tej pory, czyli: -jeśli mama chodzi bez ciapów - to moje maleństwo zaraz to zauważa i mi przynosi -siedziałaś sobie w jednym miejscu i coś robiłaś - to nie ma przeproś masz siedzieć tam nadal (jeśli akurat mu się tak wymyśli...
  • Córka (16 m-cy) od jakiegoś czasu nie chciała iść spać wieczorem, mimo godziny 22 na przykład. Nocą się często budziła, płakała, nie raz była o 3-4 nad ranem wyspana. W dzień spała zawsze od 12 do około 14. Wczoraj postanowiłam jej dać 20 minut na sen, w samochodzie usnęła o 15. O 20:30 jużbyła w łóżku, zasnęła bez płaczu. Czy to oznacza, że teraz już nie będzie mogła spać w dzień? Jest to wogóle możliwe, żeby dziecku w tym wieku 20 minut spania wystarczyło?
  • Mój czteroletni synek całkiem nieźle rysuje, pisze niektóre litery ale... WSZYTSKO ODWROTNIE, OD KOŃCA!!! 'T' zaczyna pisac od dołu, kreseczkę na górze od prawej strony do lewej, kółka od prawej do lewej rysuje. Obserwuję go ostatnio bardzo pilnie i mam wrażenie, że większość literek, ale również figur, szlaczków rysuje jakby od końca, zupełnie odwrotnie. Nie jest leworęczny. Słyszałam, że trzeba takie nawyki korygować, ale czy rzeczywiście i co to może oznaczać. Czy mam się niepokoić, ...
  • U nas jakoś się nie zanosi. Przedwczoraj zapomnieliśmy smoczek w aucie. Po godzinnym "chodzeniu" po łóżeczku, został jednak przyniesiony. Syn "zassał" i po 2 MINUTACH spał! Doszłam do wniosku, że po prostu jeszcze nie czas... A jak u Was wyglądało odzwyczajanie od smoczka i w jakim wieku ? -------------------------------------------------- çççççççççççççççççççççĂççĂç
  • Witam, jak długo trwa biegunka u 11 miesięcznego dziecka? U nas zaczęła się w sobotę dość mocno, trwa do dziś, czyli trzeci dzień,ale jest już łagodniejsza. Jaś jest na lekkiej diecie, podaję mu elektrolity i ogólnie jest w bardzo dobrej formie. Dodam, że po wielu tygodniach w końcu wyrżnęła mu się górna jedynka:). Czy to może mieć związek? I jak długo to jeszcze potrwa?
  • jakiś tydzien temu pisałam że moja córeczka ma 13 msc i ani jednego ząbka, wczoraj wieczorem się to zmieniło, wyczułam palcem mały ostry czubeczek. pisze to poto zeby dać pewną rade mamą które mają podobny problem z póżnym ząbkowaniem jak ja. byliśmy na szczepieniu i lekarz zalecił aby podawać wapno w płynie dwa razy dziennie po jednej łyżeczce, nie wiem czy to to akurat pomogło, ale ząbek jest hurrrrra!.
  • Witam Może podpowiecie jakieś sprawdzone sposoby porzucenia smoczka przez Wasze pociechy.
  • Dziewczyny mam problem, moj prawie dwuletni synek ostatnio wariuje przed spaniem w dzien.Kladlam go zawsze o 12.30 lub 13.00 i synek zasypial w 15 min i spal 2 godz. Od tyg jak go klade to ten szaleje przez godzine nawet wiecej i nie wiem czy to sa pierwsze oznaki tego ze drzemka w dzien nie jest mu potrzebna?Po tym szalenstwie zasypia w koncu i spi jak zabity, ale budze go juz po gdzinie. Raz go nie polozylam i okolo godz 17.00 byl juz strasznie marudny, plakal nie chcial sie b...
  • Mój 3.5 latek ma masę zabawek. Problem w tym, że zawsze jak gdzieś jedziemy on chce nową upatrzy sobie w markecie jakąś i po prostu musi mieć -nie pomagają żadne argumenty. Niby o.k. Ale taka zabawka cieszy go góra 1 dzień potem leży w pudełku. Ostatnio upatrzył sobie tor samochodowy- mówię, że ma i nie kupię mu to on w ryk. Wrzeszczy, że nie ma takiego, że chce, prosi-ja nie zgadzam się zaczyna mnie bić po nogach-koszmar. Ludzie gapia się na mnie jak na wyrodna +skąpą matkę, w ostateczności ...
  • Witajcie Moja coreczka ma skonczone 13 miesiecy. Zbliza sie czas zakonczenia karmienia piersia. Prawdopodobnie przejdziemy na nutramigen. Ile razy i w jakiej dawce dziecko powinno go dostawac. Chciala bym go podawac z kaszka na wieczor, ale nie wiem czy raz dziennie wystarczy??? Dodam, ze mala nie je zadnego innego nabialu. Jesli to za malo dla 13 miesiecznego dziecka to kiedy dawka mleka raz dziennie bedzie wystarczajaca???
  • mój syn obecnie 3 lata i 5 miesięcy siusia dalej w nocy zakładam mu pampersa i jak w temacie zostały mi tylko 3 i już nie chcę kupować więcej. Moje pytanie jak zabezpieczyć łóżko przez moczem ??? wiem na pewno że będzie sikał przez jakiś czas. Co lepsze koc, cerata, podkłady ?? możejeszcze coś sprawdzonego macie proszę o odpowiedz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna